Artan

12.320,00 10 18:10
85,80 10 18:10
236,70 9.99 18:10
88,70 9.98 18:10
67,85 9.97 18:10
Artan Hisseler

Azalan

46,58 -9.99 18:10
56,05 -9.96 18:10
194,30 -9.96 18:10
10,80 -9.92 18:10
21,60 -9.47 18:10
Azalan Hisseler

İşlem

14.811.272.651,72 18:10
11.086.493.448,58 18:10
7.357.061.520,82 18:10
6.085.142.723,10 18:10
5.960.933.774,50 18:10
Tüm Hisseler
Sayfa 260/262 İlkİlk ... 160210250258259260261262 SonSon
Arama sonucu : 2093 madde; 2,073 - 2,080 arası.

Konu: KONTR - Kontrolmatik Teknoloji Enerji ve Mühendislik A.Ş.

1.  Alıntı Originally Posted by carizma Yazıyı Oku
    ülkemizin döviz kazanması için di.. kimseye muhtaç olmadan üretim yapabilmek içindi. ülkenin zenginleri faizden para kazanırken sokakta işsiz bırakmamak içindi..

devam edeyim mi ?
    Sayın Carizma bu paylaşımınız ve yaklaşımınızdır doğru olan
    ben şahsen gördüğüme ve yaşadığıma inanan bir insanım sosyal medyadan yada uzmanlardan asla etkilenmeyen bir insanım dinlerim ama karaımı ben veririm geçen gün boynunda zincir kulağında küpe otuz dakika kontrolmatiği eleştren serdamıydı neydi bir profun ne kadar cahilce konuşmasını izleyince ne kadar doğru yolda olduğumu anladım,
    kontrolmatiğe yatırım yapma hikayem tabiki para kazanmak içindi haberdaar bile değildim ancak borsa haberlerini mutlaka izlerim kontrolmatiğide aldığı ihaleler sonucunda keşfettim baktım sık sık ihale alıyor az bir posizyon açtım aldık kağıt uçmaya başladı ,derken genel kuruluna katıldım Sami Aslanhanı tv ve basından izlemiştim ancak bu tanımam için yeterli değildi genel kurulda kendisiyle birebir konuştukca neyapmak istediklerini ve kişiliği hakkındada çıkarım yaptım kendimce şirketin geleceğini parlak gördüm yatırımlarımı çoğalttım ikinci üçüncü genel kurullarda inancım iyice pekişti şirkete karşı epey hissem oldu son bedelliyede katıldım ,şirketin içinden üç dört tane unicron çıkacağını zamanla görebileceğiz umudunu halen taşıyorum .
    bir kaç işyeri batırmış birisi olarak Sami beye bildiklerimi yıllar önce anlattım son bedellide gidip ihlas ve katmercilerle görüşün dedim onlar bir ayda onay alıyor nasıl hangi yöntemle aldıklarını öğrenin demiştim üç yıl önce %200 bedelli yapın demiştim olmadı ülkenin yanlış ekonomik uygulamalarıda zor zamanlar üzerine tüy dikti ,
    gelelim sadede buradaki herkese bir arkadaş bir paydaş olarak seslenmek istiyorum biribirimize kırıcı davranarak hiç bir yere varamayız ,daha yapıcı daha yol gösterici daha gerçek paylaşımlar yapılması hepimizin çıkarınadır
    şimdi ben gerçek bir bilgi paylaşayım şirketin 350 bin yatırımcısı var bu muazzam bir saayıdır otuz endeks kağıtlarının bzılarında bu sayı yoktur ,bu şirketin epey tanındığını ve inanıldığının bir göstergesidir.

2. kontr depresyonu öyle adlandırıyorum
    bir kısım yatırımcı hala inkar durumunda. kontr hakettiği yerde değil bilerek düşürülüyor modunda.
    bu inkar dönemini geç de olsa atlattım.artık kabulenme dönemindeyim
    artık olumlu haberleri sorgulayabiliyor acaba diyebiliyorum.
    suçu sadece şirket yönetiminde aramıyorum.
    ama inkar dönemi niye benim açımdan uzun sürdü.burda şirket yönetimi sanki daha fazla suçlu gibi
    --abd de fabrika kurulumu 1 milyar dolara yakın teşvik haberleri,arsa satın alınmalar
    progresiva 300 mılyon dolarlık çin kredisi, santral lisansı verilmesi
    simens stratejik ortaklık
    varta ortaklık
    enerjisa stratejik ortaklık
    plan s uzaya uydu göndermeler
    iski botaş osmaniye ırak gibi yüksek miktarlı ihaleler
    mc fly 48 mılyon dolar teşvik kredisi
    şirketin güzel ciro artışı
    yurt içinde teşvikler
    benim kontr un olumsuz taraflarını görmemi hep engelledi inkar dönemimin uzun sürmesine sebeb oldu.
    üstelik benim maliyetler 14-15 li fiyatlar yakın zamanan kadar karda (enflasyon hariç) olduğum halde
    şimdi kontr yatırımı unuttum çektim kenara yeni portföy oluşturarak devam.
    kontr depresyonu bitti.
    burda bazı arkadaşların şirket yönetimine ve yazı yazan arkadaşlara hakaret içerikli sözlerini tasvip etmiyorum,kontr depresyonuna bağlıyorum.
    kontr u her durumda öven yere göğe sığdıramayan arkadaşlarında bu inkar dönemini atlatmalarını, şirketin olumlu ve olumsuz yanlarını beraber değerlendirmesini bir an önce yapabilmesini diliyorum. tabii bu benim sorunum değil.dilek sadece.

yeni pozısyon ne zaman artırırım
    pomega özellikle yurt içi yüklü batarya ihaleleri almaya başlarsa
    depolamalı santral lisans(ön lisans değil) onayları hızlanır ve artarsa
    faizler yatırım yapılabilecek seviyelere gelirse
    şirketin finansman giderleri azalırsa
    ciro artışı devam ederse.
    favök özsermaye vs onlara girmiyorum
    belki en dipten olmaz ama kontr yeni alım o zaman yaparım.
    burda amacımız birbirimize farklı bakış açısı sunmak. bilgi alışverişinde bulunmak.
    ego tatmin etmek değil.kavga etmek değil.
    zaten kontr yatırımcısı olarak sıkıntılı durumdayız

3. Bu şirketi kurtaracak tek şey Bilal beyin varlık fonuna devri ve sami denen kişinin şirketten defedilip kodese tıkılmasıyla olur. Tutuklamak için gerekçe zor olmaz yerli milli şirket sonuçta devlet bu şirketi borcuyla beraber devralsın bence.

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

4. Bedelli sermaye artırımı öncesi (28 Kasım 2025) ve sonrası (26 Aralık 2025)

1 Toplam takas hacmi ve tabana yayılım:
    Bedelli öncesinde toplam takas hacmi yaklaşık 420 milyon lot seviyesindeyken, bedelli sonrasında bu rakam 936 milyon lota yükselmiştir. Bu çok net biçimde, bedelliyle birlikte hisse senedinin likiditesinin arttığını ve daha geniş yatırımcı tabanına yayıldığını göstermektedir. Yani hisse dar bir elde sıkışmış olmaktan çıkmıştır.
    2 Büyük aracı kurumların pozisyon değişimi:
    Bedelli öncesinde İş Yatırım (54 mn lot), Garanti BBVA (41 mn lot) ve Ziraat Yatırım (33 mn lot) gibi kurumlar sınırlı büyüklükte pozisyonlara sahipken; bedelli sonrasında bu kurumların pozisyonları sırasıyla 119 mn, 95 mn ve 76 mn lota yükselmiştir. Bu durum, bedelli sonrası dönemde kurumsal yatırımcıların hisseye ilgisinin azalmadığını, aksine arttığını ortaya koymaktadır.
    3 Diğer grubunun payı:
    Bedelli öncesinde Diğerkategorisi toplam takasın yaklaşık %54,5ini oluştururken, bedelli sonrasında bu oran %53,8 seviyesinde kalmıştır. Oransal olarak büyük bir değişim olmaması, bedelli sonrası satışların panik boşaltması değil, doğal bir dağılım ve yeniden konumlanma süreci olduğunu gösterir.
    4 Yatırım fonları ve banka aracı kurumları:
    Bedelli öncesinde yatırım fonları ve bankalar daha sınırlı pozisyondayken, bedelli sonrasında Yatırım Fonları (71 mn lot), Yapı Kredi (71 mn lot), Ak Yatırım (68 mn lot) ve Vakıf Yatırım (67 mn lot) gibi oyuncuların belirgin şekilde pozisyon büyüttüğü görülmektedir. Bu tablo, hisseye uzun vadeli bakışın tamamen kaybolmadığını, aksine daha kurumsal bir yapıya evrildiğini gösterir.

5 Bedelli sonrası fiyat takas ilişkisi:
    Fiyat baskısına rağmen büyük kurumların toplam pozisyonlarının artması, satışların ağırlıklı olarak kısa vadeli, bireysel veya spekülatif yatırımcılar kaynaklı olduğunu düşündürmektedir. Kurumsal taraf, düşüşleri pozisyon kurma ve maliyet düşürme fırsatı olarak değerlendirmiştir.

6) Genel sonuç (net tablo):
    Bedelli sermaye artırımı sonrası ortaya çıkan tablo;
    Likiditesi artmış,
    Kurumsal yatırımcı payı büyümüş,
    Daha yaygın ve dengeli bir ortaklık yapısına sahip,
    Kısa vadede fiyat baskısı yaşayan ancak uzun vadede sindirilmiş bir sermaye yapısına doğru ilerleyen bir hisse görünümüdür.
    Bu veriler, bedelli sonrası dönemin çöküş değil, klasik bir yeniden fiyatlama ve dağılım süreci olduğunu göstermektedir.

Öncelikle hisse fiyatındaki düşüşü tek başına şirketin borçlarını çeviremiyor olması şeklinde okumak eksik ve yüzeysel bir yorumdur. Kontrolmatikte yaşanan süreç; yüksek büyüme dönemine özgü bilanço gerilimi + sermaye artırımı kaynaklı geçici arz baskısı + piyasa psikolojisinin birleşimidir.
    Patron satışı = finansal iflas algısı doğru değildir
    Patronun pay satışı, şirket kasasına doğrudan nakit girişi sağlamaz; bu nedenle operasyonel borç ödeme için zorunlu bir araç değildir. Burada yapılan satış, bedelli sermaye artışıyla birlikte özkaynak yapısını güçlendirme ve iştirak yatırımlarına alan açma stratejisinin bir parçasıdır. Patron kontrolü kaybetmemiştir; aksine sermaye tabanı genişletilmiştir.
    Nakit / kısa vadeli borç %13 eleştirisi bağlamdan kopuktur
    Bu oran tek başına yorumlanamaz. Kontrolmatikte:
    yüksek stok,
    Uzun vadeye yayılan proje tahsilatları,
    Döviz bazlı ve teminatlı borç yapısı
    vardır. Bu şirket bir ticaret firması değil, proje-finansman modeliyle çalışan mühendislik şirketidir. Kısa vadeli borçlar, genellikle proje bazlı rotatif finansmandır.
    3 Net Finansal Borç / FAVÖK 19,33 geçici bir rasyodur
    Bu oran, FAVÖKün henüz devreye girmemiş yatırımlar nedeniyle baskılı olduğu bir dönemde hesaplanmıştır.
    Pomega
    Plan-S
    Enerji depolama projeleri
    Mc fly
    henüz tam kapasite FAVÖK üretmeye başlamamıştır. Bu yatırımlar devreye girdiğinde oran doğal olarak hızla aşağı gelir. Bu yüzden bu rasyoyu statik görmek yanlıştır.
    4 Bedelli sermaye artışı sonrası takas verileri ne söylüyor?
    Karşılaştırmalı takas analizinde görülen tablo nettir:
    Büyük kurumsal yatırımcılar (İş, Garanti, Ziraat, Yapı Kredi) pozisyon artırmıştır
    Diğer grubundaki dağınık yatırımcı satışları azalırken, merkezileşme artmıştır
    Ortalama maliyetler 11,40 11,55 bandında sıkışmıştır
    Bu tablo dağıtım değil, konsolidasyon / taban oluşumu karakteri taşır.
    5 Hisse fiyatı neden hemen yükselmiyor?
    Çünkü:
    Bedelli sonrası arz sindirimi gerekir
    Kısa vadeli trader çıkışı yaşanır
    Piyasa, yeni sermayenin nerede kullanılacağını görmek ister
    Ancak bu faktörler geçicidir. Finansal belirsizlik kalktığında, fiyatın gecikmeli ama sert tepki vermesi piyasa doğasına uygundur.
    Sonuç Net ve Açık
    Kontrolmatik borcunu çeviremeyen bir şirket değildir
    Yaşanan süreç yüksek büyümenin bilanço üzerindeki geçici baskısıdır
    Bedelli, şirketi zayıflatmamış; finansal manevra alanını genişletmiştir
    Takas verileri akıllı paranın pozisyon aldığını göstermektedir
    Bugün görülen fiyat, şirketin potansiyelini değil; geçici belirsizlik fiyatlamasını yansıtmaktadır.

5. Cakal Sami nin diger hissesi Emkel de olanlarda bir garip. Ali Ercan'in ekibi once tipe donusum yapiyor. Ertesi gun bu hisseler yasaklaniyor. Burada Spk ve/veya devlet eliyle bir sorusturma oldugu asikar. Bunun ucu tescilli duzenbazlara dokunabilir.

6.  Alıntı Originally Posted by carizma Yazıyı Oku
    Bu yorumda bazı finansal oranlar doğru olsa da çıkarılan sonuçlar eksik ve tek boyutludur. Evet, Net Finansal Borç/FAVÖK oranı yüksektir ve bu şirket için bir risk göstergesidir, bunu kimse inkâr etmiyor. Ancak bu oran tek başına “borçlar döndürülemiyor” sonucunu doğurmaz. Çünkü Kontrolmatik’te borcun önemli kısmı proje finansmanı ve yatırım döngüsüne bağlıdır; özellikle Pomega, Plan-S ve enerji depolama yatırımları henüz nakit üretim fazına geçmemiştir. Bugün FAVÖK zayıf görünürken borç yüksekse oran şişer; bu matematiksel bir sonuçtur, iflas göstergesi değil.

Kasadaki nakdin kısa vadeli borçlara oranla düşük olması da tek başına “ödeme krizi” anlamına gelmez. Şirket son bir yılda tahvil, finansman bonosu ve Eurobond ile vadeyi uzatmış, kısa vadeli TL borçları orta-uzun vadeye yaymıştır. Bu zaten KAP açıklamalarında açıkça yazmaktadır. Likidite yönetimi sadece “kasa nakdi” ile değil, vade yapısı, tahsilat döngüsü ve proje bazlı nakit girişleriyle değerlendirilir.

“Hisse satışı = patron sıkıştı” genellemesi de finans literatüründe doğru değildir. Kontrol kaybı yaratmayan, iştirak finansmanı için yapılan satışlar; özellikle sermaye piyasasına erişimi olan büyüme şirketlerinde sık görülen bir yöntemdir. Bu iyi midir, kötü müdür? Ayrı tartışılır. Ama otomatik olarak “borç döndürülemiyor” demek teknik olarak hatalıdır.

Özetle

Rakamları kopuk okumak kolay. Net Borç/FAVÖK yüksek çünkü yatırımlar nakit üretim fazına geçmedi. Bu bir risk, ama “borç döndürülemiyor” demek değil. Şirket son bir yılda vadeyi uzattı, Eurobond çıkardı, kısa vadeli TL borcu azalttı. Hisse satışı da kontrol kaybı yaratmıyor. Tartışma “battı” değil, 2026’da FAVÖK artacak mı sorusu üzerinden yapılmalı.
    Neo klasik ekonomi düşüncesinden epistemolojik kopuş, heterodoks yaklaşımı ön plana çıkardı.
    nebati söylemi ile sizin yazı birebir aynı
    oyun geçmeye çalışan çocuklar geçemeyeceğini anlayınca son çare tüm tuşlara basar ya aynı öyle bir yazı olmuş her tuşa basmışsınız

