-
KAYNAK: https://www.milliyet.com.tr/gundem/t...esinde-7387206
TARİH: 10 HAZİRAN 2025
ALINTI: Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Trumpın, 24-25 Haziran tarihlerinde Lahey yapılacak NATO zirvesinde görüşmesi bekleniyor.
Görüşmedeki en önemli başlığı F-35 dosyasının da içinde yer aldığı Caatsa yaptırımları oluşturacak.
Görüşmenin ikili ilişkilerdeki önemli gündem maddelerini; savunma sanayii alanında iki ülkenin iş birliğini geliştirmek için CAATSA yaptırımlarının sonlandırılması, F-16 tedarik sürecinin neticelendirilmesi ve F-35 programına Türkiyenin yeniden katılımı konularının sonuçlandırılması oluşturacak. Fidan, ABD yönetiminin Caatsa yaptırımları konusunda hukuki bir çalışma yaptığını söylemişti.
--------------------------------------------------------
KAYNAK: https://www.ntv.com.tr/ntvpara/cevde...nESVQq6lwWejVA
TARİH: 15 NİSAN 2025
ALINTI: Antalya Diplomasi Forumu sırasında Bloombergin sorularını yanıtlayan Yılmaz, yeni dönem ABD-Türkiye ilişkilerindeki pozitif havanın Halkbank davasına nasıl yansıyacağı sorusu üzerine, Uzun yıllardır bu konuda haklılığımızı dile getiriyoruz. Önceki dönemde de Sayın Trumpla Sayın Cumhurbaşkanımız bu konuları defalarca ele aldılar. Önümüzdeki süreçlerde de ben inanıyorum ki hem LİDERLER düzeyinde hem farklı seviyelerde bu konular konuşulacaktır, tartışılacaktır.
----------------------------------------------------------------------------
KAYNAK: https://www.mfa.gov.tr/disisleri-bak...an-2025.tr.mfa
TARİH: 3 HAZİRAN 2025
ALINTI:
SUNUCU- Peki, Sayın Bakan son soru olarak, az önce ifade etmiştiniz bugün Rubio ve Witkoffla görüştüğünüzü, Türkiyeyle Amerika ikili ilişkileri bağlamında neler söylemek istersiniz? Bazı sorunlu alanlarımız hala mevcut, bunlarda ne gibi ilerlemeler kaydedilecek?
DIŞİŞLERİ BAKANI HAKAN FİDAN- Ben yapıcı, iyi niyetle çalışmaların sürdürülmesi halinde mesafeler kat edileceğine inanıyorum. Biliyorsunuz, temel problemimiz işte Suriyede konular vardı, yaptırımların kaldırılmasında Sayın Trumpın, Cumhurbaşkanımızın talebi üzerine ve bölgedeki Suudi Arabistanın da yaklaşımı üzerine aldığı bir karar oldu. Bu fevkalade önemli. Bizim açımızdan bu konunun hayata geçmesi, bizim bekamız açısından da önemli. Daha sonra CAATSAyla ilgili şu anda devam eden çalışmalarımız var. Orada gerçekten onlar da iyi niyetle bir yol aramaya başlıyorlar, çünkü kanunun metni hazırlanırken çok farklı hazırlanmış, oradan nasıl çıkabiliriz diye bir arayış var.
Sayın Trumpın Sayın Cumhurbaşkanımızla yaptığı görüşme sonrasında verdiği bir direktif bu da, ona hukukçuları bakıyor, bizim arkadaşlar da buna bakıyorlar.
Diğer taraftan, iki ülke arasındaki ekonominin, ticaretin daha da ileri taşınması, işte ihracatına izin verilmeyen birtakım mühimmat ve yedek parça, silah yedek parçası ve ana malzemenin ihracatına izin verilmesi gibi konularda da artık olumlu işaretler alıyoruz, ağır ağır orada da açılımlar var. Ben genel manada iyiye gittiğini gözlemliyorum, o yönde de çalışmalar var, ortak mekanizmalarımız var, bu mekanizmalarımız çalışıyor. Biliyorsunuz, Washingtona ziyaretimiz olmuştu. Sayın Cumhurbaşkanımızın da muhtemel bir ziyareti için hazırlıklarımız devam ediyor Amerika tarafıyla. İyi gidiyor genelde.
YATIRIM TAVSİYESİ DEĞİLDİR. YTD
Gönderi Kuralları
- Yeni konu açamazsınız
- Konulara cevap yazamazsınız
- Yazılara ek gönderemezsiniz
- Yazılarınızı değiştiremezsiniz
-
Forum Rules
Yer İmleri