Sayfa 42/298 İlkİlk ... 3240414243445292142 ... SonSon
Arama sonucu : 2383 madde; 329 - 336 arası.

Konu: Th trendhound ile hasbihal

1. EREGL bugün %100 bedelsiz bölündü ve hisse fiyatı yarılandı, şu anda da 25 TL civarından işlem görüyor. Bu hissenin benim alım radarıma girmesi için 15 tl nin altına inmesi gerekiyor. Bu gerçekleşirse alım yönünde incelemeye alırım, aksi halde yolun açık olsun der geçerim. Sizi bilmem ama benim param kıymetlidir.
    20 Mart 2025'te 27.80 maliyetle YKBNK aldım (tek kağıt, ful borsadayım). 30.4.2025 vadeli hedge pozisyonum %10 zarar ile kapandı.

2. Borsada psikoloji ve basit matematik çok ama çok önemlidir. 1. cisini öğrenmek çok zordur bazıları için imkansızdır. 2. si ise öğrebilebilir ama uygulaması yine 1. maddeye bağlıdır.
    Misal yüzde 30 düşmüş bir hissenin eski yerine gelmesi için yüzde 50 çıkması lazım gelir. 30/50 . Normalde yüzde 50 yükseliş ciddi bir rallidir aslında (faiz ve enflasyon etkisi göz ardı edilmiştir)
    Ayı piyasaları hızlıdır boğa piyasaları ise yavaş dır. 2 haftada yüzde 30 içeri girersiniz ama yüzde 50 lik bir hareket bazen 6 ay 1 sene alabilir.

EREGL demişsin TH oradan senle muhabbetimizden ötürü basit bir hesap yapalım.
    2 sene önce 40 tl den maliyetlenen birisi 2 sene sonra enflasyon kaybı ile birlikte hissenin başabaş noktası 120 tl olsun.
    Bir sene daha sürünmesi demek (hadi yüzde 30 enflasyon veya faiz desek) 120 tl . 36 tl lik bir fiyat farkı binecek üstüne demektir. (Oysa hissenin fiyatına 40 tl üzerinden yüzde 30 ise 12 tl eder. Yani 40 tl den alıp 60 dan bırakan bir grup yüzde 50 karı cebine koyarken (enflasyon üstü kar elde etmişken) bu senin dişinin kovuğuna gitmemiş bir rakam olacaktır.
    Bir noktada kazanç imkansıza yakın bir noktaya gelebilir. Belki seneler sonra oluşabilecek en baba rallide doğru yerden maliyetlenenler 3x 4x 10x yaparken sen anca anaparanı kurtarmış olacaksındır.

Algı kısmı ise çok daha karışıktır . 2 tl den 6 tl ye yükselmiş bir hisse için "çüş daha nereye gidecek" denirken aynı hisse 10 tl den 6 ya düşerse "oha amma düştü" alım yeri diye yorum yapılır. Oysa 6 tl fiyat 6 tl dir. Üstten bakarsan farkı alttan bakarsan farkı görmenin nedeni sana öğretilmiş algı dır.

Hesaba devam edelim eregl mesela 1 sene daha bekletti senin maliyetin 200 ün üzerine çıktı (30 enflasyon aldık) ve eregl deli bir ralliye kalktı. Rallinin kendiside min 1 sene sürse hadi yüzde 20 daha enflasyon ekleyelim başabaş noktan oldu mu 240 tl.
    Hadi iyi ihtimal eregl 240 oldu ki bu 6x lik çok ciddi bir yükseliş demektir. Öyle habeler basarlar ki 4 senedir bekleyen sen "yahu biraz daha beklim de bari reelde para kazanim dersin" Yeniden güm ve hisse oldu 150 tl. Yeniden 2 - 3 sene sürünmece belki.
    Bu kovalamaca yıllar yıllar yıllar boyu böyle devam edebilir. Bunun etkisi zaman ve maliyet etkisinden dolayı paranın kuşa dönmesi olarak zannedildiğinden çok çok çok daha büyük tür.

3. Bu yukarıdaki örnekde bedelli hesaba katılmamıştır. Birde bütün bu yaşananlar üzerine yıllarca bekledikten sonra patron " pamuk eller cebe beyler " derse işte . 10x dolarlık yatırımının!!! 1x dolara düştüğünü görebilirsin.
    Son yıllarda HEKTS da yaşananlar bunun en güzel örneğidir.

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    ISPARTA K.
    Gönderi
    4,958
    sn Mathias,
    dedikleriniz doğru o zaman ne yapmak gerek... sn trendhoundun da "Fiiliyatta BİST bir yatırım ortamı değildir, siz de yatırımcı değilsiniz, bunu unutmayın. İşin gerçeği budur. Siz kendinizi yatırımcı olarak görüyorsanız hala bu işte pişmemişsiniz, yeteri kadar tecrübe kazanamamışsınız demektir." şu mesajını ALARK topicine taşıdım...
    benim gibi belli yaşlara gelmiş ve bütün birikimini BİSTe bağlamış insanların başka yolu var mı? trade bizim işimiz değil, faiz, coin türü şeyler benim gibilere gitmiyor, şu ortamda yatırım yapmak reel piyasa veya gayrımenkul açısından zaten ölüm...

5.  Alıntı Originally Posted by Mathias Yazıyı Oku

Öyle habeler basarlar ki 4 senedir bekleyen sen "yahu biraz daha beklim de bari reelde para kazanim dersin" Yeniden güm ve hisse oldu 150 tl. Yeniden 2 - 3 sene sürünmece belki.
    Bu kovalamaca yıllar yıllar yıllar boyu böyle devam edebilir. Bunun etkisi zaman ve maliyet etkisinden dolayı paranın kuşa dönmesi olarak zannedildiğinden çok çok çok daha büyük tür.
    Zamanın da "yahu biraz daha beklim de bari reelde para kazanim" demiş gibi duruyorsun!!! bu kadar takılı kaldığna göre bu konuya 😂😂😂 kim üzdü seni de bu hale geldin hadi söyle dalga geçmicez söz 👻

6.  Alıntı Originally Posted by Mathias Yazıyı Oku
    Bu yukarıdaki örnekde bedelli hesaba katılmamıştır. Birde bütün bu yaşananlar üzerine yıllarca bekledikten sonra patron " pamuk eller cebe beyler " derse işte . 10x dolarlık yatırımının!!! 1x dolara düştüğünü görebilirsin.
    Son yıllarda HEKTS da yaşananlar bunun en güzel örneğidir.
    Hektaş'da mı üzdüler seni de bu kadar hırs yaptın , pardon hırs yapmadan herkesin iyiliğini düşündüğün için 2 senedir yazıyordun sen forumda amaçsız yere doğru 🤣🤣

7.  Alıntı Originally Posted by tovbekar Yazıyı Oku
    sn Mathias,
    dedikleriniz doğru o zaman ne yapmak gerek... sn trendhoundun da "Fiiliyatta BİST bir yatırım ortamı değildir, siz de yatırımcı değilsiniz, bunu unutmayın. İşin gerçeği budur. Siz kendinizi yatırımcı olarak görüyorsanız hala bu işte pişmemişsiniz, yeteri kadar tecrübe kazanamamışsınız demektir." şu mesajını ALARK topicine taşıdım...
    benim gibi belli yaşlara gelmiş ve bütün birikimini BİSTe bağlamış insanların başka yolu var mı? trade bizim işimiz değil, faiz, coin türü şeyler benim gibilere gitmiyor, şu ortamda yatırım yapmak reel piyasa veya gayrımenkul açısından zaten ölüm...
    TH doğru diyor bende aynı düşüncedeyim. BIST patronlara para kazandırmak için vardır ve bütün kararlar uygulamalar BY nin yani patron ların çıkarına uygun olarak çıkarılır/uygulanır. En basitinden şöyle düşünün bir şirkete güya ortaksınız!! şirket senelerce kar ediyor ama size kay payı dağıtmıyor. BIST de temettü veren şirket sayısı çok çok azdır. Diğer yandan BY / patron lar ise bütün ulusal/uluslararası bütün ekonomik gelişmeleri sizden çok daha iyi takip ederler ve sizin etmenize de gündemi devamlı manipüle ederek izin vermezler. Misal. Yorumcu ekonomist şu bu diye takip ettiğiniz bir çok kişi aslında bu bahsettiğim gruba çalışır ve devamlı ters yorumlarda bulunurlar. Bu kadar ters yoruma rağmen hala ısrarla piyasa analisti!! diye ortalarda dolanmasına izin verirler. A. Green island bunlardan birisidir mesela. En son temmuz ayında borsanın zamanı geldi diye yorum yapmasından beri borsa 11.500 lerden 8500 lere kadar çok ciddi bir düzeltme yemiştir. Bir diğeride I.Ö denen şahıstır mesela.

Yani piyasalarda tek başınızasınız ve elinize tutuşturulan haritada yanlış.

Sorunuza gelirsek. Umarım borsada u10 veya en fazla u30 içinden hisse almışsınızdır. Son zamanlarda gizli hisseciler pıtırak gibi çevremde çıkmaya başladılar çünkü. En son hiç ummayacağım bir hanım arkadaşın borsa yatırımı!! olduğunu öğrendim . Elindeki kağıdı söyledi. Neden aldın patronu kim merkezi nerede ne üretir piyasa da rakipleri/ortakları kimler falan gibi bir kaç soru sordum. tıss. Al çok güzel olacak demiş birileri (sosyal medya herhalde) buda ciddi bir parayı basmış yüzde 50 den fazla içeride 1 senedir de bekliyor. Zararımı çıkarim bir daha mı borsa modunda. Fırsat maliyeti falan o konulara hiç girmedim.

Bu arada BIST tek seçenek değildir 1 sene içinde ALTIN ve GÜMÜŞ çok ciddi dolar bazlı getiriler elde etmişlerdir. Özellikle GÜMÜS tarafında al sat yapan güzel paralar (dolar bazında ) kazanan kişiler biliyorum. Biraz daha teknik olacak ama opsiyon da yapıyorlar gümüşe.

8. Yapıkredi'deki alımlar dikkat çekici. Acaba dedirtiyor yine

Sayfa 42/298 İlkİlk ... 3240414243445292142 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •