Sayfa 419/680 İlkİlk ... 319369409417418419420421429469519 ... SonSon
Arama sonucu : 5439 madde; 3,345 - 3,352 arası.

Konu: FROTO - Ford Otosan

1.  Alıntı Originally Posted by uzunvade87 Yazıyı Oku
    Siesta gergin.
    Sinirini başka yerden çıkartıyor.��
    Uslubuna göre inceden cevap verdim :D yoksa kimseye garezim yok forumdaki herkesi seviyorum herkes ayrı ayrı güzel ayrı ayrı bir renk...siesta niye gergin ki merak ettim Ford yüzünden mi ki acep yoksa duduyla mı arası bozuk arada birbirlerine inceden imalı laflar ediyorlar gibi geliyor bana :D ne olup bittiginden habersizim tabi
    Tüm mesajlarım kendi subjektif ve kişisel görüşlerimi içerir ve asla yatırım tavsiyesi değildir.

2. Bir değerleme denemesi

Not: capsler silindiği için capsleri ekliyorum talep olursa aynı değerlemeyi dolar bazlı hisse başına satışa göre de tekrarlayabilirim

Metodoloji
    Daha satabil olması nedeniyle F/S Oranı ve hisse başı satışlar tercih edilmiştir.

satışlar Hisse başı satışları gösterir

Çeyreklik dönemler olabildiğince uzun tutulmuş veri seti oluşturulmuştur. (SON 58 ÇEYREK)

Aksi belirtilmediği sürece ortalama ve medyan büyüme çeyrekten çeyreğe büyüme veya küçülme oranlarının(Yoy yöntemi) medyan ve ortalamalarıdır. Satışlardaki dönemsel dalgalanmaları dikkate alır.

CAGR : DÖNEMSEL DALGALANMALRI DİKKATE ALMAZ ÇIKAN SONUÇ ÇEYREKLİK BÜYÜMENİN SABİT OLDUĞUNU KABUL EDER, ÇEYREKLİK ORTLAMAYI VERİR. Satışların bileşik olarak ne kadar büyüdüğünü gösteren çeyreklik ortalama oranıdır. Bu, büyümenin her çeyrek aynı oranla gerçekleştiği varsayımıyla hesaplanır. CAGR, başlangıç değeri(ilk çeyrek) ve son çeyrek arasındaki farkın yıllık bileşik büyüme oranına dönüştürülmesiyle hesaplanır. (Son değer/ Başlangıç değeri) ^^üssü 1/n.... n= çeyrek sayısı 58 -1 =57 DÖNEM

CAGRMax : CAGR ile aynıdır tek fark son değer yani son çeyrek olarak en yüksek satışın olduğu çeyrek alınır.
    Mediank: daha kısa vadeli örneğin son 3 yıl veya 4 yıl çeyreğinin büyüme medyanıdır.

Büyüme oranları elde edildikten sonra açıklanan son çeyrek le büyüme oranı çarpılır ve hisse başı çeyreklik satış tahmini yapılır.
    Çeyreklik Hisse başı Satış Tahmini (4. çeyrek) = Son çeyrek satış * (1+büyüme oranı(örneğin yüzde 20 için 0.20))

2024 SONU HİSSE BAŞI HATIŞ TAHMİNİ (YILLIK) = Son 3 çeyrek hisse başı satış toplamı + Çeyreklik Hisse başı Satış Tahmini (4. çeyrek)

değerlemde aykırı değerler görmezden gelinmelidir.

değerlemelerde özellikle min-medyan ortalama, min-max ortalama ve medyan ve min-med-max ortalamanın F/S ORNALRINA GÖRE YAPILAN DEĞERLEMELERi en dikkate alınabilir değerlemelerdir.

Yıllık Hisse başı satış tahminleri elde edildikten sonra tarihsel f/s min, max, ort, med vb kat sayılarla çarpılarak değerleme yapılır.

Yatırım tavsiyesi değildir, tahmindir piyasa çarpanalrından tarihsel f/s dikkate alınarak yapılan bir değerleme denemesidir.

Fordun tek rahatsız edici tarafı: sasa gibi gerçek anlamda çalışan ancak nispeten kötü dönemlerinde olan şirketelr dolar bazlı diplerindeyken ileriye dönük fırsatlar sunarken fordun nispeten dolar bazlı diri kalmasıdır, bu forda olan talebi düşürüyor görünüyor, emre arkadaşın yorumuna katılıyorum emeklilik fonalarına park ediyor görünüyorlar başka fırsatlar için.... keşke ford düzeltmesini daha dipelrden yapsaydı doalr bazlı olarak daha rahat hissederdim.

yatırım tavsiyesi değildir kişisel yorumumdur tahmindir.
    Tüm mesajlarım kendi subjektif ve kişisel görüşlerimi içerir ve asla yatırım tavsiyesi değildir.

