Bu tür siyasi krizlerin olduðu dönemde , teknikden , temelden , genel ekonomik gidiþattan bahsetmek çok da doðru deðil. Olay hisseye özel bir olay deðil. Genel bir kriz var ve bu kadar belirsizliði olduðu bir ortamda panik satýþalar var her yerde. Bizim bu kadar kötü etkilenmemizin sebebi ise , tam 35-54 arasý yükseliþin düzeltmesi 48 lira civarýnda bitecekken bu olay patlak verince bir de bu düþüþü yaþamýþ olmamýz.

Peki bundan sonra ne olacak ? 1994 devalüsyonunda , 2001 anayasa kitapçýðý fýrlatma krizinde , peþinden gelen dövizdeki çapa politikasýndan serbest kur politikasýna geçiþte , 2007 Cumhurbaþkablýðý krizi ve muhtýra döneminde , 2008 amerikadaki mortgage krizinde ,2016 darbe giriþinde , 2018 papaz krizinde , 2020 Covid krizinde , 2023 deprem sonrasý ne olduysa aynýsý olacak.

Bu krize tesadüfen nakitte yakalandý iseniz þanslýsýnýz ama hissede iseniz biraz sabýr etmek gerekecek. Tüm korku bu olaylar daha büyür mü , siyasi krizin ötesine geçer mi konularý . Bence geçmez , Ýmamoðlu tutuklandý , bu hafta belki pazartesi salý bazý protestolar olacaktýr , piyasa belirsizlik yüzünden yine düþebilecektir , ama 3-4 gün sonra artýk düþecek yer kalmayacak , olay normalleþecek , araya bayram girecek , sonrasýnda ise iyice normalleþecek ve bayram sonrasý piyasa kendi dinamiklerine dönecektir.

Bu benim tahminim , farklý da olabilir ama ben aklý selim kazanacak diye düþünüyorum. Bundan daha büyük krizler bile 1-2 hafta içinde unutuldu. Bunun da etkisi 2-3 gün sonra azalýr , bayram sonrasý ise normale dönülür ve fiyatlamalar yine yapýlýr.

Þu anda kimse hisseler ucuz mu pahalý mý , rasyo ne oldu bakmýyor. Panik satýþlar var daha da düþer diye satýlýyor. Ama düþüþ durunca o zaman piayasa kendi dinamiklerine dönecek ve doðru fiyatlamalar yapýlacak. O zaman da panik alýþlar baþlayabilir.

Eðer birileri olaylarý daha da büyütmek isterse , ülke kaosa giderse , o zaman bu dediklerim iþlemez. Ama bence 3-4 gün içinde olay normalleþecek , olaðan seyre dönecek. Ülkenin karýþmasýný kimse istemez. Mutlaka bir yerde duracaktýr.

Tansiyon düþerse , o zaman piyasa rasyoya , temele , tekniðe bakar. O zaman da bizim için ilk çeyrek bilanço beklentisi devam eder. Zaten bayram sonrasý artýk Nisan ayýna girmiþ oluyoruz yani ilk çeyrek bitmiþ oluyor. Tam anlamýyla ilk çeyrek bilanço beklentisi baþlamýþ oluyor.

Bu fiyatlarýn doðru olmadýðýný herkes biliyor ama belirsizlik insanlarý bu fiyattan satmaya zorluyor. Her hisse için bu böyle. Milyar dolarlýk bankalar 2-3 taban yaptý. 1 ay önce cebine 90 milyon USD girmiþ olan þirket þu anda 90-95 milyon USD piyasa deðerinde. Herþeyin bu kadar saçma olduðu buradan belli zaten.

Tüm olay , olaylarýn durulmasý ve piyasanýn tüm bu olumsuzluðu fiyatladýðýný anlamasýndan geçiyor. Ne zaman piyasa bu kadar yeter olumsuzluk yeterince fiyatlandý , zaten ortada o kadar da olumsuz bir durum yok , yargýlama devam eder , suçlu suçsuz ortaya çýkar biz iþimize bakalým derse o zaman da hýzlý bir dönüþ olur.

Yarýn belki biraz daha yüksek bir düþüþ olabilir , Salý daha az ve yatay bir piyasa olursa , o zaman Çarþambadan itibaren yeþil bir piayasa görmeye baþlarýz. Bayramdan sonra ise piyasa her olayý anlayýp hazmedince kendi dinamiklerine döner.

Ýnþaallah bu olayý kullanmak isteyen marjinal gruplar ve onlarý kullanmak isteyen provakatörler olaylarý týrmandýrma konusunda baþarýlý olamazlar. Bizim milletin sað duyusu bunu engeller. En azýndan temennimiz bu. Bunun aksi ne iktidara ne muhalafete yarar.

Piyasa kendi dinamiklerine dönerse , mayýs baþý bilanço beklentisi ile 70-80 liralýk hedefi koruyoruz.