Artan

224,40 10 12:40
43,38 9.99 12:40
46,46 9.99 12:40
59,45 9.99 12:40
88,05 9.99 12:40
Artan Hisseler

Azalan

39,02 -31.54 12:40
9,63 -9.92 12:40
304,00 -9.32 12:40
17,57 -8.82 12:40
1,26 -6.67 12:40
Azalan Hisseler

İşlem

3.204.291.990,36 12:40
3.019.761.418,75 12:40
2.910.312.366,10 12:40
2.538.916.739,60 12:40
2.187.864.357,74 12:40
Tüm Hisseler
Sayfa 430/433 İlkİlk ... 330380420428429430431432 ... SonSon
Arama sonucu : 3457 madde; 3,433 - 3,440 arası.

Konu: Th trendhound ile hasbihal

1. Buffet'ın kullandığı yöntemlerin sorgulanmaya dahi cesaret edilmesi zordur demişsiniz ama bizzat kendi bunun aksini itiraf ediyor ve ABD'nin büyüme gücü sayesinde başarısını elde ettiğini açıkça söylüyor.

Buffet yatırımlarının çoğu gerçekten çok kötü ve bir tülü kötü şirketleri kelepir olarak algılamaktan sıyrılamadığını ancak Bil Gates'le tanıştıktan sonra kavrıyor sanırım. Yatırımcılığının ilk evrelerinde tamamen duygularıyla hareket ettiği o kadar bariz ki; çocukluğunda örnek aldığı amcası yerel gazete işletiyor diye bir sürü yerel gazeteye bulaşıyor. ABD'de gazetecilik çok prestijlidir kabul ediyorum ama karlılık??? Çocukken evinin önünde sattığı şekerlemeler ve cola markasına en önemli yatırımlarını yapıyor. Tamamen duygusal kararlar ama ABD'nin gücü sayesinde hızlı tüketim işinde yüzü gülüyor. Bizde de cola şirketleri var, en kralı başladığı yere dönüp duruyor. Ülkede tekstil sektörü bitmişken ısrarla yatırım yapmış, Berkshire fiyaskosuna rağmen kelepir diye başka tekstil fabrikalarını da portföye eklemiş. Kurtarıcısı ise çoğunluk hisselerini ve yönetimini ele geçirdiği sigorta şirketleri oldu Buffet'ın, en iyi kararı Geico'dur. Bunların nakit akışları sayesinde hataları elinde patlamadı. Türkiye'deki gibi 3-5 yılda bir yatırım yaptığı para cinsi bile devalüe olsa, devamlı siyasi-ekonomik krizler çıksa, moraller bozulup fonundan para çekseler o da iflas ederdi. Gerçi hakkını yemeyelim, önemli bir enflasyon ve borsa krizi atlattı ama zaten yatırımları iyi gitmediğinden fonunu kapatıp yatırımcılara paralarını geri verdiği bir dönemdi. Sonrasında işler hep istikrarlı gelişti, teknoloji yatırımı yapmadığından 2000 krizinde yara almadı hatta faydalandı. 2008 krizinde çok iyi yönetim sergiledi ama kelepir sevdası bir türlü bitmiyordu, petrol sektörünün hantal devi Occidental ile zaman harcadı, fonları o kadar büyüktü ki sevmediği halde Apple almak zorundaydı ve istemeden iyi kazandı. Temelde iyi bir borsacı değildir ama çok büyük kütledeki bir paraya ortalamanın üzerinde kazandırırsanız ve uzun yaşarsanız efsane olursunuz. Karakteri sayesinde kendi gibi uzun vadecileri etrafında topladığından kimse acele etmedi ve berkshire kartopu etkisiyle ilerledi. Buffet işadamı olarak tanımlanması gereken bir figür zira yönetimine etki edebildiği yatırımlarda başarı sağladığı görülüyor, borsacının böyle bir lüksü yok. China Petrol yatırımın giriş-çıkş zamanlaması çok iyiydi. Şimdilerde Japon şirketleriyle ilgilendiğini duydum, gerçekten çok akıllıca.

Adama para veren yatırımcılar da yıllarca dönüp bakmayan türden, bizde biri size işletmeniz için para versin 3 hafta bile olmadan ne kazandık diye sorar. Zaten Buffet gibi birinin bizde öyle paralar toplamasına da izin vermezler, Kastelli gibi olur sonu. Kastelli buffet gibi getirisi belirsiz hisseleri değil sabit getirili şirket tahvillerini pazarlamıştı ona rağmen iflas etti, Türkiye'nin dalgalı ortamını ciddiye almadı belki ya da kendi iddia ettiği gibi kasten batırıldı.

2.  Alıntı Originally Posted by yelpaze Yazıyı Oku
    Tabiki bizde. Adamın borsasının birimi USD, bilançolar düzgün, şeffaf, karşılaştırılabilir. Bizde enflasyon muhasebesi vardı yoktu derken neyin ne olduğu anlaşılamıyor? Bunu ayrıca detaylandırırım.
    ABD borsalarında çimento, beton, rafineri hatta gübre gibi şirketler neredeyse yok. İçine bir dalsanız sayısız fırsat bulursunuz. Değerler yüksek olsa da gelirler ile hala tutarlı. 3 ayda bir temettü veren bolca dünya devleri var. Hissedar faydası çalışan kadar önemseniyor. Sadece raporlama yani muhasebe standartlarında dahi sınıfta kalıyoruz. Zaten bizim yatırımcılar da o tarafa yöneliyor.

Ülkemizle karşılaştırmak istemiyorum, yanlış anlaşılmasın, ancak ABD borsaları dışardan oldukça ideal bir yatırım ortamı gibi görünse de orada da sizi delirtecek çokça şeyle karşılaşabiliyorsunuz. Biz burada daha çok şişen fiyatlara odaklandık. Ancak anlamsız şekilde aşırı negatif fiyatlanmanın da olabildiği yüzlerce duruma bizzat şahit oldum. Mesela bir şirketin toplam hasılatını ve favök'ünü % 2-3 negatif etkileyecebilecek bir durumun % 30 ve üstü negatif fiyatlanması gibi. Ya da bir şirket için olumlu katalist sayılabilecek ancak reelde ne kadar etki edebileceğinin öngörülemediği bir şeyin bir günde % 300-500 artışla (rakamlarda hata yok) ödüllendirilmesi gibi, bir kaç yıl önceki fiyatının 700-800 dolar olduğu bir şirketin şimdiki fiyatının 1 dolarının altında olduğu durumlar gibi (bölünme ve ters bölünme etkisinin fiyata yansıtılmış haliyle) bir sürü absürt durum var. Biz genelde dünyada daha çok konuşulan şirketler üzerinde tartışmalara giriyoruz, fiyatları normal mi, büyüme fiyatları gerçek anlamda yansıtıyor mu, endekslerde balonlaşma var mı şeklinde . ABD borsalarında NYSE, NASDAQ ve AMEX'i dahil ettiğimizde işlem gören belki 10 bin üzerinde şirket ve etf var ve absürt o kadar çok fiyatlama oluyor ki burada istenilse bir çırpıda yüzlerce örnek yazılabilir ya da gösterilebilir. Fırsatları kadar riskleri de çok yüksek bir borsa ortamı orası. Herkes önce bir hevesleniyor, sonra, özellikle diğer borsalardaki görece yavaş hareketliliğe alışmış borsa yatırımcısı orada neye uğradığını şaşırabiliyor. Çok defansif ve hard stop loss'lu hareket etmenin bile zaman zaman işe yaramadığı ortamlar var. Mesela bir hisse aldınız ve günlük ortalama volatilitesinin 2 katı kadarı da geniş bir stop loss koydunuz mesela ( % 5-7 arası), sabah bir baktınız hisse % 40 gapli aşağı açılmış. Stop loss'un filan işe yaramayabileceği bir sürü ihtimalle karşılaşabilirsiniz. Junk şirketlerden bahsetmiyorum, normal eli yüzü düzgün şirketlerde de olabilen senaryolardan bahsediyorum.

Kişisel eleştiri olarak üstünüze almayın lütfen. Ancak oradaki piyasanın acımasızlığının bir limiti yok, bunun beraberinde bir çok fırsat barındırsa da. Çok disiplinli hareket etmeyenin çok çabuk sermayesini eritme riski her zaman mevcut. Yukarda yazdığınız tüm olumlu şeylere katılarak bunları yazıyorum.
    "İyi bir planın en büyük düşmanı, mükemmel bir planın hayalini kurmaktır."
    Clausewitz

3. Muhtemelen blow off top (BOT) sürecine girdik ABD borsasında yani bol köpüklü çıkış trendinin son aşaması olan ve deli bir çıkış ile sonuçlanacak oyunun son perdesi. En güzel paralar da işte bu BOT aşamasında kazanılıyor. Ful kaldıraçla vurgunu vuruyorlar tabii zamanında exit yapılabilirse.
    26 Eylül 2025 de tüm portföy ile 61.95 den AKBNK aldım. Tek kağıt.

4.  Alıntı Originally Posted by deva-i dert Yazıyı Oku
    Kişisel eleştiri olarak üstünüze almayın lütfen. Ancak oradaki piyasanın acımasızlığının bir limiti yok, bunun beraberinde bir çok fırsat barındırsa da. Çok disiplinli hareket etmeyenin çok çabuk sermayesini eritme riski her zaman mevcut. Yukarda yazdığınız tüm olumlu şeylere katılarak bunları yazıyorum.
    Sözleriniz kelimesi kelimesine doğru. Zaten ABD piyasası NFL ligi gibidir, profesyonel yaklaşmazsanız 120 kiloluk siyahi adamlar üstünüze aynı anda atlar kademeli olarak değil. Rafineri işi bizde kraldır orada leş, sektörler çok farklılaşabilir ve popüler şirketler bile çok üzebilir. Bazı yatırımların temettü odaklı olarak analiz edilmesi gerekir. Başarı mutlaka büyük ödüllendirilir, sermaye getirisi çok önemlidir ama gelecek vizyonu ölümcül derecede belirleyici. Bizdeki gibi sermaye güçlü diye hantal ve değişime kapalı şirketler el üstünde tutulmaz tersi olur.

Sizin dezavantaj olarak saydıklarınız aslında ABD kapitalizminde bir avantajdır. Çürükler çok hızlı ve acımasızca elenir ki sermaye en etkili ellere çabuk ulaşabilsin ve dinamik yapı devam etsin. Bizde herşey statükoyla ve sürdürmekle-ayakta kalmakla ilgilidir. Gelişim ek iş kabul edilir. En büyük holdingler bile bu zihniyettedirler ama başları sıkışınca siyasi güç kullanıp nakit akışlarını güçlendirecek bir devlet tekeli veya lisans koparabilirler.

5. ABD borsalarına heveslenenler için temel sıkıntı yukardaki yazdıklarınızı anlayana kadar orada telef olma ihtimalinin yüksekliği. Çünkü eski sanayi dönemlerinden kalmış borsa yatırım felsefeleri ile büyümüş borsacıların olduğu, şirket tiplerine bakarsak kısmen de buna uygun bir ülke borsasının olduğu ve demode olmuş 'her şey bir gün ederini bulur' dogmaları ile bilinçaltlarının şekillendiği bir ortama göre bağışıklık sistemi oluşmuş insanları bu vahşi ortama bir anda atarsanız işin avantaj kısmıyla değil de dezavantaj kısmıyla karşılaşma ihtimali oldukça yüksek.
    Clausewitz

6. ABD borsalarına girmek isteyenler için nacizane tavsiyem en az 1 sene piyasayı kılcallarına kadar incelemesi. Suyun sıcaklığını anlayayım diye ayak bile sokmanız bir timsahla karşılaşmanıza ve suyun içine çekilmenize neden olabilir.
    Clausewitz

7. Çok güzel özetlediniz, kısa ama anlam dolu bir paragraf olmuş ki ben de tam sizin tanımladığınız türden hatalara düşmüştüm. Gerçi aynı durum bazen hataya bazen de fırsata dönüşüyor, yani şans faktörü de inkar edilemez. Paragrafınızdaki tek eksik bu

8.  Alıntı Originally Posted by TRENDHOUND Yazıyı Oku
    Muhtemelen blow off top (BOT) sürecine girdik ABD borsasında yani bol köpüklü çıkış trendinin son aşaması olan ve deli bir çıkış ile sonuçlanacak oyunun son perdesi. En güzel paralar da işte bu BOT aşamasında kazanılıyor. Ful kaldıraçla vurgunu vuruyorlar tabii zamanında exit yapılabilirse.
    Walla TH daha geçen NASDAQ ı tepeden yüzde 5 e yakın çaktırdılar. Düzeltme başlıyor derken soluksuz almaya başladılar yine. BOT mot bilmem de resmen düşmez bu borsa modundalar. Tüm piyasalar da bir kontrol havası hakim altın coinler borsalar tahvil piyasaları. Bir gizli düzenleme devreye girmiş gibi . Aşırı bollaşan para kendi kendini koruyor sanırım. Bilemiyorum. Normalde tepeden yüzde 5 düşmüş bir borsa için tamam buraya kadar dersin ama gel gör zınk diye durdurup ralliye kaldırdılar yeniden. NVIDIA 200 doları geçti 170-180 lerde tırmalıyordu aylardır.

Üstelik tarihi rakamlarında bu borsalar. Biz ise 1999 dolar bazlı endeks de düşsek mi yükselsek mi .

Sayfa 430/433 İlkİlk ... 330380420428429430431432 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •