Sayfa 172/172 İlkİlk ... 72122162170171172
Arama sonucu : 1370 madde; 1,369 - 1,370 arası.

Konu: Xu030 endeks

Mehmet Şimşek:

- Geçen sene yılın ilk çeyreğinde sosyal medya hesapları üzerinden vatandaşlarımıza realiteden kopuk, hiçbir veri temeline dayanmadan dolar alın çağrıları yapıldı. Maalesef toplumun bazı kesimlerinde çağrıları dikkate alıp döviz alan oldu. Ben o dönemde 25 vilayetimizi ziyaret etme fırsatı buldum. Dedim ki biz vatandaşlarımızın portföy tercihine saygılıyız. Ancak biz bir program uyguluyoruz. Bu program çerçevesinde bizim perspektifimiz bu dedim. Dış finansmana erişimde sorun yok dedim.

- 2024'te altın ithalatı hariç Türkiye cari fazla verdi. Bu fazla, şu anda da devam ediyor.

- Cari açık milli gelire oran olarak yüzde 1'in altına düştü. Bu sene de cari açık nispeten düşük kalacak.

- Nisan ayı itibarıyla Türkiye'nin toplam elektrik üretiminin yüzde 53'ü yenilenebilir kaynaklardan elde edildi. 2024'ün tamamına bakarsak bu oran yüzde 48. Gelecekte Türkiye'nin petrol, doğal gaz ithalat faturası düşecek demek.

2. mehmet şimşek ve tcmb ekibi tam 2 sene evvel geldiği zaman büyük bi destek gördü, sadece reisten full destek yoktu- mahfi özgür hakan vesair bütün cehapeli ekonomist akademisyen tayfanın tam desteğini aldı, seçimi bay kemal kazanmış olsa uygulanacak olan ekonomik programı uyguladı.. ortodoks tabir ettiğimiz program.. menkul kıymet tesisi, aktif rasyoları, bi kısım ihracat dövizlerinin merkeze plasmanı, swap limitleri ve kkm gibi uygulamalar terk edildi, serbest piyasa getirildi.. halbuki ne demiştik 2 sene evvel, bu program çalışıyor kendini kanıtladı, sadece faizi %30 yap gerisine dokunma sakın.. şimşek ve ekibi dokundu

sonuç ne ?? enflasyon düşmedi, üretici sıkıştı, şirketler kar yapamaz hale geldi, ve en önemlisi ücretli/maaşlı kesim ezildi.. ve ana hedef olan enflasyon düşmedi.. şimşek en önemli hatası gelr gelmez yaptığı %35 devalüasyon haziran.2023.. şimşek baştan iskonto vererek yabancı fon girişini teşvik etmek istemişti bu deval ile.. geldi mi o fon ?? hayır gelmedi, yerel seçimleri bekledi yerel seçimlerden sonra swap üzerinden geldi, faizini aldı, sonra üç gün içinde çıkıp gitti.. bi ara +100 milyar dolar rezerv birikimi gözüküyordu, ne işe yaradı o rezervler ?? üretime mi yaradı, halkın refah düzeyini mi yükseltti, enflasyonu mu düşürdü, hayır hiç bi şe yaramadı.. bilançoda gözüktü- alkış alkış- ve sonra ixtirdi gitti üç günde.. bu arada 30 milyar dolar net faiz emdi milletin parasından.. o %35 deval enflasyon beklentilerinin ırzına geçti ve bugün türk ekonomisi bir bütün olarak iki sene evvelinden çok daha kötü durumda

oysa dış koşullar çok daha ehvendi, petrol/gaz/emtia fiyatları düşüyordu ve turizm gelirleri rekor kırıyrdu.. bu sayede (altın hariç) cari açık artıya geçmişti, kur üstüne baskı kuracak bi döviz açığı yoktu.. 2020- 2023 döneminde covid yüzünden turizm hasılatı tırpan yemiş, savaş yüzünden petrol/emtia ithalat faturası rekor kırmıştı.. şimşek döneminde iç siyasi istikrar vardı (hem seçim olmuş bitmiş, hem muhalefet programı destekliyordu) ve petrol/emtia fiyatları düşüyordu, hem turizm hasılatı zirve yapmıştı.. ama olmadı, olamıyor, olamayacağı kesinleşti

bu şimşek denen gerzek keltoşu yollamadan, macro-prudential uygulamalar geri getirilmeden hiç bi halt olmayacağı net olarak belli oldu.. leş tayfanın en kıt zekalı kesimi hala çıkıp 'kamu harcamaları daha da kısılsın, memura emekliye maaş artışı verilmesin' deme cüreti gösteriyor, bunlar hakkatten suratına tükürmeye bile değmeyecek aşağılık tipler, hala sorunun maaş artışları olduğunu iddia edecek kadar yüzsüzler

Sayfa 172/172 İlkİlk ... 72122162170171172

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •