Buraya yazmama konusunda fikrimde bir değişiklik yok. Ancak son zamanlarda ciddi anlamda reklamları yapılan grid trading bot sistemini hem teorik simülasyonlarla hem de canlı trading ile bir süre test ettim ve sadece konuya merak salanları bilgilendirmek için bu yazıyı yazıyorum:
Grid trading sistemi aslında herkesin anlayacağı dilden konuşursak belli bir aralık içerisinde paçal alım ve paçal satım sistemi. İşlem yapacağınız gün hangi hisse senedinde işlem yapacaksanız o hisse için alt ve üst trading fiyatları belirliyorsunuz ve fiyat belli bir seviyenin aşağısına gidince paçal alım, belli bir seviyenin üstüne giderse paçal satım yapıyor.
Avantajı: Eğer fiyat gerçekten sizin öngördüğünüz fiyat aralığında sürekli aşağı-yukarı hareket ediyorsa sistem kendi kendine alım satımlar yapıyor ve size kâr sağlıyor. Teorik olarak mantıklı görünüyor. Bunun için hissenin ortalama gün içerisinde aşağı ve yukarı ne kadar marj yapabildiğini analiz etmeniz ve fiyatın da gerçekten o aralık içerisinde aşağı-yukarı hareket etmesi gerekli. Trade aralığı belirlemek için ATR filan kullanabilir ya da kendiniz barlardan ölçebilirsiniz. Bu day traderlar için bir opsiyon olduğu gibi belli aralıklar dahilinde kısa vade trading yapanlar için de bir alternatif olarak kullanılabilir.
Dezavantajları:
1)Eğer fiyat belirlediğiniz aralıklar içerisinde aşağı yukarı hareket etmezse, mesela belirlediğiniz fiyatın üstüne çıkarsa, o fiyata kadar elinizdekiler zaten satılmış olacağı için yukarı yönlü trend sürmeniz imkansız.
2) Eğer fiyat aşağı-yukarı yapmak yerine sürekli aşağı gitmeye devam ederse aşağı yönlü maliyetleriniz gittikçe artacak, hele bir de stop loss koymadıysanız ve en son alım yerinin de aşağısına gitmişse, fiyat maliyetiniz artacak ve bu işten zararlı çıkacaksınız. Tek görece iyiliği tek bir fiyat yerine aşağı yönlü de olsa görece biraz daha aşağıdan maliyetlenmiş olacaksınız.
Sadede gelirsek, sistemin tek avantajlı olduğu kısım gerçekten sizn belirlediğiniz belli aralıklarda düzenli olarak aşağı yukarı hareket etmesine bağlı. Onu da trade aralığını doğru belirleyebilirseniz elbette. Yani pazarlandığı gibi mucizevi bir gelir kaynağı değil. Hem reelde hem de test ortamında tecrübe edildi. Hâlâ kafasında tereddüt eden varsa Matriks IQ'da Grid Bot Trading sistemini test edebilir ve gerçeklerin hayal dünyasından epey farklı olduğunu bizzat görebilirsiniz.
Algoritmik trading'in en iyi kazandırdığı ortam anlamlı trendler ve anlamlı geniş aralıklarda hareket eden/salınım yapan hisse senetlerine uygun sistem kurup algoritma ile swing trading yapmaktır. Bu işi manuel de yapabilirsiniz, ancak sistemin duygulardan uzak ve sizin takibinize gerek kalmadan bu işi yapıyor olması işin pozitif tarafıdır.
Bu şartlar haricinde algo trading genelde para kaybettirir ya da sadece komisyon maliyetlerini çıkartır en fazla.
Bu işlerden en çok komisyon geliri elde eden aracı kurumlar olduğu için bu işin en fazla reklamını onlar ve bu sistemi kuran Matriks ve sistemi programlayanlar yapacaktır, ki bu da kâr amaçlı kurulan bu yapılar için doğal bir şey.
Esen kalınız.
"İyi bir planın en büyük düşmanı, mükemmel bir planın hayalini kurmaktır."
Clausewitz
Yer İmleri