Originally Posted by
yelpaze
Tabiki bizde. Adamın borsasının birimi USD, bilançolar düzgün, şeffaf, karşılaştırılabilir. Bizde enflasyon muhasebesi vardı yoktu derken neyin ne olduğu anlaşılamıyor? Bunu ayrıca detaylandırırım.
ABD borsalarında çimento, beton, rafineri hatta gübre gibi şirketler neredeyse yok. İçine bir dalsanız sayısız fırsat bulursunuz. Değerler yüksek olsa da gelirler ile hala tutarlı. 3 ayda bir temettü veren bolca dünya devleri var. Hissedar faydası çalışan kadar önemseniyor. Sadece raporlama yani muhasebe standartlarında dahi sınıfta kalıyoruz. Zaten bizim yatırımcılar da o tarafa yöneliyor.
Ülkemizle karşılaştırmak istemiyorum, yanlış anlaşılmasın, ancak ABD borsaları dışardan oldukça ideal bir yatırım ortamı gibi görünse de orada da sizi delirtecek çokça şeyle karşılaşabiliyorsunuz. Biz burada daha çok şişen fiyatlara odaklandık. Ancak anlamsız şekilde aşırı negatif fiyatlanmanın da olabildiği yüzlerce duruma bizzat şahit oldum. Mesela bir şirketin toplam hasılatını ve favök'ünü % 2-3 negatif etkileyecebilecek bir durumun % 30 ve üstü negatif fiyatlanması gibi. Ya da bir şirket için olumlu katalist sayılabilecek ancak reelde ne kadar etki edebileceğinin öngörülemediği bir şeyin bir günde % 300-500 artışla (rakamlarda hata yok) ödüllendirilmesi gibi, bir kaç yıl önceki fiyatının 700-800 dolar olduğu bir şirketin şimdiki fiyatının 1 dolarının altında olduğu durumlar gibi (bölünme ve ters bölünme etkisinin fiyata yansıtılmış haliyle) bir sürü absürt durum var. Biz genelde dünyada daha çok konuşulan şirketler üzerinde tartışmalara giriyoruz, fiyatları normal mi, büyüme fiyatları gerçek anlamda yansıtıyor mu, endekslerde balonlaşma var mı şeklinde . ABD borsalarında NYSE, NASDAQ ve AMEX'i dahil ettiğimizde işlem gören belki 10 bin üzerinde şirket ve etf var ve absürt o kadar çok fiyatlama oluyor ki burada istenilse bir çırpıda yüzlerce örnek yazılabilir ya da gösterilebilir. Fırsatları kadar riskleri de çok yüksek bir borsa ortamı orası. Herkes önce bir hevesleniyor, sonra, özellikle diğer borsalardaki görece yavaş hareketliliğe alışmış borsa yatırımcısı orada neye uğradığını şaşırabiliyor. Çok defansif ve hard stop loss'lu hareket etmenin bile zaman zaman işe yaramadığı ortamlar var. Mesela bir hisse aldınız ve günlük ortalama volatilitesinin 2 katı kadarı da geniş bir stop loss koydunuz mesela ( % 5-7 arası), sabah bir baktınız hisse % 40 gapli aşağı açılmış. Stop loss'un filan işe yaramayabileceği bir sürü ihtimalle karşılaşabilirsiniz. Junk şirketlerden bahsetmiyorum, normal eli yüzü düzgün şirketlerde de olabilen senaryolardan bahsediyorum.
Kişisel eleştiri olarak üstünüze almayın lütfen. Ancak oradaki piyasanın acımasızlığının bir limiti yok, bunun beraberinde bir çok fırsat barındırsa da. Çok disiplinli hareket etmeyenin çok çabuk sermayesini eritme riski her zaman mevcut. Yukarda yazdığınız tüm olumlu şeylere katılarak bunları yazıyorum.
"İyi bir planın en büyük düşmanı, mükemmel bir planın hayalini kurmaktır."
Clausewitz
Yer İmleri