Artan

74,80 10 18:10
27,72 10 18:10
22,22 10 18:10
56,10 10 18:10
44,72 9.99 18:10
Artan Hisseler

Azalan

29,00 -9.99 18:10
178,30 -9.99 18:10
13,18 -9.97 18:10
27,88 -9.95 18:10
148,10 -9.58 18:10
Azalan Hisseler

İşlem

15.391.186.634,50 18:10
11.651.729.257,00 18:10
8.754.858.816,75 18:10
8.418.027.635,10 18:10
7.875.238.617,92 18:10
Tüm Hisseler
Arama sonucu : 3391 madde; 1 - 8 arası.

Konu: Th trendhound ile hasbihal

Hybrid View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
  1.  Alıntı Originally Posted by TRENDHOUND Yazıyı Oku
    Endeks tarihi zirvesinden sadece %13 gibi aşağıda ama endeksteki hisselerin yarıdan fazlası %50 ye yakın zirveden aşağıda.[/B] Peki, bu nasıl oluyor?
    Bu soruyu özellikle ABD borsaları için ama bizim borsa için de soruyorum? Neden böyle, izahı nedir? Bakalım cevap gelecek mi?

Not: endekslerin sizin için neyi temsil ettiğini değil de tüm piyasa için neyi temsile ettiğini düşünün.

2.  Alıntı Originally Posted by yelpaze Yazıyı Oku
    Bu soruyu özellikle ABD borsaları için ama bizim borsa için de soruyorum? Neden böyle, izahı nedir? Bakalım cevap gelecek mi?

Not: endekslerin sizin için neyi temsil ettiğini değil de tüm piyasa için neyi temsile ettiğini düşünün.
    Hocam ABD endekslerinde Dow Jones hariç S&P500 ve Nasdaq için konuşursak Mag7 denilen o mega şirketlerin piyasa değerindeki payı %38 gibiydi ama şimdi bu oran biraz aşağı geldi. Anormal yüksek bir oran bu ve endeksler böyle bir konsantrasyon yüzünden tehlike altında. Bu Mag7 den bir veya bir kaçı ciddi satış yerse, geri kalan 490 küsür kağıt yerinde saysa bile endeks ciddi şekilde düşer ve bu da bir zincir reaksiyonu etkisi doğurabilir, diğer kağıtlarda satışı tetikleyebilir. Pek çok fon yöneticisi bu görüşü paylaşıyor ve terim yerindeyse sürekli korku içindeler. BİST100 de ayni kefede denilebilir. 15-20 kağıt BİST'100 ü ayakta tutuyor. Eğer bu 15-20 kağıt da satış yemeye başlarsa endeks çok daha aşağıya gelebilir.
    26 Eylül 2025 de tüm portföy ile 61.95 den AKBNK aldım. Tek kağıt.

3. Kendisi de niki gibi bir mucit olan INVENTOR kardeşimin mühendis külahını ödünç alıp bir beyin fırtınası yapayım. İş borsaya gelince biz finansçı ve işletmecilerden kat be kat üstündür mühendis arkadaşlar, onları takdir ediyorum. Yukarıda dediğim gibi 3 ana seçenek var piyasanın yönü ile alakalı: ya yatay kanal içinde yataya saracağız, ya düşeceğiz veya da çıkacağız. Borsanın yataya sarması ve düşmesi bize zarar yazıyor, çıkması durumunda da enflasyonun altında bir çıkış bize yine zarar yazacak. Bize enflasyon üzerinde bir prim yapacak bir çıkış hareketi lazım. Şimdi olasılıklara bir bakalım (şahsi görüşümdür, kendi öngörülerimi baz alıyorum):
    1) Borsanın yataya sarması: Olasılık 1/3 yani %33 => BİZİM İÇİN ZARAR
    2) Borsanın düşüşe geçmesi: Olasılık 1/3 yani %33 => BİZİM İÇİN ZARAR
    3) Borsanın çıkışa geçmesi : Olasılık 1/3 yani %33
    Çıkış ile alakalı bu 3. şık kendi bünyesinde 2'ye ayrılıyor ve toplamda böylece 4 şık ortaya çıkmış oluyor:
    3a) Enflasyon oranını aşmayan bir çıkış: Mevcut sıkı para politikası ve ekonomik konjonktürde (3) nolu şık bünyesinde bunun olasılığı bana göre %70 dir ki büyük tablo bazında 0.7x0.33= %23 olasılığa sahip oluyor. Bu olasılık da BİZİM İÇİN ZARAR demektir.
    3b) Enflasyon oranını rahat bir şekilde aşan bir çıkış: Mevcut konjonktürde (3) nolu şık bünyesinde bunun olasılığı bana göre %30 dur ki büyük tablo bazında 0.3x0.33= %10 luk bir olasılığa sahip oluyor. Bu olasılık BİZİM İÇİN KAR demektir.

Yukarıdaki toplam 4 şıktan 3 tanesi bize zarar yazıyor ve bunların toplam olasılığı %90 dır. Bize kar yazan sonuncu şıkkın olasılığı ise sadece %10 dur.

Sonuç: Mevcut ortamda random (rastgele) açılan bir pozisyon %90 olasılıkla bize zarar yazacaktır. Böyle bir pozisyondan bizim kar yazma olasığımız sadece %10 dur.

4.  Alıntı Originally Posted by TRENDHOUND Yazıyı Oku
    Yukarıdaki toplam 4 şıktan 3 tanesi bize zarar yazıyor ve bunların toplam olasılığı %90 dır. Bize kar yazan sonuncu şıkkın olasılığı ise sadece %10 dur.

Sonuç: Mevcut ortamda random (rastgele) açılan bir pozisyon %90 olasılıkla bize zarar yazacaktır. Böyle bir pozisyondan bizim kar yazma olasığımız sadece %10 dur.
    Olasılıklar bu şekilde %90 aleyhimize ise, böyle bir ortamda en iyi strateji kenara çekilip nakitte beklemektir. Ancak ve ancak elimize çok çok iyi bir fırsat geçtiğine kanaat getirdiğimiz zaman pozisyon açmalıyız. Kenarda nakitte beklemenin aylık getirisi hiç de fena değil, %3.5 aylık PPF net getirisi mevcut şartlarda gayet makuldür. Tabii bu oran gıdım gıdım aşağıya gelecek bunu da dikkate almak lazım.

5. Mühendisler gerçekten de takdire şayan. Benim 2 ortağım var TR'de, ikisi de mühendistir. Hanım olan Boğaziçi Elektronik Mühendisliği mezunu emekli bir bankacı, Boğaziçinden sonra Oxford Üniversitesinde işletme (MBA) mastırı da yapmış, onunla da yetinmeyip İTÜ'de İngilizce MBA İşletme mastırı da yapmış. Özel bir bankada genel müdür yardımcılığından emekli değerli biridir, iş dünyasında tanımadığı adam yok. Diğer ortağım ise İTÜ Uçak Mühendisliği mezunu bir işadamı. Çok zeki biri, müthiş bir ticari zekaya sahip, vergi rekortmeni bir işadamıdır. Memnunum ortaklarımdan, 10 seneyi aşan bir süre birlikte çalışıyoruz, memnun olmasaydım zaten çoktan çıkardım ortaklıktan. En çok hayret ettiğim mevzu ise Boğaziçi mezunu Oxford mastırlı hanımın İngilizceye doğru dürüst hakim olamaması. Uçak mühendisi de öyle maalesef.

Alıntı Originally Posted by TRENDHOUND Yazıyı Oku
    Mühendisler gerçekten de takdire şayan. Benim 2 ortağım var TR'de, ikisi de mühendistir. Hanım olan Boğaziçi Elektronik Mühendisliği mezunu emekli bir bankacı, Boğaziçinden sonra Oxford Üniversitesinde işletme (MBA) mastırı da yapmış, onunla da yetinmeyip İTÜ'de İngilizce MBA İşletme mastırı da yapmış. Özel bir bankada genel müdür yardımcılığından emekli değerli biridir, iş dünyasında tanımadığı adam yok. Diğer ortağım ise İTÜ Uçak Mühendisliği mezunu bir işadamı. Çok zeki biri, müthiş bir ticari zekaya sahip, vergi rekortmeni bir işadamıdır. Memnunum ortaklarımdan, 10 seneyi aşan bir süre birlikte çalışıyoruz, memnun olmasaydım zaten çoktan çıkardım ortaklıktan. En çok hayret ettiğim mevzu ise Boğaziçi mezunu Oxford mastırlı hanımın İngilizceye doğru dürüst hakim olamaması. Uçak mühendisi de öyle maalesef.
    Yabancı dil ilkokul’ da iken öğrenilmeli, ayrıca mühendislerin çoğu asosyal, yani pek konuşkan olmadıkları için yabancı dil gelişmiyor.
    Who, baby, Who Will Save The World?

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •