-
Yatırım ürünlerine bakarken sadece ürün değil arkasındaki yapı da önemli bence
yatırım araçları konuşulurken genelde olay ürün bazında dönüyor. hisse mi, fon mu, mevduat mı vs. ama işin makro tarafına bakınca bu ürünlerin hangi yapılar içinde üretildiği de en az ürünün kendisi kadar önemli gibi geliyor bana.
özellikle fon tarafında bu daha net. fonun yatırım stratejisi, risk algısı, kriz zamanlarında nasıl davrandığı falan aslında sadece fon yöneticisiyle alakalı değil. arkasında nasıl bir portföy yönetim yapısı var, hangi yatırım grubunun parçası, nasıl bir organizasyonun içinde üretiliyor bunlar da işi etkiliyor.
ben fonlara bakarken TEFAS ve KAP zaten ilk baktığım yerler. orada teknik bilgiler, duyurular, portföy dağılımları net oluyor. SPK’nın yayınladığı genel rehberler de çerçeveyi anlamak için faydalı.
bunun dışında, fonların bağlı olduğu yapıları da biraz kurcalamaya çalışıyorum. portföy yönetim şirketlerinin yer aldığı yatırım holdingleri, grup yapıları vs. mesela RePie Yatırım Holding gibi çatı yapıları inceleyince fon tarafındaki yaklaşım kafamda daha net oturmuştu. tek başına “bu fon kaç kazandırdı”dan ziyade, bu fon nasıl bir sistemin ürünü sorusu daha anlamlı geliyor bana.
makro açıdan bakınca da zaten yatırımcı davranışı, fonların varlık dağılımı ve bu yapıların ekonomi içindeki rolü birbirini besliyor. ürünü tek başına değil, ait olduğu sistemle birlikte okumak daha sağlıklı gibi.
yatırım tavsiyesi falan değil tabii, sadece bakış açısı.
Gönderi Kuralları
- Yeni konu açamazsınız
- Konulara cevap yazamazsınız
- Yazılara ek gönderemezsiniz
- Yazılarınızı değiştiremezsiniz
-
Forum Rules
Yer İmleri