3. çok çok ilginç bir makale

HİSSE SENEDİ DEĞERLENDİRME YÖNTEMLERİNİN YATIRIM KARARLARINDAKİ BAŞARISININ DEĞERLENDİRİLMESİ
    Ahmet KURTARAN

https://dergipark.org.tr/en/download...le-file/201912

yönetme katılmasam ve fazla genellemeci bulsam da piyasa çarpnalrı F/K, PD/DD ile sektörel karşılaştırma yaparken

Hisse F/K < Sektör Medyanı
    Hisse PDDD < Sektör Medyanı

DEĞİL TAM TERSİNE

Hisse F/K > Sektör Medyanı
    Hisse PDDD > Sektör Medyanı

SEKTÖR MEDYANINDAN Bİ TIK BÜYÜK ŞİRKETLERİN DAHA FAZLA GETİRİ SAĞLADIĞI TESPİT EDİLMİŞ MAKALEDE.... ÖZET BU

BİR BAŞKA YABANCI MAKALEDE İSE BU F/K, PD/DD VE F/S ORANALRINDA EN KÜÇÜK İLK YÜZDE 20'LİK DİLİMİN YANİ DİYELİM Kİ F/K EN KÜÇÜK İLK YÜZDE 20 İK DİLİMDE YER ALAN HİSSELERİN GÖRMEZDEN GELİNMESİNİN BAŞARI ORANINI ARTTRIDIĞI YÖNDE SONUÇLAR VAR BU ORANALRIN ÇOK KÜÇÜK OLMASI ŞİRKETTE BAŞKA SORUNLAR OLDUĞUNU YÖNÜNDE İŞARET OLARAK KABUL EDİLİYOR

4. Fiyat/Kazanç göstergesi yüksek karlılıklı portföy oluşturmak için faydalı mıdır?

Fiyat/Kazanç göstergesi yüksek karlılıklı portföy oluşturmak için faydalı mıdır? (DÜNYANIN EN ZOR PİYASASI LONDRA PİYASALARINDAN Hiçbir yerde bulmaycağınız BİR ARAŞTIRMA)

Bugün, göstergelerin tarihsel testlerine devam edeceğiz ve P/E oranına daha yakından bakacağız. Ucuzluğun bir göstergesidir, ancak "incileri" "ELMASLARI-EN YÜKSEK GETİRİLİ Hİ,SSELERİ" göstermede ve karlı portföyler yaratmada ne kadar etkili olduğunu bilmek istiyoruz. P/E sonuçlarını önceki P/BV ve P/S testleriyle karşılaştıracağız.
    Tüm test metodolojisi önceki deneylerdekiyle aynı olacak, bu nedenle bunlara aşina değilseniz lütfen geri dönüp kontrol edin (Bu kategorideki ilk makale).
    Tüm hisse senetlerini 10 portföye ayırdık:
    • Son derece ucuz hisse senetleri
    • Çok ucuz hisse senetleri
    • Ucuz hisse senetleri
    • Oldukça ucuz hisse senetleri
    • Biraz ucuz hisse senetleri
    • Biraz pahalı hisse senetleri
    • Oldukça pahalı hisse senetleri
    • Pahalı hisse senetleri
    • Çok pahalı hisse senetleri

İlk grup, P/E'nin en düşük pozitif değerlerine sahip hisse senetlerini içerir, ardından daha yüksek değerler gelir. Son iki grup, negatif değere sahip hisse senetlerini içerir (P/E= -100 olan şirketin P/E= -3 olan bir şirketten "daha ucuz" olduğunu unutmayın).
    Bunlar, bu şekilde oluşturulan her bir portföy için sermaye eğrileridir:
    1. Son derece ucuz hisse senetleri

İlk bakışta, önceki testlerde olduğu gibi, tüm foliolar FTSE All Shares'ten daha hızlı para kazandırıyor gibi görünüyor, ancak sonuçlarımızın güvenilir olması için bunları ağırlıklandırılmamış endeksle karşılaştırmamız gerektiğini unutmayalım (açıklama). Her folio için yıllık karlar yukarıdaki resimlerde gösterilmiştir. Tüm hisselerden oluşan folionun yıllık getirisi %10,45'tir. Karşılaştırmayı aşağıdaki tabloda görebiliriz:

Bu sonuçları daha iyi anlamak için yıllık kârın baz değerler üzerinden gösterildiği grafiğe bakalım:

Belirgin ve istikrarlı bir eğilim görebiliyoruz (folyolar 1-8). Sonuç, en ucuz folioların (1-4) pahalı olanlardan daha fazla kazandırdığı, ayrıca tüm hisse senetlerinin ağırlıklandırılmamış foliolarından çok daha iyi performans gösterdiğidir. Piyasa performansından daha iyiden en kötüye doğru bir kayma, 5 numaralı grupta (biraz ucuz hisse senetleri) meydana geldi. Bu, P/E değeri 14'ten yüksek olan hisse senetlerinden kaçınmamız gerektiğini gösteriyor. 9-10 foliolar için sonuçlar bu kuralla uyumlu değil. Bunun nedeni, son iki folioya dahil edilmesi gereken çok pahalı hisse senetlerinin çoğunun o kadar kötü bir mali durumda olması ve LSE'den atılmış olmaları olabilir. Artık aktif olarak işlem görmüyorlar. Diğer nedenler bu makalede daha sonra tartışılacaktır.

Teorimiz iyi görünüyor, ancak birkaç başka kriteri kontrol edelim.
    Öncelikle, yalnızca piyasadan daha iyi performans gösteren değil, aynı zamanda davranışları da istikrarlı olan hisse senetleri arıyoruz. Aşağıdaki grafikte, her bir folionun tüm hisse senetlerinin ağırlıklandırılmamış endeksinin ne kadar süre üzerinde olduğunu kontrol edebiliriz.

En ucuz hisse senetleri, pahalı olanlardan daha fazla zaman piyasanın üzerinde geçirir, ancak en iyi sonuçlar üçüncü gruba (ucuz hisse senetleri) kaydırılır. Dahası, bu grafikte trend çok net değildir ve gruplar arasındaki farklar daha küçüktür. 3 numaralı portföy, tüm hisse senetlerinin endeksinin üzerinde %75 zaman geçirecektir. Garip bir gerçek şu ki, oldukça pahalı portföyler (6-8) bile zamanın %50'sinden daha sık piyasayı yener.
    Bir sonraki önemli şey, hisse senetleri arasındaki çeşitliliktir. Küçük bir yüzdede mükemmel şirketlerin iyi sonuçlar yarattığı durumdan kaçınmak isteriz. Birkaç satın alma sinyalini kaçırmak stratejimizi felakete dönüştürebilir. Bunu kontrol etmek için, her portföydeki "incilerin" (gelecek yıl +%50 kazandıracak hisse senetleri) dağılımının ne olduğunu bilmek isteriz.

P/E düzeyinin "inci" dağılımı üzerinde bir etkisi olduğunu görebiliriz. Ucuz hisse senetlerinin ilk üç grubu %10'dan fazla mükemmel hisse senedi içerir. 4 ila 9. Grupların her biri %10'dan az almıştır. Bir kez daha, 10. grubun beklenen sonuçlardan sıyrıldığını görebiliriz. Ucuz hisse senetleri gibi adil bir payda "inci" içerir, hatta 2. ve 3. Gruplardan bile daha fazladır. Bunun nedeni ilk durumdakiyle aynıdır. 10. grup negatif kazançlı hisse senetlerini içerir ve bunların arasında örneğin "Twitter" (çok uzun süredir negatif kazanç elde etmişti) veya bazı geçici sorunları olan harika şirketler olabilir. Bunlar kötü hisse senetleri değildir, ancak muhtemelen bir süre negatif kazançları vardır.
    Şimdi, her grupta ne kadar kötü performans gösterenler olduğuna bakalım.

Bir kez daha, çok benzer bir eğilim görüyoruz. İlk üç grup, 4 ila 8 arasındaki gruplardan daha fazla kötü hisse senedi içeriyor. Bunun nedeni, ucuz hisse senetlerinin henüz negatif kazançları olmayan ancak gelecekte iyi performans göstereceklerine kimsenin inanmadığı kötü şirketleri işaret edebilmesi olabilir. En pahalı hisse senetlerine sahip son iki grupta da çok sayıda kötü performans gösteren var. Mantıklı, çünkü negatif kazançları olan hisse senetlerini içeriyorlar, yani büyük sıkıntıda olan şirketleri.
    İnci ve kötü performans gösterenler arasındaki farkı gösteren bu iki grafiği birleştirelim:

En iyi oran ilk iki grupta bulunabilir. Çok ucuz hisse senetleri arasında bir "inci" bulma olasılığı çok daha yüksektir. 3. ve 4. gruplar neredeyse aynı miktarda iyi ve kötü hisse senedi içerir. Geri kalan gruplar, iyi hisse senedinden daha fazla kötü hisse senedi içerir ve elbette 9. ve 10. grup daha önce bahsettiğimiz nedenlerden dolayı ayırt edilir.
    Son olarak - risklilik. Aşağıdaki grafikte, folioların en kötü yıllarında ne kadar kötü performans gösterdiğini öğrenebilirsiniz.

Değerler, aynı yıldaki tüm hisse senetlerinin ağırlıklandırılmamış endeksinin kaybıyla karşılaştırılır. Ucuz hisse senetlerinin kötü yıllarda değerlerini çok hızlı bir şekilde kaybettiği açıktır. 1 ila 8 grubunda güzel bir eğilim görebiliriz. Ayrıca, 7 ve 8 grupları yalnızca yaklaşık %2,5 kaybetti, bu nedenle ayı piyasasının sonunu beklemek için çok iyi bir yerdir. Beklediğimiz gibi, birçok sorunlu şirketin hisse senetlerini içeren 9-10 grupları, özellikle piyasa düşüşteyken, hiçbir zaman iyi bir yatırım değildir.
    P/S ve P/BV ile karşılaştırıldığında, P/E analizi en açık ileri sonuçları verir. P/S'nin aksine, en ucuz hisse senetlerinin en iyileri olduğunu gösterir. P/BV ile karşılaştırıldığında, en pahalı olanların düşündüğümüz kadar kötü performans göstermediğini gösterir.

Özet:
    Bugün, oldukça uyumlu sonuçlar gördük. Ucuz hisse senetleri piyasadan daha fazla kazanıyor ve daha fazla "inci" içeriyor. Öte yandan, çok sayıda kötü hisse senedi aynı gruplar arasındadır. Ne yazık ki, daha yüksek karlar daha yüksek riskle birlikte gelir; P/E seviyesi ne kadar düşükse, ayı piyasası sırasında en kötü performans odur. Zor zamanlarda, P/E seviyesi 20-40 (grup 7 ve 8) olan hisse senetlerine bakmanın iyi olduğu belirtildi. Hatırlanması gereken çok önemli bir şey, en pahalı iki grubun "garip" davranmasıdır, çünkü bunlar sorunlu şirketlerin hisse senetlerini ve henüz pozitif kazanç sağlamayan gelecekteki potansiyel piyasa liderlerini içerir. Sonucumuz, ucuz hisse senetleri satın almamız gerektiğidir.
    Bugün gördüğümüz birçok düzenliliği göz önünde bulundurarak, P/E çok iyi bir göstergedir ve etkili piyasa analizi için tek başına kullanılabilir.

SONRAKİ MAKALELER

Ucuz hisse senetleri daha yüksek kazançlara izin verir mi?

Fiyat / Defter Değeri ucuzluğun iyi bir göstergesi midir?

EV/EBIT ucuzluğun iyi bir göstergesi midir?
    Son düzenleme : logologo; 25-11-2024 saat: 02:18.

5. Ucuz hisse senetleri daha yüksek kazanç sağlar mı? P/S(F/S ORANI)

İnsanlar düşük değerlemeye sahip hisse senetlerinin (düşük (F/K)P/E, düşük (PD/DD)P/BV, düşük (F/S) P/S) pahalı olanlardan daha iyi yatırım olduğunu söylüyor. Bu doğru mu? Ve bir hisse senedinin ucuz olması ne anlama geliyor? P/S = 1 ucuz mu? Ya da belki P/S = 2 ucuz mu? Ucuzluğun sınırı nerede? Bugün bu soruların cevaplarını bulacağız.

Bunu yapmak için bir test yaptım. Piyasadaki tüm hisse senetlerini 10 portföye böldüm. Bunlara şöyle diyelim:

Son derece ucuz hisse senetleri
    Çok ucuz hisse senetleri
    Ucuz hisse senetleri
    Oldukça ucuz hisse senetleri
    Biraz ucuz hisse senetleri
    Biraz pahalı hisse senetleri
    Oldukça pahalı hisse senetleri
    Ucuz hisse senetleri
    Çok pahalı hisse senetleri
    Son derece pahalı hisse senetleri

Veri tabanımdaki ilk tarihten başladım: 28 Temmuz 2006. O gün piyasada bulunan her hisse senedi için o anki P/S göstergesinin değerinin ne olduğunu kontrol ettim. İşte oluşturduğum tablonun küçük bir parçası. Whole'da 350 adet tröst dışı hisse senedi var. (Bu, 28 Temmuz 2006'da FTSE All Share'deki tüm tröst dışı hisse senetlerinin sayısıdır. Şimdi 400'ün üzerinde).

Daha sonra bu oluşturulan tabloyu P/S değerine göre sıraladım, böylece en ucuz hisse senetleri (örn. P/S = 0,1) sıralamanın en üstünde ve en pahalı hisse senetleri (örn. P/S = 50) en altta yer aldı. Sıralamadan sonra, tüm mevcut hisse senetlerini 10 portföye böldüm, böylece en ucuz hisse senetlerinin ilk %10'u (35 hisse senedi) "aşırı ucuz hisse senetleri" portföyüne, ikinci %10'u "çok ucuz hisse senetleri" portföyüne, üçüncü %10'u "ucuz hisse senetleri" portföyüne gitti, vb. Bundan sonra 10 portföyün her birinde 35 hisse senedi vardı. Her hisse senedinin pozisyon büyüklüğü aynıydı, bu nedenle her biri portföyünün %3'ünden büyük değildi.

Daha sonra bu folioların önümüzdeki 4 haftada, yani 28 Temmuz 2006 ile 25 Ağustos 2006 arasında ne kadar kazandıracağını kontrol ettim. Sonuçları yazdım ve tüm foliolardaki tüm hisse senetlerini sattım. Daha sonra bir kez daha 25 Ağustos 2006'daki tüm hisse senetleri için P/S'nin güncel değerlerinin ne olduğunu kontrol ettim ve bu temelde, sıralama oluşturdum ve yine ilk seferde olduğu gibi her folioya hisse senetlerinin %10'unu böldüm. 4 hafta sonra hisse senetlerinin ne kadar kazandırdığını kontrol ettim. Bunu 28 Temmuz 2006'dan bugüne kadar her ay için yaptım.

Bu folio oluşturma kuralları sayesinde, her birinde ismine uygun çoraplar vardı. Örneğin:

Başlangıçta X hisse senedinin P/S'si = 0,5'ti. 28 Temmuz 2006'daki sıralamaya göre, piyasadaki en ucuz 30. hisse senediydi (toplam 350 hisse senedi için). Bu, X hisse senedinin 1 numaralı folioya "aşırı ucuz hisse senetleri" tahsis edildiği anlamına geliyor. Sonraki ayda X hisse senedinin fiyatı %50 arttı ve bu da P/S oranının 0,75'e çıkmasına neden oldu. X hisse senedi eskisi kadar ucuz değildi. Şimdi P/S sıralamasına göre, 120. sıradaydı (toplam 350 hisse senedi için), bu yüzden bir sonraki ay "oldukça ucuz hisse senetleri" foliosunda yer aldı.

Bu yaklaşım sayesinde, hisse senetlerini folioya tahsis etmek için sabit kriterler belirlemek zorunda kalmadım (örn. P/S < 1) ve bu iyi çünkü şimdilik hangi değerin "ucuz" ve hangisinin "pahalı" olarak adlandırılabileceğini bilmiyoruz. Ek olarak, sıralamalar bize her folio için harika bir çeşitlendirme sağladı (her foliodaki ortalama pozisyon büyüklüğü %3'tür). Bu sayede tek bir itaatsiz hisse senedi sonuçlarımızı bozamayacak. Dahası, hisse senetlerini bu şekilde bölmek bize, ekonomik döngüdeki (boğa/ayı piyasası) mevcut konumdan bağımsız olarak tüm folioların tamamen hisse senetleriyle doldurulacağı garantisini verdi.

Ayrıca sonuçların yüksek güvenilirliğini korumak için şunları sildim:

çok düşük işlem hacmine sahip hisse senetleri (geçtiğimiz haftaki minimum işlem toplamı 80 bin £'dan fazla olmalıdır.
    çok düşük fiyatlı hisse senetleri (hisse senedi fiyatı 20 p'den fazla olmalıdır).
    Her portföy için sermaye eğrileri şunlardır:

Portföy 1: Son derece ucuz hisse senetleri:

Portföy 2: Çok ucuz hisse senetleri:

Portföy 3: Ucuz hisse senetleri:

Portföy 4: Oldukça ucuz hisse senetleri:

Portföy 5: Biraz ucuz hisse senetleri:

Portföy 6: Biraz pahalı hisse senetleri:

Portföy 7: Oldukça pahalı hisse senetleri:

Portföy 8: Pahalı hisse senetleri:

Portföy 9: Çok pahalı hisse senetleri:

Portföy 10: Son derece pahalı hisse senetleri:

Curves, ucuz hisse senetlerinin (ilk dört portföy) 2008'deki düşüş trendinden sonra pahalı hisse senetlerinden daha hızlı bir şekilde değerlerini geri kazandığını çok güzel bir şekilde gösteriyor.

Folioları karşılaştırırken yıllık kâra odaklanmalıyız. (Bu tür testlerde işlem maliyetlerini ve spreadleri atlıyoruz çünkü verilerde sadece trend arıyoruz. Bu gerçek bir strateji testi değil). En iyi folio %13,24 yıllık kâr elde ediyor. Yüksek mi yoksa düşük mü olduğunu kontrol etmek için mutlak değerlere bakmamalıyız. Daha iyi bir yol, tüm hisse senetlerinden oluşan portföyün yıllık kârıyla karşılaştırmaktır.

Böyle bir portföy oluşturalım. Bu tek testin oluşturulması bilgisayarımın yaklaşık 30 dakikasını aldı ve başarılı olup olmayacağı konusunda umudumu yitiriyordum, ama sonunda başardı. Bu testte mevcut tarihte (28 Temmuz 2006'da başlayarak) mevcut tüm hisse senetlerini aldım ve portföyde onlara eşit pozisyon büyüklüğü verdim (tek hisse senedi için ortalama pozisyon büyüklüğü tüm sermayenin %0,35'iydi). Tüm hisse senetlerinin ağırlıklandırılmamış bir endeksini oluşturmak gibiydi. Elbette burada çok düşük işlem hacmi ve/veya çok düşük fiyata sahip hisse senetlerini de sildim. Bu, böyle ağırlıklandırılmamış endeksler için bir sermaye eğrisidir:

Ağırlıklandırılmamış endeks için yıllık kar %10,9'du ve bu portföy karları karşılaştırması için referans kaldıracımız olacak. Aşağıdaki grafik, 1 den 10 a tüm folionun ağırlıklandırılmamış endekse kıyasla 10 folionun her biri için yıllık karı göstermektedir:

Görünüşe göre:

İlk beş (ucuz folio) son beşten (pahalı folio) daha fazla kazandırdı.
    En iyi sonuçlar 2 ve 3 numaralı foliolarda (ucuz hisse senetleri, ancak 1 numaralı folio kadar ucuz değil) elde edildi.
    Pahalı hisse senetleri (8 - 10 numaralı foliolar) ağırlıklandırılmamış endeksimizden daha az kazandırdı.
    Bu analiz sayesinde, P/S açısından ucuz hisse senetlerinin yatırımcıya pahalı hisse senetlerinden daha fazla kazandırdığından emin olabiliriz.

Grafikte ayrıca her portföyün içinde hisse senetleri bulunan standart P/S değerlerini de yazdım. Bunlar doğru değerler değil, çünkü her foliodaki sınırlar mevcut piyasa durumuna bağlıdır. Boğa piyasası sırasında tüm hisse senetleri temelde pahalıdır, bu nedenle P/S = 1 olan bir hisse senedi ucuz olarak görülebilir. Ayı piyasası sırasında tüm hisse senetleri temelde ucuzdur, bu nedenle P/S = 1 olan bir hisse senedi pahalı olarak görülebilir.

Aralıklar oluşturmak için baktığımız portföyün içinde satın alınan tüm hisse senetleri için P/S değerlerini kontrol ettim. Sonra tüm değerleri sıraladım (Kolaylaştırmak için portföyde 100 işlem olduğunu varsayalım) ve toplam 100 işlemden 25 ve 75 numaralı pozisyonlardaki değerin ne olduğunu kontrol ettim. Uzmanca buna alt çeyrek ve üst çeyrek denir, ancak bu sadece her portföyde bulunabilen P/S değerlerinin tahminidir.

Sadece P/S değerlerinden bir ortalama kullanabilirdim, ancak tek bir aykırı değer tarafından kolayca bozulabilir. Örneğin, birçok hisse senedinin P/S'si 1-2 arasındaysa ve P/S = 1000 olan bir hisse senedi varsa, ortalama P/S 3'e yakın bir yerde olabilir, bu da P/S değerlerinin gerçek dağılımı için zayıf bir ölçümdür. Böyle bir durumda kantiller oldukça iyi bir çözüm gibi görünüyor.

Portföylerde bulunabilen P/S değerleri şunlardır:

En iyi sonuçlar ilk dört folioda üretilir. Dördüncü folionun üst kantilleri P/S = 0,91'e eşittir. Kötü sonuçlar 8. folioda başlar. Bu folionun alt kantilleri P/S = 2,19'a eşittir. Elbette bu sınırlar katı değildir, ancak hisse senetlerini ucuz, normal ve pahalı olarak ayırmak zorunda kalırsak şunu söyleriz:

P/S'si 0,91'in altında olan hisse senetleri ucuzdur ve daha fazla kazanmamızı sağlar.
    P/S'si 2,19'un üzerinde olan hisse senetleri pahalıdır ve satın alınmamalıdır.
    İlginç olan, 1 numaralı kantildeki en ucuz hisse senetleri para kazandırır, ancak 2 ve 3 numaralı foliolardan daha kötüdür. Bu, ucuz hisse senetleri pahalı olanlardan daha fazla kazansa bile, P/S = 0,91'in çok altına inmenin o kadar önemli olmadığı anlamına gelebilir, çünkü ekstra ucuz hisse senetleri (P/S'si 0,26'nın altında) bazı gerçek tehditler nedeniyle çok ucuz olabilir.

Bu makaleden hatırlamanız gerekenler:

P/S açısından, ucuz hisse senetleri pahalı olanlardan daha fazla kazandırır.
    Ucuzluğun sınırı P/S = 0,9'a yakındır
    Daha ucuz hisse senedi daha iyi değildir, çünkü ekstra ucuz hisse senetleri (P/S < 0,26) en iyi performans gösterenler değildir.

SONRAKİ MAKALELER

Fiyat / Defter Değeri ucuzluğun iyi bir göstergesi midir?

Son düzenleme : logologo; 25-11-2024 saat: 02:34.

6. Fiyat / Defter Değeri ucuzluğun iyi bir göstergesi midir?

Son yazımda ucuz hisse senetlerinin daha yüksek kazançlar sağlayıp sağlamadığını test ettim. Ucuzluğun bir göstergesi olarak P/S'yi seçtim. Sonuçlar oldukça ümit vericiydi, bu yüzden bugün testlerimizi tekrarlayacağız, ancak P/S yerine P/BV (PD/DD) kullanacağız. P/BV'de P/S'den daha iyi bir ucuzluk göstergesi mi? Bakalım.

Tüm test metodolojisi son deneydekiyle aynı olacak, bu yüzden son makalemi bilmiyorsanız lütfen ona geri dönün.

Tüm hisse senetlerini 10 portföye ayıracağız:

Son derece ucuz hisse senetleri
    Çok ucuz hisse senetleri
    Ucuz hisse senetleri
    Oldukça ucuz hisse senetleri
    Biraz ucuz hisse senetleri
    Biraz pahalı hisse senetleri
    Oldukça pahalı hisse senetleri
    Ucuz hisse senetleri
    Çok pahalı hisse senetleri
    Son derece pahalı hisse senetleri
    Bu sefer, tahsis P/BV değerine göre yapılacak. Piyasanın en ucuz %10'u "son derece ucuz hisse senetleri" portföyüne gidecek ve böyle devam edecek.

Oluşturulan her bir portföy için sermaye eğrileri şunlardır:

İlk bakışta, tüm foliolar FTSE All Shares'ten daha hızlı para kazandırıyor gibi görünüyor, ancak sonuçlarımızın güvenilir olması için bunları ağırlıklandırılmamış endeksle karşılaştırmamız gerektiğini unutmayalım (açıklama son makalede). Bu, böyle ağırlıklandırılmamış bir folio için bir grafiktir:

Son 9 yılın ağırlıklandırılmamış folio yıllık karı %10,9'dur. Aşağıdaki tablo, 10 folionun her birinin bu sonuçla karşılaştırıldığında nasıl performans gösterdiğini göstermektedir:

Ve işte "baz üzerinden yıllık kâr" sütununu gösteren bir grafik:

Sonuçlar garip. Daha "trend" bir şey bekliyorduk. Örneğin en ucuz foliolar (num. 1-3) en pahalı olanlardan (num. 8-10) daha fazla kazandırmalı. 1 numaralı folio en iyisi, ancak ne yazık ki 3 numaralı folio en kötüsü. 10 numaralı folio ikinci en kötüsü, ancak 9 numaralı folio oldukça iyi. Bu bağlamda ucuz hisse senetlerinin pahalı olanlardan açıkça daha iyi olduğunu söylemek zor (P/BV açısından).

Diğer yolu deneyelim. Özel test uygulaması sayesinde hangi folioya hangi mutlak P/BV değerlerinin tahsis edildiğini hızlıca kontrol edebiliriz. Sonuçlar yukarıdaki tabloda yazılmıştır. Örneğin en kötü folioda (nr. 3) P/BV'si 1,06 ile 1,45 arasında olan hisse senetleri vardı. Bunu bilerek, hangi folionun en fazla inci hisse senedi "doğduğunu" kontrol edebiliriz. (Bir yılda +%50'den fazla kazandıran hisse senetleri). Bu tür incilerin P/BV'ye göre dağılımıdır.

Daha önceki bir durumun tersine, burada güzel bir eğilim var. İncilerin en büyük kısmının ucuz foliolarda doğduğu anlaşılıyor. Sadece ilkinde tüm incilerin %20'sini bulabiliyoruz. P/BV işe yaramazsa dağıtım her folio için eşit olmalı (her birinde %10). İlk 5 folioda (piyasanın en ucuz yarısı) gelecek yıl en az +%50 kazanacak olan hisse senetlerinin %62'si saklanıyor.
    Şimdi kötü hisse senetlerinin nerede doğduğuna bakalım (gelecek yıl en az -%33 kaybedecek hisse senetleri).

Kötü hisse senetlerinin iki ana vatanı varmış gibi görünüyor. Bunlar 1 ve 10 numaralı foliolardır. 10 numaralı folio sürpriz değil. Bu folio, P/BV > 10 olan hisse senetleriyle veya daha da kötüsü negatif defter değerine sahip hisse senetleriyle dolu. Sürpriz en ucuz folioda (nr. 1). Görünüşe göre, "ekstra ucuz hisse senetlerinin" (P/B < 0,75) mükemmel sonuçları, ek riskle birlikte geliyor.
    İnci ve kötü hisse senetleri açısından hangisinin en iyi olduğunu görmek için bu iki grafiği toplayalım.

İlk önemli şey sevgili dostumuz – trend. Grafik, ucuz hisse senetleri içinde bir inciyle karşılaşma şansının çok daha yüksek ve kötü hisse senetleriyle karşılaşma şansının çok daha düşük olduğunu, P/BV'nin önemli olmaması durumunda olacağından çok daha iyi gösteriyor.
    Açıklanması gereken bir şey daha var. Ucuz portföylerde bu kadar çok iyi hisse senedi ve pahalı olanlarda bu kadar çok kötü hisse senedi varsa, neden bu bağımlılığı daha önceki analizimizde göremedik (her portföy için yıllık kârların böyle güzel bir trendi yoktu)?

Bu soruyu cevaplamak için on portföyün sermaye eğrilerine bir kez daha bakmalıyız. Özellikle 2008'deki ayı piyasasında. En kötü anda FTSE All Shares -%48 kaybediyordu. Aynı anda orta ve pahalı portföyler (nr. 4-9) sadece yaklaşık %40 kaybediyordu. (10 numaralı portföyü bu analizden hariç tutuyoruz çünkü bu portföy son derece kötü hisse senetlerinden oluşuyordu – çoğu negatif defter değerine sahipti). Burada en önemlisi, en ucuz üç folio (nr. 1-3) o zamanlar çok daha fazla para kaybediyordu:

• folio nr. 3 değerinin -%58'ini kaybetti
    • folio nr. 2 değerinin -%69'unu kaybetti
    • folio nr. 1 değerinin -%75'ini kaybetti

Ucuz hisse senetlerinin ayı piyasası sırasında sert bir şekilde kaybettiği, orta ve pahalı hisse senetlerinin ise piyasadan daha yavaş bir şekilde kaybedebildiği anlaşılıyor. Beklentimiz bu değildi.
    Folio nr. 1'in sermaye eğrisine daha yakından bakarsak, 9 yılın tamamındaki büyümenin muazzam bir kısmının 2009'daki birkaç ayda gerçekleştiğini görebiliriz. Folionun bu kadar keskin bir şekilde yükselmesi elbette kötü değil, ancak büyümenin istikrarı konusunda endişelerim var. Ya Ocak 2010'da folio nr. 1'e yatırım yapmaya başlarsak? Kazancımız zayıf olurdu.

Bu nedenle analiz sırasında yıllık kâr ve inci dağıtımının ötesine bakmalı ve büyümenin istikrarına da bakmalıyız.
    Bunu yapmak için, test edilen portföyün FTSE All Share'den ne sıklıkla çok daha iyi performans gösterdiğini kontrol ettim (çok daha iyi burada "geçtiğimiz yıl en az %10 daha iyi" anlamına geliyor). Sonuçlar bunlar.

Gerçek şu ki ucuz hisse senetleri için korkunç. En ucuz iki folio (nr. 1-2) ^FTAS'den sadece yaklaşık %54 oranında daha iyiydi. Bunu karşılaştırmak için, en istikrarlı folio (nr. 6) ^FTAS'den %75 oranında daha iyiydi.

Bu son test, önceki iki analizimizi (yıllık karlar ve inci dağılımı) güzelce tamamlıyor. Görünüşe göre, ucuz hisse senetleri arasında birçok inci var, ancak bunlar değişken. Bunları doğru zamanda satın alırsanız, büyük kazanabilirsiniz, ancak zamanlamayı kaçırırsanız, kaybınız da büyük olacaktır.

Özetle, ucuz hisse senetleri (P/BV'ye göre) P/S'ye göre ucuz hisse senetleri kadar iyi bir yatırım değildir, bu nedenle sonuçlar P/S analizinde olduğu kadar basit değildir. Tek somut bulgu şudur:
    • Pahalı hisse senetleri (P/BV'ye göre 8-10) kesinlikle kötü bir seçimdir. Bu, P/BV > 3,5 (veya negatif BV) olan stokları önlemeniz gerektiği anlamına gelir.

MAHŞERİN 3 ATLISI F/K , PD/DD VE F/S

MAKALLERDE MAHŞERİN 3 ATLISI F/K , PD/DD VE F/S İÇİN FİKİR VEREBİLECEK ÇOK ÖNEMLİ NÜANSLAR ÇOK ÖNEMLİ MİHENK NOKTALRI VAR UMARIM FAYDALI OLUR. ( İNTERNTTE ARTIK BULUNMAYAN ÖZEL ARŞİVİMDEN PAYLAŞIMDIR. FORDÇULARA ÖZEL..)

SONRAKİ MAKALELER

Strateji testi – Piotroski F PUANI. Guru LSE'de ne kadar kazanacak?

Kârlılığı yüksek olan hisse senetleri daha mı fazla kazandırır?

Büyüme hisse senetleri daha fazla mı kazandırır?

Son düzenleme : logologo; 25-11-2024 saat: 03:16.

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    Istanbul/Montreal
    Gönderi
    36,666
     Alıntı Originally Posted by logologo Yazıyı Oku
    fırsat çok lakin fordumuz gibisi yok, DÖNÜP DOLAŞIP GENE ONA TUTULUYORUM SANKİ İLK DEFA GÖRMÜŞ GİBİ :D 6 dolardan 36 a dolara giden dolar bazlı yılda ortalama yüzde 10 büyüyen kaç şirket var ??? Fordun yeri ayrı gerisi vız gelir tırıs gider....herkes aklını başına alsın :D YTD
    Dudu ile ugrasanin da basina Dudu kadar das dussun
    Sabir ve zaman: iste benim bahadir askerlerim.. TOLSTOY

8.  Alıntı Originally Posted by logologo Yazıyı Oku
    yok eb.sinin nikahı :D OSMAN KARDEŞ BU ALINTI YAPTIĞIN ELEMAN KİMSE baya uçmuş öyle böyle uçmamış baya baya UÇMUŞ BU ALINTI YORUM GERÇEK olamaz. ŞU ana kadar resmi olarak bu yönde yapılmış bir açıklama yok...Asla böyle resmi bir açıklama ve uygulama yok. Bu yazıyı yazan kişi alıntı yaptığın kişi ya beynini kullanmıyor ya da iyi niyetli değl algı yapıyor...Manisa belediye başkanının açıklamalrına bakarsanız rda ipuçları var durumun tam tersi olduğunu anlarsınız.... BENDE DUYDUM Kİ FABRİKADA ÇALIŞANALRIN KANALİZASYON ATIKlaRI BİLE ŞEHİR KALANOSİZASYONUNA VERİLMEYİP Çİne GÖRTÜRELECEKMİŞ Ülekeye bir faydası olmayacak gübre niyetine dahi kullanamayacakmışız :D byd avrupa açıkladı zaten demekle olmaz adam sorarlar kaynak ne diye ülkeye bir faydası olmayacak kısmı zaten kökten palavra... velev ki alıntı yapan elemanın dediği gibi olsun ilk kurulum öyle olsun sonrası burda bir eko sistem kurmaya mecbur olacaktır...

editi üste yapayım: byd nasıl şirket diye merak edenlere sadece şunu söyleyeyim, bu adamların gemi filosu var ve avrupaya vs navlunu kendileri yapıyorlar. öyle yan sanayiden, parçadan, nakliyeden zarttan zurttan millete para yedirecek bir firma değil. kaldı ki çinde fabrika yurtları gayet sıradan. bu adamlar muhtemelen fabrika içine mini çin kuracaklar. marketinden giyimine yemeğine her şeyi içeriden halledecekler.

bir edit daha yapayım: byd ve diğer çinli şirketler hakkında detaylı bilgi isteyen arkadaşlara financial times'ın techtonic isimli podcastinin china's race to tech supremacy serisini tavsiye ederim. byd ikinci bölüm olan driving into europe bölümünde ele alınıyor.

muadil değil ancak ford otosan yakın zamanda ford romanya'nın hisselerinin tamamını aldı. bu süreçte kaç türk çalışan o fabrikaya gitti bunu çok merak ediyorum. evet, ford romanya oturmuş bir fabrika denebilir ancak şu an %100 oranında bir türk şirketinin elinde. biz byd'ye korkunç teşvikler verdik, muafiyetler sağladık. karşılığında herifler çalışanlarını çin'den getirdiği gibi geçen sene muafiyetsiz fiyatla bugün muafiyetli sattıkları araç arasında sadece 100 bin tl'lik bir farkla araç sattılar bize. bu manda ve uydu halindeki devletlerde dahi olmaz. biz neden çinlilere bu imtiyazları veriyoruz? kim kazanıyor bu işten?

Alıntıdır

Sayfa 419/680 İlkİlk ... 319369409417418419420421429469519 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •