TH sana sormak istediğim bir soru var ABD borsaları hakkında:
F/K oranları tüm zamanların en yüksek seviyesinde veya yakınında şu anda. S&P500'de sadece 7 hissenin yoğunlaşması %40 ı buldu ve tüm zamanların en yüksek seviyesinde. Kredili hisse alımlarındaki marjin borcu tüm zamanların en yüksek seviyesinde veya yakınında. Öte yandan hepimiz biliyoruz ki piyasada zamanlama yapmaya çalışmak aptalca bir çaba. Peki, eğer biri piyasanın büyük bir düzeltme yaşayacağına inanıyorsa, ne yapmalı? Gelmiş geçmiş en büyük borsa duayeni olan Warren Buffett büyük oranda nakde dönmüş durumda şu anda alım fırsatlarından yararlanmak için. Ciddi bir çalkantıdan yararlanmak için bir stratejimiz var mı?
3 Eylül 2025 de PPF den (%100 nakitten) çıkıp 29.30 dan YKBNK aldım. Tek kağıt, portföyün tamamı YKBNK.
TH:
Tüm bu yazdıkların doğru amma velakin %10, %20, %25'lik bir düşüş beklentisi ile piyasadan çıkmak belki de %40 gibi bir getiriyi kaçırmak anlamına gelebilir. Şimdi, Buffett'ın nakit hikayesi tamamen yanlış aktarılıyor, paydayı hesaba katmıyor: NAKİDİN TOPLAM VARLIKLARA ORANI. Buffett %85 oranında uzun vadeli bir hisse senedi portföyü yönetiyor ve aklın almayacağı kadar çok hisse senedi pozisyonuna sahiptir. Sabit getirili menkul kıymetler (tahvil, repo, mevduat, PPF) kriz, çöküş veya sıkıntılı durumlarda hisse satın almak için paranın gelmesi gereken yerdir. Şimdi piyasa değerlemelerine geri dönelim: Geniş kapsamlı S&P değerlemeleri, üst düzey ağırlıktan etkileniyor. Çekirdek temettü portföyü piyasa gibi 25xFK'dan değil, 15xFK'dan işlem görüyor. Alan Greenspan'in 1995'teki "mantıksız coşku" açıklamasını hatırlatmamda büyük fayda var. 1996, 1997, 1998, 1999 yıllarına (mantıksız coşkunun hüküm sürdüğü yıllar) ait piyasa getirilerine bir bakın, borsanın roketlemeye devam ettiğini görürsünüz. Değerleme bir zamanlama aracı değildir. Değerlemeler sadece bilemedin 10 isim için aşırıdır. Mag7'nin haricindekiler dikkate alındığında pek de panik yapılacak bir durum olmadığı görülebilir.
3 Eylül 2025 de PPF den (%100 nakitten) çıkıp 29.30 dan YKBNK aldım. Tek kağıt, portföyün tamamı YKBNK.
Bu sabahki 100 küsür şirkete el koyma ve üniversite kapatma haberlerine borsa olumsuz tepki vermedi. Bu durum belki de tüm olumsuzlukların halihazırda iskonto edilmiş olduğunu gösteriyor olabilir. Buna olası bir MB kararı da dahil mi acaba diye düşünmeye devam ediyoruz.
Serbest piyasa diye bir şey olmadığından olamaz mı. ? Swap lar zaten kapalı. Faiz dolar borsa üçgeninde kendi içimizde dönüyoruz TH. Misal borsa 9500 de olsa idi geçen ki dava sonucunda bile 100 puan düşmezdi iddia ediyorum. Pozisyonlarına ve gelecek haberlere göre insider borsası işte. Bugün +5 de yapabilir -2 de. Yapamaz diyebilir misin. Yada mesela 1 puan indirse (ben beklemiyorum da ) eksi 2 yapıp 15 eylül de erteleme çıkarıp +7 yapamaz mı? Sonra birde bir posta daha faiz indirimini ısıtıp önümüze süremez mi?
Geçen yazdım. Para kaybedip üzerine köpek muamelesi çekilen parasız hamallık yaptırılan tek adres borsadır. Misal borsadaki 1 milyon un ile gazinoya gitsen en azından sana beyefendi muamelesi yaparlar.
Viop topiğinde bir tartışmada şu 2 grafiği koymuş ve sormuş idim. 2000 den beri TR nin GDP si 6 kat civarı büyürken TR nin en gözbebeği şirketlerini barındıran KOÇ Holding neden dolar bazlı sadece 2 kat yapabilmiştir (ortalama )
Bu vesile ile ortada bir kayıp değer olduğu aşikardır bence. Bu kayıp değer nerededir. Neden ortada yoktur. Kim ne amaçla nereye transfer etmiştir. Etmiş midir.
Etti ise de herhalde bugün kü el koymalardan sonra daha iyi anlaşılır bu aksiyonun nedeni
Mathias, TC GSMH suni olarak yüksek şu anda, baskılanan dolar kurundan kaynaklanıyor bu. Olması gereken seviye bana göre 800 milyar dolar civarıdır. 2025 yılı itibariyle 1.4 trilyon dolarlık bir GSMH gerçeği yansıtmıyor, tabii bu benim şahsi öngörüm. Öte yandan 2000 den bu yana KCHOL'ün karlılığı baskı altında kalmış olmalı, reel TC ekonomik büyümesine oranla daha düşük bir reel karlılık büyümesi yakalamış olmalı. Ayrıca 2020'den itibaren ortaya çıkan yüksek enflasyonun olumsuz etkisini de hesaba katmak lazım. Bunları hesaba katarsan ortada ciddi bir çarpıklık kalmaz.
Yer İmleri