Alýntý Originally Posted by darkblue08 Yazýyý Oku
Evet Emirhan hocam elbette Brightstar alýmýný kastediyorum. Görüþlerinize saygý duymakla birlikte kesinlikle bu satýn almanýn mantýklý hele hele akýllýca olduðuna hiç katýlmýyorum. O dönem faizlerin ve dolarýn düþük olduðundan bahsetmiþsiniz. Oysa bahsettiðiniz görüþmelerin baþlangýcý pandemi sonrasý 2021 yýlý. Yani enflasyonun tüm dünyada yükseldiði, faiz artýþlarýnýn kaçýnýlmaz olduðu bir de bizim ülkede sürdürülemez olduðu apaçýk olan faiz politikalarý sonucu döviz rezervimizin hýzla eridiði bir dönem. Yani basiretli bir tüccar Türkiye'de önce dolarýn sonra faizlerin artacaðýný kolaylýkla kestirebilirdi. Bunu tahmin edemeyip Þirketi darboðaza sokan yönetici de bir zahmet koltuðundan alýnsýn.
Brightstarýn kendi borçlarýnýn üstlenilmesi hususuna gelince zaten satýn alýnan Þirket yeterince baþarýlý ise mevcut faaliyetleri ile kendi borçlarýný ödeyebilmeli. Þirketin borcu Arenaya yük oluþturmamalý. Þuana kadar Brightstar için Þirketin katlandýðý tüm maliyetleri düþünün. Bugün satmaya kalksanýz bu maliyetleri üstlenip satýn almak isteyen çýkar mý acaba? Varsa hemen satalým.
Rekabet Kurumunun karar alacaðýný biliyorum. SPK dan kastým Kap bildirimleri. Zaten bilanço için bahsedilebilecek fazla bir þey yok. Herkes farkýnda olayýn. Sadece üç ayda Þirket özkaynaklarý 10 milyon dolar kayýp yaþayarak 38 milyon dolar sýnýrýna düþmüþ. Üçüncü çeyreðin tam ortasýndayýz bugün. Son bilançoya göre kasada para yok. Muhtemelen yeni borçlar vs. derken bir beþ milyon daha gitmiþtir. Paynet satýþý bu dönemde gelmezse ya da olumsuz çýkarsa (ben ihtimal vermiyorum yoksa bir dakika durmam hissede) Þirket mevcut borç yüküyle ne kadar daha idare edebilir? Faizler düþmezse bir sene içinde borçlarýný dahi ödeyemez duruma gelir belki daha kýsa sürede. Belki bedelli düþünülebilir. Onun içinde çok yüksek bedelli açýklamasý gerekir onay gelir mi bilmem. Umarým Paynet satýþý üçüncü çeyrek bitene kadar onaylanýr da iþler yoluna koyulur.
Siz sakallýyý beðenebilirsiniz ama bu da beni fikrim. Ben baþarýsýz buluyorum.

Hocam CEO Serkan Çelik'i burada en çok eleþtirenlerden biriyim ben. Geçmiþ yazýlarýma bakarsanýz bunu görebilirsiniz. Evet operasyonel anlamda yönetimi de beðeniyorum. 4 senede 450 milyon USD cirosu olan þirketi 1.1 milyar USD ciro yapan bir þirket haline getirdiler. Bu dönemde son 3 çeyrek hariç bilançolar da sürekli iyi geliyordu ama faizlerin bu kadar yüksek olmasý bilanço yapýsýný da bozdu son 3 dönemdir. Ama Paynet parasý gelince tekrar çok güzel bilançolar gelecek.

Yönetimi eleþtirmemin sebebi ise yatýrýmcý dostu olmamalarý. Hatta biraz daha ileri gideyim yatýrýmcý düþmaný olmalarý. Bir þirket yatýrýmcýsýný ancak bu kadar zor durumda býrakýr ve destek olmaz. Bu anlamda hiç beðenmiyorum. Ama þirketi büyütmek anlamýnda iyiler.

Hocam Brighstar alýndýðýnda 350-400 milyon USD cirolu , %3,8 EFK marjý olan bir þirketti. Yani senede kabaca 15 milyon USD civarýnda esas faaliyet karý olan bir þirketti. Böyle bir þirketi 26,5 milyon USD bedelle satýn aldýlar. Yani 2 senelik esas faaliyet karýnýn bile altýnda bir deðerle. Paynet þu anda 25-30 senelik karýna satýldý. Buradan da anlaþýlacaðý üzere Brightstar çok uygun fiyatla alýndý.

Üstelik Brighstar alýmý salt cirosu için yapýlmadý. Ayný zamanda Vodafone ile olan kontratý sayesinde Brighstar ürün gamýnda olmayýp Arena ürün gamýnda olan birçok ürünün de Vodafone bayilerine girmesi saðlandý. Yani bu alým 350-400 milyon USD cironun çok üstünde bir anlam taþýyordu.

Yani bence ticari anlamda çok doðru bir hamle idi. Ama Kasým 2021'de USD2ýn bir anda 8-9 liralardan 18 liralara çýkacaðýný kimse ön göremezdi. Kaldý ki faizlerin artýþý çok daha sonra oldu. 2023 ortalarýnda faizler çok arttý. Nitekim Brighstar alýmýndan sonra tüm 2023 bilançolarý ve 2024'ün ilk 2 bilançosu hiç de kötü gelmedi.

Bence Brighstarý almakla doðru yaptýlar ama Payneti satmakta çok geç kaldýlar. Asýl fatal hata bu bence. Paynet 2022 þubat ayýnda satýlýða çýktý. Yani þirket yönetimi faiz artýþýný görüp faiz giderinin artacaðýný , buna önlem olarak payneti satýp borçlarý kapatmanýn doðru olacaðýný aslýnda zamanýnda gördü. Ama paynetin satýlmasý 2 seneyi aþtý. Hatta paranýn kasaya girmesi 2,5 sene olmuþ olacak. Normalde 6 ayda bitmesi gereken süreç 2,5 yýlda ancak bitecek.

Sorun burada zaten. Paynet 2022 yýlý içinde satýlýp parasý alýnsa idi , son 2 senedir bu kadar faiz ödenmezdi , bilanço kalitesi bu kadar bozulmazdý. Ama satamadýlar bir türlü.

Bazen gerçek hayat böyledir. Doðruyu düþünürsünüz ama düþündüðünüzü yapamadýðýnýz zaman baþarýsýz olursunuz. Doðru düþündünüz diye kimse size aferin demez. Brighstar doðru zamanda doðru bir gerekçe ile güzel bir fiyata alýndý , bunun altýndan kalkmak için Paynetin doðru zamanda satýlmasýna karar verildi ama Paynetin satýlmasý çok geç gerçekleþti. Sorun bu bence.

Neyse geçmiþi konuþmanýn anlamý yok bence. Paynet parasý gelince bilanço kalitesi çok artacak ve sektörün en borçsuz þirketi olacaðýz muhtemelen. 1-2 sene sonra faizler düþünce de sanýrým paynetin boþluðunu dolduracak baþka bir þirket alýnacak yada sýfýrdan kurulacak.