Sayfa 142/298 İlkİlk ... 4292132140141142143144152192242 ... SonSon
Arama sonucu : 2383 madde; 1,129 - 1,136 arası.

Konu: Th trendhound ile hasbihal

1.  Alıntı Originally Posted by TRENDHOUND Yazıyı Oku
    Hatta bu iş 139 profesyonel sportif ile sınırlı kalmasın, amatör takımlar da ayni cihete gitsin, haka açılıp finansman yükünü yatırımcıların sırtına yüklesin. Ortam buna çok müsait, yatırımcılar kulüpleri finanse etmeye dünden razı, adamlar mutluluktan uçuyor bedellilere katıldıkça. Böylece ülkedeki tüm futbol kulüpleri finansman sorununu kökünden çözmüş olur. Sportif hisse yatırımcılarından Allah razı olsun, onların sayesinde kulüpler ayakta kalıyor.
    Toplumun eğitim ve gelir düzeyi en düşük kesimini sosyolojik olarak inceleyelim.
    Arabeskçi, türkücü adı altındaki tipleri
    Abuk sabuk reality programları yapan şovmenleri
    Her konuda uzman yorumcu ekibini
    Ayak üstü kırk yalan söyleyen politik figürleri
    Futbolcu, antrenör, yönetici tayfasını
    İzlediği maçı saatlerce yorumlayan garip şahısları
    ...ve daha unuttuğum bir çok lüzumsuz kişiyi zengin etmeyi başarıyorlar.

2. ABD'nin 36 trilyon$ borcuyla teknoloji hisseleri başta olmak üzere bazı değerler arasında bağlantı kurmuştum.
    Muhteşem 7'linin piyasa değeri 17 trilyon$, Cripto piyasası 3 trilyon desek, ilave olarak ABD öğrenci kredileri, riski yüksek ticari gayrimenkul kredileri gibi tespit ettiğim birkaç kalemi daha eklediğimde 36 trilyon$'a ulaşıyorum.

Bu hesap size saçma geldiyse şunu sorayım;

her borcun mutlaka ipoteği vardır. ABD'nin 36 trilyon$ finansal borcunun gene finansal karşılığı nedir? Bu ilişkiyi anlamak önemli bence.

3.  Alıntı Originally Posted by yelpaze Yazıyı Oku
    İçsel değeri yok gibi gözüküyor ama güvensizlik gibi önemli bir kaynaktan.... .
    İçsel değer gerçekten de yok kriptolarda. Zaten bu yüzden tahvil getirilerine aşırı hassaslar. Tahvil getirisi 1 birim arttığında ktiptolar 3-4 birim düşüyor. Borsa endeksleri arasında Nasdaq tahvil getirisine en hassas olanı çünkü getirilerdeki artış Nvidia Palantir Tesla vs gibi köpük yapmış spekülatif hisselerin finansman kaynağını kurutuyor. Nasıl kurutuyor? Çünkü Carry Trade'in czaibesi azalıyor. Hem kriptoların hem de Nasdaq'taki spekülatif hisselere giren paranın önemli kısmı buradan gelir. Mesela bugün Nvidia tam anlamıyla çakıldı.
    20 Mart 2025'te 27.80 maliyetle YKBNK aldım (tek kağıt, ful borsadayım). 30.4.2025 vadeli hedge pozisyonum %10 zarar ile kapandı.

4.  Alıntı Originally Posted by yelpaze Yazıyı Oku
    Toplumun eğitim ve gelir düzeyi en düşük kesimini sosyolojik olarak inceleyelim..... ..ve daha unuttuğum bir çok lüzumsuz kişiyi zengin etmeyi başarıyorlar.
    Sportif hisseleri taşıyanlar muhtemelen bu kesime giriyordur yani tam anlamıyla bilinçsiz ve de bilgisiz kesim. Kamikaze borsacı hepsi. Maalesef devletin resmi kurumları toplumun bu kesimini kurtlar sofrası ortamında korumuyor. En başta Md 376 yı aktive etmiyorlar, böyle yaosalar bu sportiflere yıllar önce kayyum atanırdı. Tamamen politik nedenlerle kanun uygulamaya sokuluyor çünkü 10 milyonlarca taraftarın oyunu riske sokmak istemiyorlar. Büyük bir hatadır bu. Ana hissedar olan Dernekler arka arkaya bedellilerle, sonu gelmeyen bedelli süreçleriyle yatırımcıların hayatını karartıyor ama SPK buna seyirci kalıyor.
    20 Mart 2025'te 27.80 maliyetle YKBNK aldım (tek kağıt, ful borsadayım). 30.4.2025 vadeli hedge pozisyonum %10 zarar ile kapandı.

5. Sportifler gelişmiş bir borsada işlem görüyor olsaydı ana hissedar olan derneklerin analarından emdiği süt burunlarından gelirdi. Onlar şu 2 mevzuda muhteşem bir avantaja sahip: Yatırımcı kitlesinin bilinçsiz ve cahil olması, resmi kurumların seyirci kalıp uzun yıllar boyunca TTK'daki ilgili maddeleri uygulamaması. Türkiye gibi bir ülkede faaliyet gösterdikleri için ne kadar şükretseler az.

6.  Alıntı Originally Posted by yelpaze Yazıyı Oku
    ABD'nin 36 trilyon$ borcuyla teknoloji hisseleri başta olmak üzere bazı değerler arasında bağlantı kurmuştum.
    Muhteşem 7'linin piyasa değeri 17 trilyon$, Cripto piyasası 3 trilyon desek, ilave olarak ABD öğrenci kredileri, riski yüksek ticari gayrimenkul kredileri gibi tespit ettiğim birkaç kalemi daha eklediğimde 36 trilyon$'a ulaşıyorum.

Bu hesap size saçma geldiyse şunu sorayım;

her borcun mutlaka ipoteği vardır. ABD'nin 36 trilyon$ finansal borcunun gene finansal karşılığı nedir? Bu ilişkiyi anlamak önemli bence.
    Hesap doğru, ABD kamu borcu 36 trilyon dolar, 2024 GSMH si ise 27 trilyon dolar. Kamu borcunun GSMH ye oranı %133. Bu oran yüksek mi? Evet yüksek, her takvim günü 3 milyar dolar faiz ödüyor ABD Hazinesi. Peki, tehlikeli bir seviyede mi? Hayır. Neden? Geçmişte yüksek kamu borcunun tetiklediği krizlerle karşılaltırırsam hiç de tehlikeli sularda olmadığı bariz. Kamu borcu kaynaklı bir ekonomik kriz yaşanması için borcun GSMH ye oranının %300 ün üzerine çıkması gerekiyor denebilir. Buralara gelmeden ciddi bir kriz yaşanmaz. O yüzden %133:bir anlam ifade etmiyor.

7. Yelpaze hocam, siz İngilizce biliyorsunuz sanırım. 150 milyar dolarlık Bridgewater fonunun kurucusu Dalio son 100 yılda çıkan ekonomik krizleri küresel çapta tek tek inceledi ve bunu bir kitap olarak yayınladı. Çıkan krizlerin nedenleri, kriz arifesinde ve ertesindeki ekonomik durum detaylı olarak veriliyor her kriz için. 150 den fazla krizi incelemiş adam. Bu kitabı tavsiye ederim. Orada göreceksin ki gelişmiş ülkelerde kriz çıkmadan kamu borcu GSMH nin 4-5 katına çıkabiliyor.

8. Elimizde harika bir emsal var: Japonya. Uzun yıllardır kamu borcu yıllık GSMH sının %250 si civarında seyrediyor ki ABD deki oranın 2 katıdır. Son 15 yıldır durum böyle. Ne oldu, Japonya ekonomisi çöktü mü? Hayır çökmedi. Peki Japon Yeni göçtü mü? Hayır göçmedi, tam tersine aşırı değer kazandı. 70 yıl önce 1950 lerde 1 dolar 800 küsür JPY alıyordu. Şimdi ise 158. Hatta 10 sene kadar önce USDJPY 65 e kadar bile düşmüştü yani JPY aşırının da aşırısı değerli hale gelmişti hem de kamu borcu GSMH nin %250 si kadarken. Demek ki kamu borcunun GSMH ye oranının bırakın %133 olmasını %250 olması bile gelişmiş bir ekonomi için sorun yaratmıyor. Geçmişteki düzinelerce krize baktığımda aynen bunu görüyorum.

Sayfa 142/298 İlkİlk ... 4292132140141142143144152192242 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •