Sayfa 184/185 ÝlkÝlk ... 84134174182183184185 SonSon
Arama sonucu : 1474 madde; 1,465 - 1,472 arasý.

Konu: PETKM - Petkim Petrokimya Holding A.Þ.

1. Bilanço açýklanmadan önceki gün deðerleri, 1598-1626 ve kapanýþý o gün 1620 yapmýþtý. Ve bilanço açýklandýgi günü de gördük sonrasinda. Bu deðerlerin bir önemi var mý yok mu gorucez bakalým. Rakamlar mý önemli yoksa tahtacýnin oynadýðý kumar mý? Ytd
    "Yaþam kendini tecrube edemeyecegin kadar kýsa ise baþkalarýnýn tecrübelerini deneyebilecegin kadar uzun" Yazdýklarým söylediklerim ve düþüncelerim yatýrým tavsiyesi deðildir.

2. Petkim’de Neler Oluyor!
    Prof.Dr. Soner Gökten, olaylý Petkim Genel Kurulunu yazdý.

Prof.Dr. Soner Gökten
    1 Haziran da paramedya da yazmýþ.

Petkim’in 2024 yýlý olaðan genel kurulu 29 Mayýs 2025 tarihinde icra edildi. Gündemin ilk maddesine TTK 420. Madde kapsamýnda finansal tablolarýn ibrasýnýn 1 ay ötelenmesine yönelik bir önerge verildiði görülüyor. Önergeyi verenler Cem Okullu ve baðlý þirketleri ile Erdem Þahin adýnda baþka bir yatýrýmcýnýn olduðu görülüyor. Ancak söz konusu önergenin oy haklarýnýn yirmide birine (%5) ulaþýlmadýðý iddiasýyla reddedildiði görülüyor. Tüm piyasa yatýrýmcýlarý/oyuncularý bilir ki Cem Okullu deðil %5 çok daha fazla bir paya sahiptir Petkim’de. Burada ya teknik bir hatadan dolayý katýlýnamadý genel kurula ya da hiç düþünmek istemediðimiz Petkim yönetim kurulu bilinçli olarak önergeyi reddetti. Bu tür konularda MKK sisteminden kaynaklý hatalara þahit oluyoruz. Ancak ortaklýk yapýsý bir þekilde ispat edilebilirse oy hakký engellenemez zorunlu bir unsurdur. Eðer mahkeme yoluna gidilirse genel kurulun iptal edilmesi çok kuvvetle muhtemel. Yatýrýmcýlarýn bundan sonraki adýmlarýnýn ne olacaðý merak konusu.

AlakalýHaberler
    Yapay Zeka geleneksel bankacýlýðý bitirecek mi?
    Borsa Kötü Haberi mi Bekliyor ?
    Konuta Ýkinci Faiz Darbesi!

Gelelim diðer gündem maddelerine…. Önerge bombardýmaný orda da devam ediyor. Verilen önergelerde öz olarak þirketin iliþkili taraf iþlemleri ile zarara uðratýldýðý ima edilmekte. En kritik konu STAR Rafineri’ ye verilen alanýn piyasa koþullarýna uygun kiraya verilip verilmediði konusu. Ayrýca diðer iliþkili taraf iþlemlerine iliþkin de önergeler verilmiþ durumda. Toplantý tutanaðýnda Þirket yetkililerinin söz konusu önergelere cevap vermediði görülüyor. Ya daha sonra bir açýklama yapacaklar ya da bu sorularý ciddiye almýyoruz deyip cevap vermeyecekler.

Burada gözden kaçmamasý gereken en kritik konu; bu iliþkili taraf iþlemlerinin çok boyutu olmasý: Yani eðer iddialar gerçek ise hem SPK Mevzuatý hem iç Vergi Kanunlarý hem de Çifte Vergileme Anlaþmalarýna aykýrý durumlar söz konusu olabileceðidir. Rakamlarýn da büyüklüðüne bakýlýrsa Maliye Bakanlýðý inceleme elemanlarý da her an bir vergi incelemesine baþlayabilir!

Söz konusu çalkantýlý genel kurul sonrasý þirket finansallarýný inceleme ihtiyacý hissettim. Baktýðýmýzda son 3-4 yýlda þirketin brüt zarar ettiðini görüyoruz. Ben þahsen dünyada sayýlý denilebilecek bir þirketin nasýl ana faaliyet konusundan zarar ediyor anlayabilmiþ deðilim. Bu þu demek ben 10 liraya üretiyorum 8 liraya satýyorum. Bu durum þirket hisse fiyatýna da yansýmýþ haliyle. Çeþitli mecralarda konuþulduðu üzere þirket 5 yýldýr yerinde saymayý býrakýn TL bazýnda sürekli aþaðý gelmiþ. USD cinsinden bakýlýrsa yatýrýmcýsýný inanýlmaz zarar ettirmiþ.

Bakalým gelecek günler bize ne gösterecek. Petkim yatýrýmcýsýný güldürecek mi? Ytd

Prof. Dr. Soner Gökten
    "Yaþam kendini tecrube edemeyecegin kadar kýsa ise baþkalarýnýn tecrübelerini deneyebilecegin kadar uzun" Yazdýklarým söylediklerim ve düþüncelerim yatýrým tavsiyesi deðildir.

3. Şu şirketi çıkarsınlar borsadan millet kurtulsun

4. Bunca süre ve þans verilen ayný yöneticiler hala ýsrarla atanýyorsa benim açýmdan durum sýkýntýlýdýr. Bugüne kadar baþaramayan, bundan sonra ne yapacakta baþarýlý olacak. Yada Socar, Petkim 'de bizim görmediðimiz hangi baþarýyý gördü de ayný yönetimi ýsrarla bunu kabul edeceksiniz diye bize sunuyor.

Bir diðer konu Özelleþtirme Ýdaresi Baþkaný yine bu yönetime girdi. Ben kendi adýma bunu doðru bulmuyorum. Demek ki herþey normal, normal olmayan tek benim.

y.t.d.

5. Bu kadar laf ettim. Hadi mahcup et beni. Ytd

6. iþin sonu azeriler hükümete yakýn

okulluda ürkütmek istemiyor oklar kendisine dönmesin diye düþük tondan yazmýþ biþeyler

umrundamý tabi umrunda admýn parasý p ç oldu

ama arkada hükümet spk herþey azerilerden yana dediðim gibi çok argüman vardý sadece liman kira girmiþler

limandan 15 milyon usd alsan petkimin tüm sorunlarý çözülecekmi ?

***yapmasý geren liman bedelliye socar niiçin katýlmadýðý çünkü star kalan hisse almama gerekçesi finansal durumun kötü olmasý e böyleyse limaný petkime çakarak mý finansal durumu iyileþtiriyorsun demesi lazýmdý
    ***arsanýn stara satýþý
    ****kapasite kullanýmý düþmesine raðmen iþçi çýkarmamasý (arpalýk)

bunlar önemli gerisi hikaye

7. Parasýnýn pic olduðunu hiç sanmýyorum. Girdiði ve çýktýðý dönemlere bakarsak gayette iyi kazanç elde etmiþtir. Açýkta yapmýþsa kýsmýný düþünemiyorum bile.
    Toplantý günü lot miktarý, katýlým hakký kadardý. Eðer tersi olsa önceki satýþlarý yüzde 5 in altýna düþtüðünde kap olarak gelmezdi. Kap bildirimini yapan SPK deðil mi, satýþý bildiren de kendisi ise yüzde 5 altýnda olduðunu bilmiþ olmuyor mu haliyle. Doðal olarakta yüzde 5 altýnda ne kadar lotu olduðunu sadece kendisi ve þirket biliyor.
    Ýlerleyen günlerde bu lot sayisi yukselirde 5 i geçerse görürüz ama toplantý sonrasý olarak geçmiþ olur.
    Diðer dediðiniz hususlar þirket kararýný ilgilendiriyor oradanda elbette sorular çýkabilir akýl vermek babýnda olur sadece.
    Ama geçmiþ süreçlerde starýn kalan yüzde 6 lik payý ve stardan verilebilecek temettu haklarý baki diye hatýrlýyorum.
    Hem star arazi kirasý hemde alýnabilecek temettü yara bir nebzede merhem olabilirdi.. ama olmuyor, oldurtmuyorlar. ytd

8. Etilen-nafta makasý haftalýk bazda etilen fiyatlarýndaki %3,2 azalýþýn etkisi ile %2,8 artarak 240 ABD$ olarak gerçekleþti. Demiþ ata yatýrým ama azalarak olmalýydý. Ytd

Sayfa 184/185 ÝlkÝlk ... 84134174182183184185 SonSon

Yer Ýmleri

Yer Ýmleri

Gönderi Kurallarý

• Yeni konu açamazsýnýz
  • Konulara cevap yazamazsýnýz
  • Yazýlara ek gönderemezsiniz
  • Yazýlarýnýzý deðiþtiremezsiniz
  •