TH bu arada YKBNK için ya satılmaz/satılamaz/sattırılmaz yada şuanki hisse başı değerinden daha düşüğe gider diye düşünüyorum ben.
TH bu arada YKBNK için ya satılmaz/satılamaz/sattırılmaz yada şuanki hisse başı değerinden daha düşüğe gider diye düşünüyorum ben.
Mümkündür Mathias ama bu beni ilgilendirmiyor. Kağıdın yapacağı prim beni ilgilendiriyor. Dedikodularla söylentiler bile çoğu zaman prim beklentisinin gerçekleşmesini sağlıyor. Önemli olan budur. YKBNK satılmazmış, satılamazmış, kim alırmış, alıp ne yaparmış, kaçtan alırmış vs vs gibi detaylar arka plandadır benim için. Kağıdın hareketi zaten alınması gereken mesajı verecektir.
26 Eylül 2025 de tüm portföy ile 61.95 den AKBNK aldım. Tek kağıt.
Doğru dedin. Bu da bir risk faktörü işte. Ben kağıdın bana aradığım çıkış sinyalini vereceğini düşünüyorum. Tabii evdeki hesap çarşıya uymayabilir de. Göreceğiz bakalım. Kasımın başında YKBNK'de 22.66 dan başlayan çıkış daha ne kadar devam eder? Aralık ve Ocak en güzel borsa ayları. Bankalarla başlayan çıkış hareketi yan kağıtlara da yansımaya başladı. Böylece piyasanın momentumu da artmış oluyor. Kütle ve hız, bu ikisi ne kadar artarsa momentum da o kadar artar.
Bugün bir arkadaşı entropi ile alakalı paniklettim dalga geçerken. Patolojik bulgular çıkmış emarda mı nerde, kanser riski var dedi, aha dedim entropin 500 puan yükseldi işte, bu arada kolunu kırmış al dedim oradan da 100 puan yükseldi, tansiyon kalp var dedi oradan da 300 puan yükselttim, yaşı da 55 oradan da bir artış yaparak entropisini ciddi şekilde yukarı çektim sonra da ölüm anındaki entropiyi aştığını ve yaşayan ölü olduğunu söyledim adam harbiden panikledi. Espri yapıyorum dedim ama zor yatıştı. Eşek şakası yaptım galiba.
Finansta klasik çan eğrisi ve standart sapma mevzuları çok önemlidir ama iş borsaya gelince bunların önemi azalır hatta yanlış kararlar almanıza bile sebep olabilir. Klasik miğfer şeklindeki çan eğrisi borsada farklı çalışır, bunu aklınızdan çıkarmayın. Borsada işleyen çan eğrisi 2 yönden farklıdır. İlki basık oluşu, ikincisi ise ama çok daha önemlisi kuyrukların çok daha kalın olması, Fat tail olayı deniyor buna. Bunun tercümesi şudur: 3 standart sapmayı baz alalım örneğin. Bunun anlamı gerçekleşme olasılığının binde 3 ten bile az olduğudur. 5 SS ye çıkalım, bunun olasılığı artık milyarda birlerle ölçülür yani pratik açıdan gerçekleşmesi imkansız bir olay söz konusudur. Bu rakamlara bakarak borsada yön çizmeye çalışanlar hüsrana uğrar çünkü borsa ortamında kuyruklar çok daha kalın olduğu için sürpriz gelişmeler her zaman karşımıza çıkar. Demek istediğim, olasılıklar veya riskler borsada her zaman matematiğin verdiği rakamdan çok daha büyüktür.
Volatilite zaten biliyorsunuz standart sapmanın bir fonksiyonudur. Vadenin karekökü ile SS yi çarparsanız volatiliteyi bulursunuz. Mesela yıllık vadeyi baz alırsak kabaca 250 işlem günü var 1 yılda, bunun karekökü yuvarlak 16 dır, demek ki yıllık volatilite standart sapmanın 16 katıdır. SS 3 ise alın size %50 ye dayanmış bir volatilite.
Yer İmleri