Artan

12.320,00 10 18:10
85,80 10 18:10
236,70 9.99 18:10
88,70 9.98 18:10
67,85 9.97 18:10
Artan Hisseler

Azalan

46,58 -9.99 18:10
56,05 -9.96 18:10
194,30 -9.96 18:10
10,80 -9.92 18:10
21,60 -9.47 18:10
Azalan Hisseler

İşlem

14.811.272.651,72 18:10
11.086.493.448,58 18:10
7.357.061.520,82 18:10
6.085.142.723,10 18:10
5.960.933.774,50 18:10
Tüm Hisseler
Sayfa 273/274 İlkİlk ... 173223263271272273274 SonSon
Arama sonucu : 2192 madde; 2,177 - 2,184 arası.

Konu: Viop LXIX

Vioptan kazandıklarımızla,
    bir araba bakayım,dedim.. Bağdat CAddesindeki S Class otomotivi de takip ediyorum.
    Oradan bir araba almayı düşündüm..

Baktım,dün akşam galeri kapanmış..Arabalarda taşınmış,kaçırılmış..neyse..
    11 milyar TL borç ve müşterilere taktıkları avanslarla tüymüşler..!

Bizde ki şans ..

11 milyar TL sağlam para kaldırmışlar..
    Doğruysa 500 adet 20 milyonluk araç tutarı gibi..

Her yerden bir şeyler çıkıyor.. Bakalım daha neler neler göreceğiz...

2.  Alıntı Originally Posted by keremalkm Yazıyı Oku
    Vioptan kazandıklarımızla,
    bir araba bakayım,dedim.. Bağdat CAddesindeki S Class otomotivi de takip ediyorum.
    Oradan bir araba almayı düşündüm..

Baktım,dün akşam galeri kapanmış..Arabalarda taşınmış,kaçırılmış..neyse..
    11 milyar TL borç ve müşterilere taktıkları avanslarla tüymüşler..!

Bizde ki şans ..

11 milyar TL sağlam para kaldırmışlar..
    Doğruysa 500 adet 20 milyonluk araç tutarı gibi..

Her yerden bir şeyler çıkıyor.. Bakalım daha neler neler göreceğiz...
    Akşam haberlerde çıktı zaten

Güven kocaman bir 0 (sıfır)
    Yazdıklarım Yatırım Tavsiyesi Değildir.

3. Altına da bir gün getirecek mi bakalım
    ..........

Çin gümüş ithalatına yasak getirdi. Yani gümüş yükselmesin. Üretim maliyetleri artmasın dedi ! Gümüşün işi bitti.

( Türkiye’s Economy Channel )

Alıntı Originally Posted by emregunes Yazıyı Oku
    Altına da bir gün getirecek mi bakalım
    ..........

Çin gümüş ithalatına yasak getirdi. Yani gümüş yükselmesin. Üretim maliyetleri artmasın dedi ! Gümüşün işi bitti.

( Türkiye's Economy Channel )
    Tam tersine,Çin gümüşün ihracatına kısıtlama getirdi,çünkü elektrikli araç ve güneş panellerinde Çin dünyanın en büyük üreticisi ve üretim süreçlarinde büyük miktarda gümüşe ihtiyacı var,ithalat yapmaz ise nasıl elektrikli araç ve güneş paneli üretebilir ki?.Cuma günkü %11 yükselişte bu kararın da etkisi var ve karar gümüş fiyatını destekleyici yönde.

https://x.com/TheApeOfGoldST/status/...695204/photo/1

Alıntı Originally Posted by deniz43 Yazıyı Oku
    Silver USD
    Last | 5:37 PM EST
    79.675
    price up+7.99 (+11.15%)

Gold

USD
    Last | 5:38 PM EST
    4,562.00
    price up+59.20 (+1.31%)

Çin kritik metal ilan ettiği gümüş'ün önümüzdeki haftadan itibaren yurt dışına satışını yasakladı.Gümüş elektrikli otomobillerde ,güneş panellerinde büyük miktarlarda kullanılıyor Çin her 2 sektörde de açık ara küresel lider ve büyük miktarlara üretim yapıyor:

(Çin Otomobil Üreticileri Birliğinin verilerine göre bu yılın ilk 11 ayında ülkede elektrikli araç üretimi yıllık bazda %31,4 artışla 14,9
    milyon adet, satışı ise yıllık bazda %31,2 artışla 14,8 milyon adet oldu. Söz konusu dönemde yeni elektrikli araç satışları,toplam yeni araç satışlarının %47,1'ini oluşturdu.Sadece Kasım ayında ise Çin'de elektrikli araç üretimi yıllık bazda %20 artışla 1,88 milyon adet, satışı ise yıllık bazda %20,6 artışla 1,82 milyon adet olarak kaydedildi. Elektrikli araç satışları toplam yeni araç satışlarının %53,2'sini oluşturdu.
    Yılın ilk 11 ayında Çin'in elektrikli araç ihracatı yıllık bazda %100 artışla 2,32 milyon adet olurken, sadece Kasım ayında söz konusu ihracat yıllık 2,6 kat artış ve aylık %17,3 yükselişle 300.000 adet seviyesinde kaydedildi.)

Elektrikli otomobillerde gümüş kullanımı, aracın sinir sistemini oluşturan elektronik altyapıda yoğunlaşır:

Batarya Yönetim Sistemleri (BMS): Elektrikli araçların batarya paketleri, birbirine bağlı binlerce hücreden oluşur. Bu hücrelerin voltaj takibini yapan yönetim sistemlerinde ve hücreler arası bağlantı terminallerinde gümüş kaplama teknolojisi kullanılır. Gümüş, temas direncini düşürerek bataryanın aşırı ısınmasını önlemeye yardımcı olur.
    İnvertörler ve Güç Modülleri: Bataryadan gelen doğru akımı elektrik motorunu süren alternatif akıma çeviren invertörler, yüksek ısı altında çalışır. Bu modüllerde kullanılan "Gümüş Sinterleme" teknolojisi, klasik lehimlemeye göre çok daha yüksek sıcaklıklara dayanıklıdır ve bileşenlerin ömrünü uzatır.
    Yarı İletkenler ve Sensörler: Otonom sürüş radarları, kör nokta uyarı sistemleri ve hava yastığı sensörleri, mikrosaniyeler içinde tepki vermelidir. Bu hızın sağlanması için mikroçip ve devre kartlarında gümüş bazlı iletken mürekkepler ve pastalar kullanılır.

The Silver Institute tarafından yayımlanan verilere göre araç başına gümüş kullanım miktarları şöyledir:

İçten Yanmalı Motor (ICE): Ortalama 15 - 28 gram.
    Elektrikli Otomobil (EV): Ortalama 25 - 50 gram.
    Bu veriler, otomotiv sektörünün tamamen elektrikliye dönmesi durumunda küresel gümüş rezervleri üzerindeki baskının teknik olarak artacağını ortaya koyuyor.

Güneş panellerinde gümüş kullanımı:

Kristal silikon güneş panelleri, en yaygın kullanılan ve bilinen güneş paneli türüdür. Bu paneller, silikon waflelerinden oluşur ve güneş hücrelerinin ürettiği elektriği toplayan ve ileten iletken ızgaranın oluşturulmasında gümüş kullanılır. Gümüşten yapılan iletken ızgara, elektrik akımının sorunsuz bir şekilde akmasını sağlayarak güç çıkışını ve panel verimini artırır.Güneş çiftliklerindeki gümüş tüketimi oldukça önemlidir. Bir güneş paneli genellikle iletken ızgarası için birkaç gram gümüş gerektirebilir. Örneğin, 1 kilovatlık bir panelde yaklaşık 1.5 gram gümüş kullanılabilir. Güneş çiftliklerinin küresel olarak yaygınlaşmasıyla birlikte, güneş paneli endüstrisindeki gümüş talebinin artması beklenmektedir.

Veri merkezlerinde gümüş kullanımı:

1. Sunucular ve IT ekipmanı (en büyük pay)

CPU, GPU, RAM, anakart

Lehimler (özellikle yüksek iletkenlik gereken yerlerde)

Konnektörler ve temas yüzeyleri

Bir adet sunucuda:

Yaklaşık 5 - 15 gram gümüş bulunur
    (yüksek performanslı AI / HPC sunucularında bu miktar daha da artabilir)

2.Güç dağıtım ve yedekleme sistemleri

UPS sistemleri

Yüksek akım röleleri ve kontaktörler

Güç baraları ve anahtarlama ekipmanı

Bu alanlarda gümüş:

Bakırın üzerine kaplama olarak

Yüksek akımda kıvılcım ve ısınmayı azaltmak için kullanılır

3. Ağ altyapısı

Switch, router, fiber optik modüller

Yüksek hızlı veri iletim konnektörleri

Özellikle yüksek frekanslı temas noktalarında gümüş tercih edilir.

Toplamda ne anlama geliyor?

Büyük ölçekli bir veri merkezi için kabaca:

1 MW'lık bir veri merkezi kapasitesi
    yaklaşık 20 - 40 kg gümüş

Hiperscale veri merkezleri (100+ MW) 2 - 4 ton gümüş (dolaylı olarak, binlerce sunucu üzerinden)

Burada gümüş, binanın kendisinde değil; içindeki elektronik yoğunlukta yer alır.

AI optimize edilmiş veri merkezi kapasite eklemelerinin 15-20 GW/yıl civarında olduğu analizler mevcut ve bunların %40-%50'si AI odaklı tesislerden oluşuyor. Bu tesislerde sunucu sayısı, bağlantı altyapısı ve güç ağları ölçeklendikçe gümüş kullanım yoğunluğu da artıyor.

Henüz tüm veri merkezleri için net "gümüş talebi tahminleri" ayrı ayrı görmemize rağmen, AI odaklı veri merkezleri ve ilgili yüksek performanslı bileşenlerin 2030 civarında gümüş kullanımını önemli ölçüde tetikleyeceği birçok analiste göre beklenen bir gelişme. Bir tahmine göre AI donanımlarına (GPU/TPU gibi) özellikle yoğunlaşan parçalar 2030'a kadar yıllık yaklaşık 500-1.000 tona kadar gümüş talep edebilir.

Gümüşün endüstriyel talebi 2024'te yaklaşık 680,5 milyon ons seviyesine ulaşarak rekor kırdı.

https://silverinstitute.org/wp-conte...pdf?utm_source

5G, otomotiv elektrifikasyonu ve elektronik sektöründeki büyüme gibi diğer alanlar da devreye girince bu toplam talep kaynağının büyümesi bekleniyor. Özellikle elektronik ve veri merkezleri gibi "yüksek teknoloji" uygulamalarda gümüş ihtiyacı artıyor

2025-2030 dönemi için tahmini eğilimler

Toplam gümüş talebinin 2030'a kadar 48.000-52.000 tona (yaklaşık 1,55-1,68 milyar ons) ulaşması bekleniyor (tüm sektörlerde toplam). Bu, bugünkü seviyelerin anlamlı biçimde üzerinde bir büyümedir ve veri merkezleri de bunun bir parçasıdır.

https://www.pv-magazine.com/2025/09/...30/?utm_source

AI ve veri merkezlerine bağlı gümüş kullanımı özellikle yüksek performanslı elektronik bileşenlerdeki talep ile birlikte elektronik sektörünün (semiconductors vb.) büyük bir alt segmentini oluşturacak şekilde artacak. Elektronik sektörünün genel gümüş tüketimi milyonlarca ons/yıllık düzeyde seyrediyor ve yükseleceği tahmin ediliyor

https://news.metal.com/newscontent/1...sis?utm_source

5. Veyis ateş gözaltına alınmış

6.  Alıntı Originally Posted by bb79 Yazıyı Oku
    Veyis ateş gözaltına alınmış
    Gazcı Abey değil mi bu?

7.  Alıntı Originally Posted by Denizdenizli61 Yazıyı Oku
    Gazcı Abey değil mi bu?
    Habertürk sunuculuk yapıyordu rüşvet olayı vardı

Sedat peker falan

Adam kuyumcular derneği başk.yardımcısından haraç istemiş, vermeyince evine bomba atmış..
    Aynı adamlar taksimde bir otel sahibinden 300b usd haraç istemiş.
    S Class galeriyi kurşunlamışlar ve 20 milyon haraç istemiş,aynı tipler..

Baştaki her ihaleden her büyük yatırımdan petrol,gaz anlaşmasından haracını alınca
    aşağıdaki vatandaşta ona benzemeye çalışıyor..

Sayfa 273/274 İlkİlk ... 173223263271272273274 SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •