Sayfa 679/680 İlkİlk ... 179579629669677678679680 SonSon
Arama sonucu : 5437 madde; 5,425 - 5,432 arası.

Konu: FROTO - Ford Otosan

1.  Alıntı Originally Posted by yelpaze Yazıyı Oku
    ... şimdi kitle psikolojisi yönetiminin gittikçe daha kısa vadeli trendlerde etkin güç olduğunu görüyoruz......
    Hocam "şimdi" kelimesi gereksiz olmuş. Borsaların 400 yıllık tarihinde sürü psikolojisi her zaman başrol oynamıştır. Sen Daniel Kahneman'a bakma, onun eserleri yeni ama bu mevzu çok çok eski. İnsan var olduğu sürece sürü psikolojisi de var olmuştur ve insanların davranışını etkileyen en önemli faktördür. Sen kitle demişsin, literatürde Crowd diye geçer, Türkçesi sürü olmalı.
    20 Mart 2025'te 27.80 maliyetle YKBNK aldım (tek kağıt, ful borsadayım). 30.4.2025 vadeli hedge pozisyonum %10 zarar ile kapandı.

2.  Alıntı Originally Posted by yelpaze Yazıyı Oku
    Değerli tecrübeler bunlar ve buradaki genç arkadaşların her yerde karşılaşamayacağı durumlar. Bu forum dahil olmak üzere ülke genelinde, 25 yıl boyunca fiyat hareketleri izlemenin ve biraz da teknik analizin yatırımcılık olduğunu düşünen çok insan var ama finans dünyası kadar oynak ve değişken bir arena yoktur. Daha dün söyledim, Soros'un o muhteşem refleksivite felsefesini anlattığı Alchemy Of Finance kitabındaki kalıplar işe yaramasın diye trilyonlarca dolar basıp faizleri sıfıra düşürdüler adeta. 2020 yılı sonunda not defterime FAANG hisseleri çok pahalı bunlara dikkat demişim, aradan geçen 5 yılda atmosferi deldiler ve AI devrimiyle zirveye tutunmaya devam ettiler. Buffet'ın gözdelerine bakalım, Kraft Heinz, Hewlet Packard, Occidental. Klasik değer yatırımı ilkelerinin uzun süredir zorlandığını görebilirsiniz. Teknolojiciler için de işler kolay değil. Gözde şirketler o kadar pahalı ki; yaklaşmak cesaret istiyor, o zaman alternatifler aranıyor ve sonuç genelde hüsran oluyor. Hepimizin yaşadığı şeyler bunlar. Günümüzde yatırımcılık yahudi bilim insanlarının öncülük ettiği deneysel psikolojiyle daha ilintili. Kitlesel hareketler hep borsanın ana trendlerini oluşturmuştur ama kısa ve orta vadeli trendler teknik konularla ilişkiliydi şimdi kitle psikolojisi yönetiminin gittikçe daha kısa vadeli trendlerde etkin güç olduğunu görüyoruz. Bilmişlik yaptığım sanılmasın, düşündüklerimi burada paylaşmazsam yanılıp yanılmadığıma dair aradığım o karşı bildirimleri de alamam.
    Altına imzamı atarım.
    Bildiğiniz konuyu da ifade etmek isterim.teknoloji ve dayalı şirketleri gelecekte kar hesabından ziyade iki kutuplu dünya projeksiyonu var ve Çin ile Abd yi başa baş koyuyorlar yarışma alanı da teknoloji diyorlar.
    Bunu şüpheyle yaklaşıyordum Rusya nın Ukrayna dan yediği bombalar sonrası bu tablo daha yakın geliyor gözüme…
    Şimdi bunun bizle alakası ne aslında para trafiği ile ilgili önemli.
    Herkes kendi bahçesine çekilsin abd çin kalsın bahçelerine sahip çıksın diyorlar.
    Rusya ile anlaşması kolay idi Abd nin ama Çin ile anlaşma işini nasıl yapacaklar onu bilemiyorum.
    Syg ytd

3.  Alıntı Originally Posted by yelpaze Yazıyı Oku
    TH'nin VW ile ilgili tespitlerine şunu ilave etmek isterim. Bu tür yatırım fırsatları ancak bir sepet halinde işe yarayabilir zira firmaların temettü politikaları da değişkendir. VW çok sert değişimin yaşandığı bir sektörün yüksek giderli oyuncusu. Değerinin düşüklüğü tek başına anlam ifade etmez çünkü aynı sektörde Toyota gibi bir örnek nasıl var sorusunu cevaplamak gerekir. Ayrıca piyasa değeri fazla düşen kağıtların otomatik olarak temettü verimi artmış olur dolayısıyla bu bir serap olarak da değerlendirilmeli.

uzunvade87'nin son cümlesine dikkat çekerim; serveti saklama yeri demiş. Bazen mesele sadece kazanç ve kar hesabı değil muhafaza etmektir.
    Büyük global fonların norveç varlık fonu gibi onlar da saklama ana fikrindeler çoğu zaman.
    Serveti saklamak serveti kazanmaktan daha zor çoğu zaman bence…
    Ytd syg

4. Şöyle hızlıca bir kontrol ettim
    TATA Motoros defter değerinin 2,2 katından işlem görüyor, F/K 10,5
    Piyasa değerinin satışlarına oranı %60 gibi, net kar marjı %6 civarı.
    Piyasa değeri 30 milyar$, verileri bir kontrol edin mutlaka, eskiden ABD borsalarında işlem görüyordu ama artık yok sanırım o yüzden hint rupisi cinsinden bakabildim ve usd'ye çevirdim, yanılmış olabilirim

Ürün gurubu olarak da otomobilden kamyona geniş bir yelpazesi var, hatta askeri araçlar bile olması lazım. Çalışan sayısı 86.000, büyük bir holdingin parçası.
    Frotoyla karşılaştırmaya daha uygun gibi geldi bana. Mektepli olmayıp da her şeyi bilenlerin dikkatine

İlave olarak; Almanya'daki bir şirketin hissesini bizimkiyle karşılaştırırken tasarruf ve yatırım eğilimlerine de göz atmak gerekebilir. Zaten yüksek tasarruf oranlarından birine sahip Almanların sıfır faiz döneminde bile tasarruflarını artırdığı haberlerini hatırlıyorum. Yatırımı ayrılan bol kaynak yatırım araçlarına ekstra değer kazandırabilir?

5. Akbank model portföyden çıkarmış
    Satış artışı olmuş gibi sevindim.
    Umarım hedef fiyat verenlerde azalır

6. TATA Motors ile alakalı verilerin 3 aşağı 5 yukarı doğru. TATA New borsasında da işlem görüyor, kodu TAMO.

Öte yandan benim favorim Vinfast, Vietnamlı oto üreticisi. Kar elde etmeyen, defter değeri ciddi şekilde ekside olan ama FROTO gibi büyük sükse uyandıran, KY lerin sevgilisi olan bir şirket bu. EV alanında da gözde ürünleri var Vinfast'ın. ABD de Nasdaq borsasında da işlem görüyor (kodu VFS). Her yıl milyarlarca dolar zarar açıklıyor ama yatırımcıların hala gözdesi. Piyasa değeri 9 milyar dolara yakın. Yıllık cirosu ise bunun 4 te 1 i bile etmiyor, 2 milyar dolar. Eğer FROTO Vinfast'ın PD/CİRO radyosundan işlem görüyor olsaydı FROTO nun piyasa değeri 560x4.2= 2 trilyon 400 milyar, hisse fiyatı da 83 TL değil de yuvarlak 700 TL (eski fiyattan 7 bin TL) olurdu.

83 TL nere, 700 TL nere 😊
    20 Mart 2025'te 27.80 maliyetle YKBNK aldım (tek kağıt, ful borsadayım). 30.4.2025 vadeli hedge pozisyonum %10 zarar ile kapandı.

7. İyi dedin Yelpaze hocam, mektepli olmayıp da her şeyi bildiğini sanan çok ukala var. Akıl var mantık var, üniversite mezunu olanlarla aşık atmak da nedir yahu? Herkes yerini bilsin, okumuş abilerimize saygıyı eksik etmeyelim. Türkiyede bir Açık Üniversiteyi bile bitirememiş biriyim şahsen, gelgelelim bu ülkede her yer üniversite mezunlarıyla kaynıyor. Kendi açımdan utanılacak bir durum. Adamlar babalar gibi 4 yıl üniversite okumuş, en güzel işler en pahalı evlerle arabalar, en güzel hatunlar, borsadaki en ballı kazançlar tabii ki okumuş abilerin en doğal hakkı.

8. Bırak şimdi hocam, sen o SPK lisansını bile geçme notunun 70 olduğu dönemde almışsındır, ortalamanı sormuyorum bile ama 90 civarı olduğuna bahse girerim Sana veya kime olursa olsun takıldığımda alınmayın lütfen, kötü niyet asla yok. Bir taraftan buradan çok şey öğreniyorum öte taraftan karşıt görüşleri araştırıp analize zenginlik katmak istiyorum. Sen froto çok ucuz desen aksi yöndeki verilere odaklanırdım. Spor hisselerine olan ilgin bana ters geliyordu ama sayende sektörü dikkate alıp biraz inceleme motivasyonu kazandım ve geçmişe göre farklı fikirlere sahip oldum.

Sayfa 679/680 İlkİlk ... 179579629669677678679680 SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •