Originally Posted by
Şakir
Tatil olması nedeniyle biraz araştırma yaptım . Şuan çiğ süt fiyatı 17.15 kuruş ancak sanayiciler üreticiden 12 13 liraya çiğ süt topluyor .
Herkese selamlar....
Ben de ilk ağızdan( çiftçiden ve toplayandan) sordum;Ege de soğultulmuş süt 15,50 tl den alınıyor çiftçiden...
Yılbaşında 13,35 tl imiş...
Çiğ süte de zam gelince 15,50 tl olmuş....
Fark..
%16..
Benim daha önce paylaştığım verilerle uyumlu...
Ne paylaşmıştım...?
Yılbaşında çiğ süte %17 zam gelmişti
14,65 tl den 17,15 e çıkmışdı...
Pınar da 1 lt UHT sütünü 45 tl den 49,95 tl e yükseltmişdi...
Fark...
%11
1 lt UHT sütün TOPLAM maliyetinin içindeki çiğ sütün payı %90 desek 16x%90=%14,4 maliyet artışı eder
%80 desek
16x%80=%12,8 eder
Yani maliyeti bu kadar artmış olmalı....
Peki Pınar ne kadar zam yapabilmişdi?
%11
%80 ise 12,8-11=1,8
%90 ise 14,4-11=3,4 puan 1 LT UHT SÜTTE BRÜT KAR MARJININ DARALMIŞ OLMASI LAZIM....
Unutulmamalı;Bölgeden bölgeye çiğ sütün maliyeti değişmek de
Soğutulmuş ile sıcak sütün maliyeti farklı....vs vs
Her ne olursa olsun çiftçiden 15,5 tl den alınan süt nasıl oluyor da Pınar fabrikalarına girdiği anda neredeyse (brüt) zarar eder konuma geliyor anlamak mümkün değil...
Brüt kar/zarar da reklam,pazarlama,nakliye vs vs gibi kalemler yok..
Buna rağmen 15,5 tl den alınan süt 49,95 tl den satılmasına rağmen brüt zarar noktasına gelinebiliyor...
Dikkatli ve/veya bilinçli (yani bilanço ve fal.raporlarını okuyan) Pnsüt takipçilerinin hemen itiraz ettiğini duyar gibiyim
Sn Tengri Han Pınar sadece süt ve türevlerini satmıyor ki;Meyve suyu,soslar da satıyor,belki süt ve türevlerin de kar ederken diğerlerinden dolayı zarar ediyor olabilir mi?
Mevye suyu,sosların toplam içinde payının çok düşük olduğunu düşünüyorum...
Saygılar/Başarılar...
"Canı kaymak isteyen cebinde manda taşır "
Yer İmleri