7. %300 bedelli sermaye artışı planının %100’e revize edilmesinin olası nedenleri, uzun, hem finansal hem stratejik hem de piyasa psikolojisi boyutuyla
    1 Piyasa absorpsiyon kapasitesinin sınırına gelinmesi
    %300 bedelli, mevcut sermayenin üç katı kadar yeni nakit talebi anlamına geliyordu. Özellikle hisse fiyatının baskı altında olduğu, yatırımcı güveninin zayıfladığı ve likiditenin seçici olduğu bir dönemde bu büyüklükte bir bedellinin piyasada sağlıklı şekilde sindirilmesi zordur. Yönetim, yatırımcıdan “bir seferde çok yüksek kaynak” istemenin hem fiyatı hem de güveni kalıcı biçimde zedeleyebileceğini görmüş olabilir. %100 bedelliye çekilmesi, piyasayı boğmadan fonlama yapma tercihi olarak okunabilir.
    2 Bedelli sonrası satış baskısını sınırlama isteği
    Yüksek oranlı bedellilerde en büyük risk, hak kullanımından sonra oluşan yoğun satış dalgasıdır. %300 gibi agresif bir artışta, özellikle kısa vadeli yatırımcıların eline çok fazla yeni pay geçer ve bu payların önemli bir kısmı hızla satılır. Bu da bedelli sonrası fiyatın uzun süre toparlanamamasına yol açar. %100 bedelliye geçiş, arz şokunu küçültme ve satış baskısını daha yönetilebilir hale getirme amacını taşır.
    3 Finansman ihtiyacının yeniden ölçeklendirilmesi
    Başlangıçta planlanan %300 bedelli, “maksimum ihtiyaca göre” hazırlanmış bir senaryo olabilir. Ancak süreç içinde;
    • Yurt dışı tahvil (Eurobond) ihracı,
    • Finansman bonosu / tahvil geri ödemelerinin sorunsuz yapılması,
    • Döviz bazlı borçların vade uzatımı,
    • İştiraklerden (Pomega, Plan-S vb.) beklenen nakit akışlarının netleşmesi
    gibi gelişmelerle birlikte nakit ihtiyacının aciliyeti ve büyüklüğü aşağı revize edilmiş olabilir. Bu durumda %100 bedelli, “yeterli ama aşırı olmayan” bir fonlama olarak tercih edilmiş olabilir.
    4 Kontrol ve ortaklık yapısı hassasiyeti
    Çok yüksek oranlı bedelliler, özellikle katılım oranı düşerse, mevcut ortaklar için kontrol kaybı riskini beraberinde getirir. Patron ve ana ortaklar açısından %300 bedelli, katılımın tam olmaması halinde ciddi seyrelme (dilution) yaratabilirdi. %100 bedelli ise hem şirketi fonlar hem de ortaklık yapısını daha kontrollü biçimde korur. Bu da “şirketi büyütürken kontrolü riske atmama” refleksiyle uyumludur.
    5 Yatırımcı psikolojisini toparlama ihtiyacı
    %300 bedelli, piyasada çoğu zaman “şirket çok sıkışık” algısı yaratır. Bu algı doğru olmasa bile fiyat üzerinde yıkıcı etki yaratır. %100’e revizyon ise piyasaya şu mesajı verir:
    “Evet, fon ihtiyacı var ama bu yönetilebilir ve makul düzeyde.”
    Bu, özellikle orta–uzun vadeli yatırımcı için psikolojik eşiklerin yumuşatılması anlamına gelir.
    6 Alternatif finansman kanallarının devreye girmesi
    Şirketin son dönemde:
    • Yurt dışı tahvil ihracı,
    • Döviz bazlı uzun vadeli borçlanma,
    • Nitelikli yatırımcıya satışlar
    gibi kanalları etkin kullandığı görülüyor. Bu tablo, özkaynak yoluyla toplanması gereken tutarın azaltılmasına imkân tanımış olabilir. Yani %300 bedelli yerine, borç + bedelli dengesi yeniden kurulmuş olabilir.
    7 SPK ve piyasa geri bildirimleri
    Her ne kadar resmî olarak açıklanmasa da, yüksek oranlı bedellilerde SPK’nın ve aracı kurumların piyasa koşullarına ilişkin geri bildirimleri etkili olabilir. “Bu büyüklük piyasada zorlanır” uyarıları, yönetimi daha dengeli bir yapıya yönlendirmiş olabilir. %100 bedelli, hem onay hem de satış süreci açısından daha az risklidir.
    8 Stratejik zaman kazanma hamlesi
    %100 bedelli, şirket için “tek seferde her şeyi çözmek” yerine, zamana yayılmış finansman stratejisinin ilk adımı olabilir. Yönetim, önce piyasayı rahatlatmayı, fiyatı stabilize etmeyi ve operasyonel sonuçları göstermeyi; ileride gerekirse ilave araçlarla (tahvil, proje finansmanı, iştirak satışları vb.) devam etmeyi planlamış olabilir.
    9 Sıkışıklık iddiasına karşı net çerçeve
    Bu revizyon tek başına şirket çok kötü durumda” anlamına gelmez. Aksine, kontrolsüz bir şekilde %300 bedelliye gitmek yerine, piyasa gerçeklerine göre geri adım atabilmek, yönetimin esnekliğini ve rasyonel karar alma kapasitesini gösterir. Gerçekten çaresiz şirketler, genelde plan küçültmez; aksine daha da agresif fonlama arayışına girer.
    10 Özetle
    %300’ten %100’e revizyon;
    • Nakit ihtiyacının azaldığını veya daha iyi yönetildiğini,
    • Piyasa ve yatırımcı tepkisinin dikkate alındığını,
    • Kontrol ve fiyat istikrarının önceliklendirildiğini,
    • Finansmanın tek kanala bağlanmadığını
    gösteren stratejik bir dengeleme hamlesi olarak okunabilir.
    .

8.  Alıntı Originally Posted by carizma Yazıyı Oku
    Bedelli sermaye artırımı öncesi (28 Kasım 2025) ve sonrası (26 Aralık 2025)

1 Toplam takas hacmi ve tabana yayılım:
    Bedelli öncesinde toplam takas hacmi yaklaşık 420 milyon lot seviyesindeyken, bedelli sonrasında bu rakam 936 milyon lota yükselmiştir. Bu çok net biçimde, bedelliyle birlikte hisse senedinin likiditesinin arttığını ve daha geniş yatırımcı tabanına yayıldığını göstermektedir. Yani hisse dar bir elde sıkışmış olmaktan çıkmıştır.
    2 Büyük aracı kurumların pozisyon değişimi:
    Bedelli öncesinde İş Yatırım (54 mn lot), Garanti BBVA (41 mn lot) ve Ziraat Yatırım (33 mn lot) gibi kurumlar sınırlı büyüklükte pozisyonlara sahipken; bedelli sonrasında bu kurumların pozisyonları sırasıyla 119 mn, 95 mn ve 76 mn lota yükselmiştir. Bu durum, bedelli sonrası dönemde kurumsal yatırımcıların hisseye ilgisinin azalmadığını, aksine arttığını ortaya koymaktadır.
    3 Diğer grubunun payı:
    Bedelli öncesinde Diğerkategorisi toplam takasın yaklaşık %54,5ini oluştururken, bedelli sonrasında bu oran %53,8 seviyesinde kalmıştır. Oransal olarak büyük bir değişim olmaması, bedelli sonrası satışların panik boşaltması değil, doğal bir dağılım ve yeniden konumlanma süreci olduğunu gösterir.
    4 Yatırım fonları ve banka aracı kurumları:
    Bedelli öncesinde yatırım fonları ve bankalar daha sınırlı pozisyondayken, bedelli sonrasında Yatırım Fonları (71 mn lot), Yapı Kredi (71 mn lot), Ak Yatırım (68 mn lot) ve Vakıf Yatırım (67 mn lot) gibi oyuncuların belirgin şekilde pozisyon büyüttüğü görülmektedir. Bu tablo, hisseye uzun vadeli bakışın tamamen kaybolmadığını, aksine daha kurumsal bir yapıya evrildiğini gösterir.

5 Bedelli sonrası fiyat takas ilişkisi:
    Fiyat baskısına rağmen büyük kurumların toplam pozisyonlarının artması, satışların ağırlıklı olarak kısa vadeli, bireysel veya spekülatif yatırımcılar kaynaklı olduğunu düşündürmektedir. Kurumsal taraf, düşüşleri pozisyon kurma ve maliyet düşürme fırsatı olarak değerlendirmiştir.

6) Genel sonuç (net tablo):
    Bedelli sermaye artırımı sonrası ortaya çıkan tablo;
    Likiditesi artmış,
    Kurumsal yatırımcı payı büyümüş,
    Daha yaygın ve dengeli bir ortaklık yapısına sahip,
    Kısa vadede fiyat baskısı yaşayan ancak uzun vadede sindirilmiş bir sermaye yapısına doğru ilerleyen bir hisse görünümüdür.
    Bu veriler, bedelli sonrası dönemin çöküş değil, klasik bir yeniden fiyatlama ve dağılım süreci olduğunu göstermektedir.

Öncelikle hisse fiyatındaki düşüşü tek başına şirketin borçlarını çeviremiyor olması şeklinde okumak eksik ve yüzeysel bir yorumdur. Kontrolmatikte yaşanan süreç; yüksek büyüme dönemine özgü bilanço gerilimi + sermaye artırımı kaynaklı geçici arz baskısı + piyasa psikolojisinin birleşimidir.
    Patron satışı = finansal iflas algısı doğru değildir
    Patronun pay satışı, şirket kasasına doğrudan nakit girişi sağlamaz; bu nedenle operasyonel borç ödeme için zorunlu bir araç değildir. Burada yapılan satış, bedelli sermaye artışıyla birlikte özkaynak yapısını güçlendirme ve iştirak yatırımlarına alan açma stratejisinin bir parçasıdır. Patron kontrolü kaybetmemiştir; aksine sermaye tabanı genişletilmiştir.
    Nakit / kısa vadeli borç %13 eleştirisi bağlamdan kopuktur
    Bu oran tek başına yorumlanamaz. Kontrolmatikte:
    yüksek stok,
    Uzun vadeye yayılan proje tahsilatları,
    Döviz bazlı ve teminatlı borç yapısı
    vardır. Bu şirket bir ticaret firması değil, proje-finansman modeliyle çalışan mühendislik şirketidir. Kısa vadeli borçlar, genellikle proje bazlı rotatif finansmandır.
    3 Net Finansal Borç / FAVÖK 19,33 geçici bir rasyodur
    Bu oran, FAVÖKün henüz devreye girmemiş yatırımlar nedeniyle baskılı olduğu bir dönemde hesaplanmıştır.
    Pomega
    Plan-S
    Enerji depolama projeleri
    Mc fly
    henüz tam kapasite FAVÖK üretmeye başlamamıştır. Bu yatırımlar devreye girdiğinde oran doğal olarak hızla aşağı gelir. Bu yüzden bu rasyoyu statik görmek yanlıştır.
    4 Bedelli sermaye artışı sonrası takas verileri ne söylüyor?
    Karşılaştırmalı takas analizinde görülen tablo nettir:
    Büyük kurumsal yatırımcılar (İş, Garanti, Ziraat, Yapı Kredi) pozisyon artırmıştır
    Diğer grubundaki dağınık yatırımcı satışları azalırken, merkezileşme artmıştır
    Ortalama maliyetler 11,40 11,55 bandında sıkışmıştır
    Bu tablo dağıtım değil, konsolidasyon / taban oluşumu karakteri taşır.
    5 Hisse fiyatı neden hemen yükselmiyor?
    Çünkü:
    Bedelli sonrası arz sindirimi gerekir
    Kısa vadeli trader çıkışı yaşanır
    Piyasa, yeni sermayenin nerede kullanılacağını görmek ister
    Ancak bu faktörler geçicidir. Finansal belirsizlik kalktığında, fiyatın gecikmeli ama sert tepki vermesi piyasa doğasına uygundur.
    Sonuç Net ve Açık
    Kontrolmatik borcunu çeviremeyen bir şirket değildir
    Yaşanan süreç yüksek büyümenin bilanço üzerindeki geçici baskısıdır
    Bedelli, şirketi zayıflatmamış; finansal manevra alanını genişletmiştir
    Takas verileri akıllı paranın pozisyon aldığını göstermektedir
    Bugün görülen fiyat, şirketin potansiyelini değil; geçici belirsizlik fiyatlamasını yansıtmaktadır.
    ***acayip polyannacı bakış açısı keşke yatırım şirketleride bukadar polyannacı olsa
    kötü bir haberim var iyi bir çocuk olunca rüyanda şirinleri göremeyeceksin
    hangi birini düzelteyimki hisse ort 40 düşmüş 10 lara dip konsolidasyon yapmış
    büyükler poziyon arttırmış ama düşmeye devamke
    bedelli ne yapmış sindiriyor kaç para bedelli yapmış sanki sami katılmadı gelen para 470 milyon nakit gelmiş 1 aylık faiz parası sadece 1 ay 1 mount 2.592.000 saniye hepsi bu
    rasyo geçicidir çünkü şirket 100 sene ömrü olucakda ky o kadar ömrü olucakmı
    kontol nasıl yükselecek asıl soru bu tek çıkış var 200 milyon usd üstü bedelli

Sayfa 260/262 İlkİlk ... 160210250258259260261262 SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •