Sayfa 173/580 İlkİlk ... 73123163171172173174175183223273 ... SonSon
Arama sonucu : 4634 madde; 1,377 - 1,384 arası.

Konu: YATAS - Yataş

  1. #1377
    yabancıların hissedeki pozisyonundaki değişmeler, yavaş yavaş dikkat çekici olmaya başladı. işyatımın raporlarından takip ettiğim kadarıyla hissede yabancı pozisyonu yavaş yavaş azalmaya başladı. bu durumun grafiğini şöyle:



    izlediğim süre zarfında, yabancı payları aralık 2016 da %32 civarında idi ve o tarihten itibaren yabancıların pozisyonu radikal bir şekilde arttı. ta ki, 2017 haziran başına kadar. %63 gibi bir seviyeye ulaştı ve ordan itibaren yavaş yavaş azalmya başladı. şu an %52.5 seviyesinde. yani 10.5 puan azalma oldu yabancı yaplarında. %52.5 oranı elbette hala çok ciddi yüksek bir oran. ama görünen o ki, eğilim azalış yönünde. ama bu azalış hisse fiyatını hiç olumsuz etkilemiyor "şimdilik". aşağıdaki grafik 1 haziran 2017den bugüne kadarki hisse fiyat grafiğidir:



    görüldüğü gibi; 2017 haziran başında yabancı payları en yüksek seviyede iken, hisse fiyatı 10,5 seviyesinde idi. şimdi ise hisse fiyatı 17yi buldu. başka bir ifadeyle yabancı paylarındaki azalışın hisse fiyatını baskılaması söz konusu olmadığı gibi bu süreçte hisse fiyatı yaklaşık %70 daha prim yaptı. neden acaba? aslında nedenleri basitçe:
    a) şirketin artan satışları ve buna bağlı olarak artan karlılığı
    b) şirketin hisse geri alım programı
    c) yabancıların hareket tarzı

    - artan karlılık herkesin malumu. eklenecek birşey yok buna dair.

    - geri alım programı da anlaşılır bir durum ve hisse fiyatına olumlu etkisi inkar edilemez (ama kendi adıma bu geri alım programını problemli görmeye başladım. bu konudaki düşüncelerimi daha sonra yazmaya çalışacağım)

    - yabancıların hareket tarzı ise, onların kurumsal hareket tarzından kaynaklanıyor aslında bence. kurumsal hareket edenler zaten bir hissede pozisyon artımaya karar verirlerse, bunu (amiyane tabirle) harala-gürele yapmazlar; yavaş yavaş yani tedrici bir şekilde yaparlar. benzer şekilde bir hissede pozisyon azaltmaya karar verirlerse, bunu yine (amiyane tabirle) harala-gürele yapmazlar; tedrici bir şekilde yaparlar.
    Son düzenleme : cok400; 09-09-2017 saat: 16:32.

  2. #1378
    benim açımdan bir başka dikkat çekici durum; gelen kar rakamları ve buna bağlı oluşan hisse fiyatı sonucu ortaya çıkan f/k lardaki değişimler. aşağıdaki grafik, izlediğim süre olan mart 2016 başından itibaren bugüne kadarki f/k ların seyrini göstermekte:



    hissenin f/k değeri aralık 2016dan itibaren yeşil kesikli çizgilerle vuguladığım eğilimi önemli ölçüde takip etti. 2017-1Ç karından önce f/k, 26 rakamına kadar ulaştı. ardından gelen 2017-1Ç karı ile normal bir şekilde 20 seviyesine aniden düşüp bir süre bu seviyelerde seyretti. sonra 20 haziran 2017den itibaren hızlıca artışa geçip, vurguladığım yeşil kesikli eğilime döndü. bu süreçte f/k en yüksek 25 seviyesine ulaştı ve yeni gelen 2017-2Ç karı ile normal bir şekilde 17,5 seviyesine geriledi. burdan itibaren de hızlı bir şekilde toparlanma yaşanıyor f/k rakamında. ve şu an f/k 22,5 sevyesinde. tekrardan 25 ve hatta 26 rakamlarına ulaşabilir mi? kanaatim o ki, ulaşabilir (25 f/k nın hisse fiyat karşılığı 18,8e tekabül ediyor. 26 f/k ise 19,5).

  3. #1379
    f/k ve fiyat ilişkisi daha çok dikkatimi çekti. aşağıdaki grafik hisse fiyatını ve f/k değerini bir arada göstermekte:



    iki veri aynı garfikte olduğu için belirtmem gerekir ki, soldaki dikey eksen hisse fiyatına ait, sağdaki dikey eksen ise f/k değerine aittir.

    grafikte de görüldüğü gibi, fiyat ile f/k nın eğilimi ve yönü bir biri ile gayet uyumlu idi. ta ki, son gelen 2017-2Ç karı gelene kadar. burada çok kısa bir süre için (sadece 1-2 gün) garip bir şekilde anormal bir görüntü oluştu. yeni gelen kar rakamı ile normal olarak f/k sertçe aşağıya fiyat ise sertçe yukarıya yönelmiş idi. neyseki şimdi yönleri bir birine uyumlu seyrediyor.

  4.  Alıntı Originally Posted by cok400 Yazıyı Oku
    f/k ve fiyat ilişkisi daha çok dikkatimi çekti. aşağıdaki grafik hisse fiyatını ve f/k değerini bir arada göstermekte:



    iki veri aynı garfikte olduğu için belirtmem gerekir ki, soldaki dikey eksen hisse fiyatına ait, sağdaki dikey eksen ise f/k değerine aittir.

    grafikte de görüldüğü gibi, fiyat ile f/k nın eğilimi ve yönü bir biri ile gayet uyumlu idi. ta ki, son gelen 2017-2Ç karı gelene kadar. burada çok kısa bir süre için (sadece 1-2 gün) garip bir şekilde anormal bir görüntü oluştu. yeni gelen kar rakamı ile normal olarak f/k sertçe aşağıya fiyat ise sertçe yukarıya yönelmiş idi. neyseki şimdi yönleri bir birine uyumlu seyrediyor.
    Elinize saglik, vakit ayirip guzel analizler yapmissiniz. Ama bu F/K ve fiyat grafik karsilastirmasi oldukca yaniltici. Birincisi, Kazanc (yani net kar) 3 ayda bir aciklaniyor, hisse fiyati ise borsanin acik oldugu her gun degisiyor. Haliyle grafikte karsilastirdiginiz hisse kapanis fiyati ile F/K, 3 aylik donemler haricinde tamamiyle hisse fiyati ile orantili olarak degisiyor. O nedenle yuvarlak daire icine aldiginiz donemler haric grafigin pek bir anlami yok.

    Ikinici ise, F/K oranina gecmis 12 aylik kara gore degil, gelecek 12 aylik kara gore bakmak daha dogru. Is Yatirim'in vermis oldugu 21TL hisse fiyati 2017 sene sonu tahmini olan 51milyon TL olan net kara gore hesapladilar. Bu kara gore 21TL hisse fiyati, 17 F/K'ya denk geliyor. 25 F/K ile 51milyon TL net kar uzerinden fiyat hesaplarsaniz 30TL hisse fiyati bulursunuz.

    Diger konu ise yabanci orani. Yatas'in %5.98'ine sahip olan Axa Fundsz elindeki hisseleri 2017 icinde satti, o nedenle yabanci orani dusmus gibi gorunuyor. Axa, elindeki hisseleri yaklasik 3 sene once 2.x'li fiyatlardan almisti. Adamlar yeteri kadar kar elde ettigini dusundugu icin satip cikti.

  5. #1381
    halen devam eden hisse geri alım programı için birkaç kelam etmek istiyorum.

    şirketler neden hisse geri alımı yaparlar diye merak edenler için şu linklerdeki bilgileri okumasını tavsiye ederim:

    http://www.businessht.com.tr/piyasal...asil-etkilenir
    https://www.dunya.com/gundem/sirketl...-haberi-212501
    http://www.ekonomist.com.tr/borsa/hi...getirecek.html

    ilgimizi asıl çeken sanırım geri alınan hisseler bilançoda nasıl izlenir ve de bunlar geri satıldığında nasıl izlenir. sn borsacı34 ün belirttiği gibidir durum. biraz açayım bunu: geri alınan hisseler bilançonun aktifinde değil de pasifinde "negatif özsermaye" olarak izlenmelidir. ve geri satılması halinde ortaya çıkan satış karı veya zararı, dönem karı/zararı ile ilişkilendirilemez (tms-32ye göre ve ums-33e göre). halbuki başka bir şirketin hisse senetleri satın alındığında bunlar aktifte izlenir ve satıştan doğan kar/zarar, dönem karı/zararı ile ilişkilendirilir.

    hisse geri alımına dönersem: mevzuatımıza göre nasıl muhasebeleşecek geri alım ve geri satım? ilkin alım yapıldığında şirketin kasasındaki para azalmış olacak. dolayısıyla aktif toplamı azalmış olacak. bilanço eşitliği gereği pasifini de azaltacak. nasıl? özsermaye (yani 5 nolu hesap sınıfına daha spesifik olarak boş olan 51/53/55/56 nolu hesap gruplarından birine) negatif olarak kaydedecek. ve ayrıca alım kadar da yedek akçe ayıracak. nerden? ya dönem karından veya geçmiş yıl karlarından.

    basitçe rakamlı örnek vererek: hisse geri alımı yapmamış "X şirketi"nin 2017 yıl sonu bilançosunda aktif ve pasif toplamı 100milyon olsun. 2017 yıl sonu dönem karı da 50milyon olsun. şayet bu şirket yıl içinde misal 10milyonluk (alış bedeli üzerinden) kendi hisse senetlerini satın almış olsaydı ne olurdu? şu olurdu: bilançosundaki aktif ve pasif toplamı 90milyon olurdu. ilaveten dönem karından veya geçmiş yıllar karından yedek akçe ayırmak zorunda olduğu için, yasak yedekleri 10milyon artacak buna mukabil yıl sonu dönem karı da 50milyon değil de 40milyon gözükecek bilançosunda (yedek akçeyi dönem karından ayırdığını varsaydım. tersine geçmiş yıllar karından düşse bu yedekleri, "dönem karı + geçmiş yıllar karı" toplamı değişmez. 2018in ilk bilançosunda yani 1çeyrek bilançosunda 2017nin "dönem karı" da artık "geçmiş yıllar karları" arasında gözükecektir. yani yedek akçeyi ister ister dönem karından ister geçmiş yıllar karından ayırsın netice değişmez). görüldüğü gibi hisse geri alımı 2017 yılı bilançosu açısından olumsuz görüntü verecektir.

    sonra ne olacak? mevzuatımıza göre bu şirket bu hisseleri en çok 3 yıl elde tutabilir. bu süre zarfında bu hisseleri ya satacak, ya da sermaye azaltmada kullanacak. sermaye azaltımı yapılmayacağını varsayıp geri satma alternatifinden devam edeyim.

    bu X şirketi 2018 yılında bu hisseleri satmamış olsun ve de 2018 yıl sonu bilançosuna göre aktif ve pasif toplamı 120milyon olsun ve de 2018 yılı dönem karı da 60milyon olsun. şayet 2018 yılı içinde bu hisseler misal 15milyona satılsaydı 2018 yılına ait bu bilgiler nasıl değişecek idi? bu durumda aktif toplamı da pasif toplamı da 135milyon olacak; 60milyon olan dönem karı değişmeyecek ve 60milyon olarak kalacak. 5milyonluk satış karı özsermaye içinde "emisyon primleri" hesabında izlecek. görüldüğü gibi geri alınan hisselerin şirketin dönem karları ile ilişkisi olmayacak.

    ilk alımdaki 10milyona dönecek olursam? bu 10milyon 2017de yedek akçelere artış, geçmiş yıllar karına azalış olarak kaydedilmiş idi. 2018 de bu ters kayıtla yedek akçelere 10milyon azalış kaydı yapılacak ve geçmiş yıllar karına artış olarak kaydedilecektir (bu durumda ortaklara 10milyonluk (yani hisselerin alış bedeli kadar. satış bedeli olan 15milyon değil) temettü dağıtması gerecek). şirket isterse geçmiş yıllar karına artış yerine bunu sermaye hesabına da artış olarak kaydedebilir. yani bedelsiz sermaye artımında (gerekli izinleri almak kaydıyla) kullanabilir.

    yataş özeline dönersem: şirket bu yıl (2017) geri aldığı hisse tutarı kadar (misal 10milyon tl) yıl sonu bilançosunda aktif ve pasif toplamlarını azaltacak ve de dönem karını da azaltacak. 2018 de (misal 15milyona) karlı sattığında, ya hissedarlara 10milyon temettü verecek ya da 10milyonluk bedelsiz sermaye artışı yapacak. yataşın kayıtlı sermaye tavanı buna müsait olduğu için bedelsiz artış hem kolay olur hem de şirketin nakit pozisyonu bozmaz bence.

    (not muhasebe bilgisi olanlar için şu makaleyi tavsiye ederim: http://iibfdergi.karatekin.edu.tr/Ma...EAS_4_1_15.pdf )

  6. Sn cok400, paylaştıklariniza teşekkürden önce uzun bir zamandan sonra sizi burada tekrar görmek daha iyi oldu. Teşekkürler

    SM-T365 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.

  7. Sn cok400 emeğinize sağlık. Ben de teşekkür ediyorum.

  8.  Alıntı Originally Posted by cok400 Yazıyı Oku
    herkese selamlar.
    2 sebepten ötürü uzun süredir foruma yazmıyordum (gerçi yazılanları ara ara forumdan okumaya çalıştım). 1inci sebep; hisse 10-11 seviyelerinde yatayda iken başka hisseler ile ilgileniyordum (2Ç bilançodan önce geri dönmüştüm hisseye). 2inci sebep; 2Ç karı gayet güzel ve gayet tatminkar idi ve de zaten bu kar hisse fiyatına yansımaya başladı ve de bu yansıma hala devam ediyor. bu güzel gidişata ne ilave edilebilir ki... hisse fiyatı açısından herşey güzel gidiyor halen. benim gibi uzun süredir hissede olanlar açısından hisse fiyatının geldiği seviyeler gerçekten olağanüstü.
    ortak her ne sebeple olursa olsun tekrar aramıza hoş geldin

Sayfa 173/580 İlkİlk ... 73123163171172173174175183223273 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

  • Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •