Originally Posted by
Oralet_Osman
Rasyonelliğe uymayan hayali olaylar üzerinden fetişliğe devam edin siz. Sizin mantığa göre şirket gitsin kârını Barça maçına iddia oynasın, 2 ye katlasın.
Temettüyü alan herkesin aynı fiyattan hisse alması lazım ki ortaklık oranı bozulmamış olsun, bu bir. Herkesin de bilâ istisna tekrar hisse alması lazım, bu da iki.
Güç bela 5 lot Egeen alabilmiş adam, hisse 5 yıl hiç temettü vermemiş, güzel kar etmiş ve hisse fiyatı bugun 60 bin lira olmuş farz edelim. Paraya ihtiyacım olunca zaten 5 lot olan portföyümün 2 lotunu satınca kalacak 3 lot. Oysa her yıl düzenli temettü veren hisselerin fiyatları ulaşılabilir olur işin matematiği gereği.
Warren uffet in şirketinin bir lotu bi ara yanlış hatırlamıyorsam 180 bin dolardı, hiç temettü vermediği, bedelsiz bölünmediği için u fiyata gelmiş, bu şirkete biz nasıl ortak olabilelim??? Hangimizin gücü yeter?
Temettü veren şirketler her zaman en çok kazandırmıştır, iststistikler böyle diyor. Zaten temettü demek kar payı demek, kar ediyor ki dağıtıyor.
Ben ortağı olduğum şirketin ettiği kardan her yıl payıma düşeni almalıyım ki yarın bu firma Nokia gibi dönülmez bir yola girme eğilimi gösterirse en azında yav zaten 8 yıldır temettülerle maliyetimi sıfırladım diyebileyim.
Evet amaç portföyü büyütmek, para kazanmak ama öyle bir algı oluşturulmaya çalışılıyor ki kar payı dağıtan şirketler dolandırıcıymış, bu parayı dağıtmasalar çok daha fazla kazandıracaklarmış gibi bir hava estiriliyor.
Kıçı kırık Bist'te bile kasasında muazzam paralar olup kar payı dağıtmayıp hissesi sürünen şirketler var.
Tüpraş kasasında milyar dolarlarca nakiti varken Cumhuriyet tarihinin o zaman en büyük projesi olan Rup için gidip kredi kullandı, kafaları basmıyor muydu acaba?
2 ortak bakkal bile açsak herkes kâr payı istemeli.
Sizlerin temel yanlışı, şirket parayı dağıtmayıp kasada bırakırsa daha çok ve maliyetsiz yatırım yapar, varlığı artar bu da hisse fiyatına yansır, portföyüm büyür. Oysa temettü dağıtan firma salaktır, parayı ortaklarına dağıtır, bu kekolar da gider yine aynı hisseden alır, o para da çarçur olmuş olur, şirkete de bi faydası olmaz.
E iyi de şirket yatırım yaoacaksa zaten bşz de istemeyiz temettü dağıtsın ama 5 ayrı yerde fabrikası olan bir çimento şirketine ortaksak ve bu da yatırım falan yapmıyorsa elde ettiği karı neden istemeyelim? Deli miyiz biz?
Sizinle tartışmamıza gerek yok, çünkü benim anlattığım şey ile sizin karşı çıktığınızı sandığınız şey aynı şey değil.
- Birincisi ben kâr payı dağıtan şirket dolandırıcıdır gibi bir imada bulunmadım. Yazmadığım şeylerden fikir üretmeniz yanlış.
- İkincisi şirket temettü vermiyor, ama aynı zamanda yatırım yapıp büyümüyorsa, gidip ona yatırım yapalım da demedim. Yine benim demediğim şeylerden demişim gibi yorum çıkarmışsınız.
- Üçüncüsü sizlerin derken kim ile kimi aynı kategoriye sokuyorsunuz, orasına da anlam veremedim.
Temel argümanım şu: Temettü ile bileşik büyüme olmaz.. Şirketteki lot sayınızı artırmanız mümkündür. Ama fiyat aynı yerde saydığı müddetçe toplam varlığınız değişmez, hatta cüzi miktarda stopajdan dolayı azalır. Seneye lot sayınız fazla olduğu için daha fazla temettü alacağınızı iddia edecekseniz, tekrar 1. basamağa dönün, aldığınız daha fazla temettü kadar yine fiyat bölünür ve yine stopaj ödersiniz, ve yine cüzi miktarda toplam varlığınız azalır. Ve bu kısır döngü devam eder.
Bu kısır döngüyü bozan tek şey hisse fiyatının artmasıdır yani temettünün kendisi değildir. Bana temettü verdiği için psikolojik olarak insanlar o hisseye talebi artırır o sebeple hisse fiyatı artar gibi bir iddia ile gelirseniz, aynı mantıkla psikolojik olarak bedelsiz bölünenlerin de fiyatı artıyor. O psikolojik etkinin ne temettü ile ne de bedelsiz sermaye artırımı ile ilgisi yoktur, tamamen irrasyonel fiyatlamalardır.
Sizin TUPRS'ta hiç temettü almadan temettü alanların kazandığından çok daha fazla para kazanmanız da mümkündür, bunun temettü ile hiç ilgisi yoktur.
Farazi bilgilerle ve senaryolarla temettü faziletleri anlatmaya bence gerek yok. Bu işin matematiksel tabanının olmadığını biraz düşünen herkes bulur.
"İyi bir planın en büyük düşmanı, mükemmel bir planın hayalini kurmaktır."
Clausewitz
Yer İmleri