Artan

12.320,00 10 18:10
85,80 10 18:10
236,70 9.99 18:10
88,70 9.98 18:10
67,85 9.97 18:10
Artan Hisseler

Azalan

46,58 -9.99 18:10
56,05 -9.96 18:10
194,30 -9.96 18:10
10,80 -9.92 18:10
21,60 -9.47 18:10
Azalan Hisseler

İşlem

14.811.272.651,72 18:10
11.086.493.448,58 18:10
7.357.061.520,82 18:10
6.085.142.723,10 18:10
5.960.933.774,50 18:10
Tüm Hisseler
Sayfa 2574/2574 İlkİlk ... 15742074247425242564257225732574
Arama sonucu : 20588 madde; 20,585 - 20,588 arası.

Konu: ...:::vobelıt:::...

Alıntı Originally Posted by cemsoy35 Yazıyı Oku
    çok teşekkür ederim sn deniz43 ..sık giremedigim için ; belki sene sonuna kadar giremem , o yüzden şimdiden hem size hemde tüm forum katılımcılarına iyi seneler dilerim .
    Sizde de iyi seneler.

https://finance.yahoo.com/news/intel...140004121.html

Intel stock soared in 2025. But the chipmaker still has a long road ahead.

Intel ile ilgili detaylı bir analiz yapılmış....

Alıntı Originally Posted by deniz43 Yazıyı Oku
    https://www.hisse.net/topluluk/showt...35#post7062335

3 yıl önce gümüşü tavsiye ettiğimde fiyatı 19usd/ons idi(ayrıca altın için de).Daha sonra da bu yönde çok sayıda yazım oldu.

https://www.hisse.net/topluluk/showt...37#post7118737

https://www.hisse.net/topluluk/showt...27#post7128127

Şimdi bu kadar prim yaptıktan sonra hala al tavsiyesi vermek zor tabii ,gümüş fiyatı ve ,altın fiyatı ise tüm zamanların en yüksek fiyatını gördü.
    Ama mevcut uluslararası politik gerilimler,potansiyel çatışma riskleri,küresel ekonomik risklerle,- zaman zaman kar realizasyonları ve teknik düzeltmelerle- orta/uzun vadede daha epeyce gidecek yolu var gibi gözüküyor.(Temel nedenleriyle ile ilgili düşüncelerimi önceki sayfalarda paylaştım,kısacası dünyadaki jeopolitik görünüm ikinci dünya savaşı öncesi görünüme giderek daha çok benzemeye başladı,savunma harcamalarında büyük artış var,ABD,Çin ve Avrupa küresel bir savaşa hazırlanıyor).İkinci neden de altın ve gümüş değeri dolar ile ölçülen metaller.Gelecek yıl Fed yönetimi değişecek,Trump'ın yörüngesine girecek,büyük faiz indiriminden sonra faizler reel olarak negatif olacak ve varlık fiyatlarındaki balonun artmasıyla enflasyon yükselecek,ABD Hazine tahvillerinden çıkışla faizler yükselecek,bu da altın ve gümüş rallisine ivme kazandıracak.Gümüş için 3. bir neden daha var.Doğadaki en iyi iletken metal gümüş.Kablolarda ve tellerde gümüş kadar iyi iletken olmasa da daha ucuz olduğu için bakır tercih ediliyor ama performansın önemli olduğu elektrikli otomobillerde ve yapay zeka veri merkezleri için yoğun gümüş talebi var ve gümüş doğrudan çıkarılan değil,bakır gibi başka çıkarılan metallerden ayrıştırılan bir metal olduğu için arz talebi şu anda karşılamıyor."Fiyat çok yükseldi,açığa satalım para kazanalım "diyen vadeli işlem oyuncularını pişman ediyor.Açığa satanlar pozisyonllarını kapatırken yeniden yükseliyor.
    Bu nedenlerle altın ve gümüşü ellerinde bulunduranların mevcut şartlar değişmedikçe ellerinde tutmaya devam etmesi uygun olur.Yeni alımın riskleri var ama elinde hiç olmayanların her şeye rağmen portföylerine bir miktar koymaları uygun olur.
    -----------------------------------------------------------------

Intel uzun vadeli bir yatırım,riskleri olan bir yatırım ama aynı zamanda büyük bir potansiyeli de olan hisse senedi,diğer trilyon dolarlık teknoloji hisslerine göre piyasa fiyatı şu anda çekirdek fiyatında,başarılı olursa büyük prim yapar.Yatırım portföyü çeşitlendirmesi yaparken risk getiri maksimizasyonu yaparken ,altın ve gümüş gibi sağlam defansif yatırım enstümanlarıyla ,intel gibi riskli yatırımları bir denge içinde yatırım sepetine dahil etmek strateji açısından doğru olur.

2002 yılından bu yana bu forumda yazıyorum.2009 yılında ABD Borsasında büyük bir çöküş oldu,ve küresel ölçekte piyasayayı domine eden çok sayıda büyük ABD şirketi çok cazip fiyatlara geldiler büyük bir alım fırsatı yarattılar.O tarihten bu yana Türk borsasında hisse senedi yatırımımım yok ve bunu bu başlıkta paylaşmıştım.Bu başlıkta da,öncek forumda da bu konuda çok sayıda önerilerim olmuştu.Bu önerime uyanlar büyük paralar kazandılar.Türk borsasında kalmaya devam edenler ise şu anda çok mutsuz.

Aslında her yatırımın konjonktürel şartlara göre döngüsel zamanı vardır.Bu başlığı başından beri takip edenler çok iyi biliyor.Zamanında Eurobond faizleri çift haneli hale gelince eurobond yatırımı önerdim(faizleri düştüğü için artık önermiyorum),zamanında Altın ve gümüş yatırımı önerdim(önerim hala devam ediyor),kısa vadeli ihtiyaçlar için TL faizleri uygun olduğu için likit yatırım fonu tavsiye etmiştim(tavsiyem hala devam ediyor ama artık düşen faizlerle portföydeki ağırlığını azaltmak gerekiyor).ABD borsalarından hisse senedi tavsiye etmiştim(Şu anda aşırı primlenmiş durumdalar,biraz kar realizasyonu yapmakta fayda var,ama seçici olarak ,fırsat olursa ,yeni hisse senetleri alınabilir,özellikle savunma sanayi hisseleri ve yapay zeka ile yeni start-up şirketleri mercek altına alınmalı).ABD hazine tahvilleri önermiyorum,değer kaybetmelerini ,uzun vadeli tahvil faizlerinin yükselmesini bekliyorum.

Ve son olarak,eğer size ait bir eviniz yoksa muhakkak satın alın, ama yatırım amaçlı, kiraya vermek üzere, bir gayrımenkul yatırımını tavsiye etmiyorum.

Böylece 2025 yılı sona erer,2026 yılına girerken yatırım portföyü sepeti için de bir gözden geçirme yapmış olduk.
    Silver USD
    Last | 5:37 PM EST
    79.675
    price up+7.99 (+11.15%)

Gold

USD
    Last | 5:38 PM EST
    4,562.00
    price up+59.20 (+1.31%)

Çin kritik metal ilan ettiği gümüş'ün önümüzdeki haftadan itibaren yurt dışına satışını yasakladı.Gümüş elektrikli otomobillerde ,güneş panellerinde büyük miktarlarda kullanılıyor Çin her 2 sektörde de açık ara küresel lider ve büyük miktarlara üretim yapıyor:

(Çin Otomobil Üreticileri Birliğinin verilerine göre bu yılın ilk 11 ayında ülkede elektrikli araç üretimi yıllık bazda %31,4 artışla 14,9
    milyon adet, satışı ise yıllık bazda %31,2 artışla 14,8 milyon adet oldu. Söz konusu dönemde yeni elektrikli araç satışları,toplam yeni araç satışlarının %47,1'ini oluşturdu.Sadece Kasım ayında ise Çin'de elektrikli araç üretimi yıllık bazda %20 artışla 1,88 milyon adet, satışı ise yıllık bazda %20,6 artışla 1,82 milyon adet olarak kaydedildi. Elektrikli araç satışları toplam yeni araç satışlarının %53,2'sini oluşturdu.
    Yılın ilk 11 ayında Çin'in elektrikli araç ihracatı yıllık bazda %100 artışla 2,32 milyon adet olurken, sadece Kasım ayında söz konusu ihracat yıllık 2,6 kat artış ve aylık %17,3 yükselişle 300.000 adet seviyesinde kaydedildi.)

Elektrikli otomobillerde gümüş kullanımı, aracın sinir sistemini oluşturan elektronik altyapıda yoğunlaşır:

Batarya Yönetim Sistemleri (BMS): Elektrikli araçların batarya paketleri, birbirine bağlı binlerce hücreden oluşur. Bu hücrelerin voltaj takibini yapan yönetim sistemlerinde ve hücreler arası bağlantı terminallerinde gümüş kaplama teknolojisi kullanılır. Gümüş, temas direncini düşürerek bataryanın aşırı ısınmasını önlemeye yardımcı olur.
    İnvertörler ve Güç Modülleri: Bataryadan gelen doğru akımı elektrik motorunu süren alternatif akıma çeviren invertörler, yüksek ısı altında çalışır. Bu modüllerde kullanılan "Gümüş Sinterleme" teknolojisi, klasik lehimlemeye göre çok daha yüksek sıcaklıklara dayanıklıdır ve bileşenlerin ömrünü uzatır.
    Yarı İletkenler ve Sensörler: Otonom sürüş radarları, kör nokta uyarı sistemleri ve hava yastığı sensörleri, mikrosaniyeler içinde tepki vermelidir. Bu hızın sağlanması için mikroçip ve devre kartlarında gümüş bazlı iletken mürekkepler ve pastalar kullanılır.

The Silver Institute tarafından yayımlanan verilere göre araç başına gümüş kullanım miktarları şöyledir:

İçten Yanmalı Motor (ICE): Ortalama 15 - 28 gram.
    Elektrikli Otomobil (EV): Ortalama 25 - 50 gram.
    Bu veriler, otomotiv sektörünün tamamen elektrikliye dönmesi durumunda küresel gümüş rezervleri üzerindeki baskının teknik olarak artacağını ortaya koyuyor.

Güneş panellerinde gümüş kullanımı:

Kristal silikon güneş panelleri, en yaygın kullanılan ve bilinen güneş paneli türüdür. Bu paneller, silikon waflelerinden oluşur ve güneş hücrelerinin ürettiği elektriği toplayan ve ileten iletken ızgaranın oluşturulmasında gümüş kullanılır. Gümüşten yapılan iletken ızgara, elektrik akımının sorunsuz bir şekilde akmasını sağlayarak güç çıkışını ve panel verimini artırır.Güneş çiftliklerindeki gümüş tüketimi oldukça önemlidir. Bir güneş paneli genellikle iletken ızgarası için birkaç gram gümüş gerektirebilir. Örneğin, 1 kilovatlık bir panelde yaklaşık 1.5 gram gümüş kullanılabilir. Güneş çiftliklerinin küresel olarak yaygınlaşmasıyla birlikte, güneş paneli endüstrisindeki gümüş talebinin artması beklenmektedir.

Veri merkezlerinde gümüş kullanımı:

1. Sunucular ve IT ekipmanı (en büyük pay)

CPU, GPU, RAM, anakart

Lehimler (özellikle yüksek iletkenlik gereken yerlerde)

Konnektörler ve temas yüzeyleri

Bir adet sunucuda:

Yaklaşık 5 - 15 gram gümüş bulunur
    (yüksek performanslı AI / HPC sunucularında bu miktar daha da artabilir)

2.Güç dağıtım ve yedekleme sistemleri

UPS sistemleri

Yüksek akım röleleri ve kontaktörler

Güç baraları ve anahtarlama ekipmanı

Bu alanlarda gümüş:

Bakırın üzerine kaplama olarak

Yüksek akımda kıvılcım ve ısınmayı azaltmak için kullanılır

3. Ağ altyapısı

Switch, router, fiber optik modüller

Yüksek hızlı veri iletim konnektörleri

Özellikle yüksek frekanslı temas noktalarında gümüş tercih edilir.

Toplamda ne anlama geliyor?

Büyük ölçekli bir veri merkezi için kabaca:

1 MW'lık bir veri merkezi kapasitesi
    yaklaşık 20 - 40 kg gümüş

Hiperscale veri merkezleri (100+ MW) 2 - 4 ton gümüş (dolaylı olarak, binlerce sunucu üzerinden)

Burada gümüş, binanın kendisinde değil; içindeki elektronik yoğunlukta yer alır.

AI optimize edilmiş veri merkezi kapasite eklemelerinin 15-20 GW/yıl civarında olduğu analizler mevcut ve bunların %40-%50'si AI odaklı tesislerden oluşuyor. Bu tesislerde sunucu sayısı, bağlantı altyapısı ve güç ağları ölçeklendikçe gümüş kullanım yoğunluğu da artıyor.

Henüz tüm veri merkezleri için net "gümüş talebi tahminleri" ayrı ayrı görmemize rağmen, AI odaklı veri merkezleri ve ilgili yüksek performanslı bileşenlerin 2030 civarında gümüş kullanımını önemli ölçüde tetikleyeceği birçok analiste göre beklenen bir gelişme. Bir tahmine göre AI donanımlarına (GPU/TPU gibi) özellikle yoğunlaşan parçalar 2030'a kadar yıllık yaklaşık 500-1.000 tona kadar gümüş talep edebilir.

Gümüşün endüstriyel talebi 2024'te yaklaşık 680,5 milyon ons seviyesine ulaşarak rekor kırdı.

https://silverinstitute.org/wp-conte...pdf?utm_source

5G, otomotiv elektrifikasyonu ve elektronik sektöründeki büyüme gibi diğer alanlar da devreye girince bu toplam talep kaynağının büyümesi bekleniyor. Özellikle elektronik ve veri merkezleri gibi "yüksek teknoloji" uygulamalarda gümüş ihtiyacı artıyor

2025-2030 dönemi için tahmini eğilimler

Toplam gümüş talebinin 2030'a kadar 48.000-52.000 tona (yaklaşık 1,55-1,68 milyar ons) ulaşması bekleniyor (tüm sektörlerde toplam). Bu, bugünkü seviyelerin anlamlı biçimde üzerinde bir büyümedir ve veri merkezleri de bunun bir parçasıdır.

https://www.pv-magazine.com/2025/09/...30/?utm_source

AI ve veri merkezlerine bağlı gümüş kullanımı özellikle yüksek performanslı elektronik bileşenlerdeki talep ile birlikte elektronik sektörünün (semiconductors vb.) büyük bir alt segmentini oluşturacak şekilde artacak. Elektronik sektörünün genel gümüş tüketimi milyonlarca ons/yıllık düzeyde seyrediyor ve yükseleceği tahmin ediliyor

https://news.metal.com/newscontent/1...sis?utm_source
    Son düzenleme : deniz43; Bugün saat: 05:23.

"Gümüş fiyatı çok yükseldi", diye düşünüp,vadeli işlemlerde kaldıraçlı "short" pozisyonu alan çok sayıda fon ve gerçek kişinin dün akşam battığı söyleniyor..

Sayfa 2574/2574 İlkİlk ... 15742074247425242564257225732574

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •