Originally Posted by
yelpaze
Birleşme çatı şirket için mi iyi olur yoksa birleştirilenler için mi? ABD'nin merger furyası gibi bir şey mi bu, hani şu Pretty Woman'da Richard Gere'in canlandırdığı karakterin yaptığı türden?
Batıda yapılanın tam tersidir bu. Kendi bünyelerindeki bir holding yapısından yine kendi bünyelerinde yeni kurulacak bir holding yapısına yatay geçiştir burada yapılan. Sağ cep sol cep olayı işte. Batıdakiler çekirdek şirketi gün yüzüne çıkarmayı hedefleyip iştiraklerle bağlı ortaklıkları elden çıkarırlar, böylece holding yapısı sona erer ve bu yapının bünyesinde saklı kalmış hazineler ortaya çıkarılıp satış, halka arz vs gibi yöntemlerle gerçek değerini bulması hedeflenir. Ayrıca hantal holding yapısı terk edildiğinden dinamik ve katma değerli yeni bir yönetim şekli oluşur. TR'de ise sağ cep sol cep olayı esas alınır, bir holding yapısından diğer bir holding yapısına yatay geçiş yapılır. Tasarlanan kısmi bölünmenin hiç bir avantajı yok bana göre. Şu anki durumda çatı şirket İşbankasıdır, tasarlanan organizasyonda ise bankanın %100 bağlı ortaklığı şeklinde yeni kurulacak bir A.Ş. yeni çatı şirkettir. Hem öncesinde hem de sonrasında bir Holding şirket çatısı altında bir yönetim söz konusu. Yeni bir şey değil, hantal holding yapısı aynen devam edecek, saklı değerler yine gün yüzü görmeyecek. Ama her halükarda bu girişimi piyasa pozitif algılar ve İSCTR prim yapar her ne kadar bu yapılan bir makyajlamadan ibaret olsa da.
26 Eylül 2025 de tüm portföy ile 61.95 den AKBNK aldım. Tek kağıt.
Yer İmleri