29 Ekim nedeniyle ertelenen akaryakıt zammı bu gece itibarıyla fiyatlara yansıtılacak. Gece yarısından itibaren geçerli olacak şekilde benzinin litresinde 1,14 TL artışa gidilecek
Ne güzel yönetenlerimiz var.
Bayramımız zehir olmasın deyu kazançdan feragat etmişler.
Duygulandım bak şimdi.
Cumhuriyet Bayramını bugün iki gazete ön sayfada haber yapmamış: Akit ve Yeni şafak.
Yeni şafak kimin egemen olduğu gazete?
KESİNLİKLE YATIRIM TAVSİYESİ DEĞİLDİR.
Sadece Kendi Düşüncelerimdir. Buna göre işlem yapmayınız.
"20 yıl öncesine kadar Türkiye'de toplu iğne bile üretilmiyordu." sözleri yapay zekaya sorulmuş, işte gelen cevap:
2002’den Önce Türkiye’de Üretilenler
1. Savunma Sanayii Üretimleri
MKE (Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu): 1950’lerden itibaren tabanca, tüfek, mühimmat, top, roket parçaları, barut ve patlayıcılar üretmekteydi.
ASELSAN (1975’te kuruldu): 1980’lerden itibaren askeri haberleşme cihazları, radar sistemleri, elektronik harp cihazları üretti.
TAI / TUSAŞ (Türk Havacılık ve Uzay Sanayii): 1984’te kuruldu; 1990’larda F-16 savaş uçağı montaj ve üretim hatlarını işletti.
ROKETSAN (1988’de kuruldu): 1990’lardan itibaren Stinger, T-122 Sakarya, TR-107, TR-300 roketleri üretti.
HAVELSAN (1982’de kuruldu): 1990’lardan itibaren komuta kontrol, simülasyon ve yazılım sistemleri geliştirdi.
FNSS (1988’de kuruldu): 1990’larda zırhlı personel taşıyıcılar (ACV-15) üretti.
OTOKAR: 1980’lerden itibaren askeri zırhlı araçlar (Cobra, Akrep vb.) üretmeye başladı.
GEMSAN / Gölcük Tersanesi / İstanbul Tersanesi: 1980–2000 arası denizaltı ve savaş gemisi modernizasyonları, hücumbot üretimleri yapıldı.
âš™ï¸ 2. Sivil Sanayi Üretimleri
Otomotiv: 1960’lardan itibaren TOFAŞ, OYAK Renault, Ford Otosan, Mercedes-Benz Türk, MAN Türkiye, BMC gibi markalar binek araç, kamyon, otobüs, traktör üretiyordu.
1990’larda Türkiye Avrupa’nın en büyük otobüs ve kamyon üreticilerinden biri olmuştu.
Beyaz Eşya: Arçelik, Vestel, Beko, Profilo gibi firmalar buzdolabı, çamaşır makinesi, televizyon üretiminde Avrupa’da rekabet halindeydi.
Tekstil: Türkiye 1980’lerden itibaren dünyanın önde gelen tekstil üreticilerinden biriydi.
İlaç ve Kimya: 1970’lerden itibaren Eczacıbaşı, Abdi İbrahim, Deva, Nobel gibi firmalar ilaç üretimi yapıyordu.
Tarım makineleri ve traktörler: Türk Traktör (1954’ten beri), Erkunt, Hema gibi markalar üretim yapıyordu.
Elektronik: 1990’larda Vestel, Beko gibi şirketler televizyon, radyo, elektronik devre üretimi yapıyordu.
3. Havacılık ve Uzay Alanı
1980’lerden itibaren TUSAŞ bünyesinde F-16 montaj hattı, uçak gövde parçaları, kompozit üretimi yapıldı.
1990’larda TÜBİTAK SAGE ve Roketsan ortak çalışmalarıyla roket motoru ve güdüm sistemleri geliştirildi.
1990’ların sonunda ilk yerli insansız hava aracı (İHA) prototipleri çalışmaları başlamıştı (örneğin “Turnaâ€).
Atatürk Döneminde Kurulan Başlıca Fabrikalar (1923–1938)
1. Tekstil ve Dokuma Sanayii
Hereke Dokuma ve Halı Fabrikası (1925): Yün ve ipek halı ile lüks kumaş üretimi yapmıştır.
Kayseri Bez Fabrikası (1935): Sümerbank’a bağlı olarak pamuklu kumaş üretmiştir.
Nazilli Basma Fabrikası (1937): Türkiye’nin en modern basma ve dokuma tesislerinden biri olarak çalışmıştır.
Bünyan Yünlü Dokuma Fabrikası (1935): Yünlü kumaş üretimi yapılmıştır.
Gemlik Suni İpek Fabrikası (1938): Suni ipek (rayon) üretimi yapan ilk fabrikadır.
Konya Ereğli Bez Fabrikası (1937): Pamuklu dokuma üretimi yapılmıştır.
âš™ï¸ 2. Demir-Çelik, Madencilik ve Ağır Sanayi
Karabük Demir-Çelik Fabrikası (1937): Türkiye’nin ilk ağır sanayi kuruluşu olup demir-çelik üretiminin temeli atılmıştır.
Keçiborlu Kükürt Fabrikası (1934): Kimyasal üretim alanında önemli bir tesistir.
Ergani Bakır İşletmesi (1935): Bakır madeni işlenmiş ve sanayide kullanıma hazır hâle getirilmiştir.
Paşabahçe Cam Fabrikası (1935): Cam, şişe ve ev eşyası üretimi yapılmıştır.
Kırıkkale Mühimmat Fabrikası (1928): Silah, mühimmat ve barut üretimi yapılmıştır.
â›½ï¸ 3. Kimya, Enerji ve Yakıt Sanayii
Beykoz Deri ve Kundura Fabrikası (1933): Askerî ve sivil ayakkabı ile deri üretimi yapılmıştır.
Sivas Çimento Fabrikası (1938): Ülkenin ilk çimento üretim tesislerinden biridir.
Zonguldak Kömür İşletmeleri (1924): Taşkömürü üretimi Cumhuriyet döneminde modernleştirilmiştir.
Asit ve Sülfürik Asit Fabrikası (1936): Sanayinin temel kimyasallarını üretmiştir.
Etibank (1935): Maden ve enerji alanında faaliyet göstermek üzere kurulmuştur.
4. Tarımsal ve Gıda Sanayii
Uşak Şeker Fabrikası (1926): Türkiye’nin ilk şeker fabrikasıdır.
Alpullu Şeker Fabrikası (1926): Uşak ile birlikte aynı yıl faaliyete geçmiştir.
Eskişehir Şeker Fabrikası (1933): Şeker üretim kapasitesini artırmıştır.
Turhal Şeker Fabrikası (1934): Şeker sanayisini Karadeniz’e taşımıştır.
Konya Ereğli Un ve Yem Fabrikası (1937): Un, yem ve tarım ürünleri işlemiştir.
Ziraat Aletleri Fabrikası (1936): Tarım makineleri ve ekipmanları üretmiştir.
5. Makine, Silah ve Ulaşım Sanayii
Kırıkkale MKE Silah Fabrikası (1928): Tüfek, tabanca ve mühimmat üretmiştir.
Eskişehir Lokomotif ve Vagon Fabrikası (1926): Tren lokomotifleri ve vagonları üretmiştir.
Gölcük Tersanesi (1926): Donanma için gemi inşa ve bakım işleri yapılmıştır.
Kayseri Uçak Fabrikası – TOMTAŞ (1926): Türkiye’nin ilk uçak montaj ve üretim tesisidir.
Nuri Demirağ Uçak Fabrikası (1936): Yerli sermaye ile üretilen uçaklar (Nu.D serisi) burada yapılmıştır.
6. Sanayi Kurumları ve Bankalar
Atatürk döneminde sadece fabrikalar değil, onları yönetecek kurumlar da kuruldu:
Sanayi ve Maadin Bankası (1925)
Sümerbank (1933) – Tekstil ve sanayi yatırımlarının ana kurumu
Etibank (1935) – Maden işletmeleri ve enerji yatırımları
MTA (1935) – Maden Tetkik Arama Enstitüsü
Devlet Demiryolları (TCDD, 1927)
Toprak Mahsulleri Ofisi (1938)
âš™ï¸ Genel Değerlendirme
Atatürk döneminde yaklaşık 46 büyük sanayi kuruluşu faaliyete geçti.
1930’ların sonunda Türkiye’nin kendi lokomotifini, silahını, uçağını, şekerini, tekstil ürününü, camını üreten bir ülke haline geldi.
O dönemde kurulan tesislerin çoğu, 2000’li yıllarda hâlâ çalışan fabrikalara dönüştü (örneğin: Sümerbank, MKE, Paşabahçe, Şeker Fabrikaları, TCDD).
KESİNLİKLE YATIRIM TAVSİYESİ DEĞİLDİR.
Sadece Kendi Düşüncelerimdir. Buna göre işlem yapmayınız.
Yer İmleri