Originally Posted by
snowdrop
Muhtemelen beklenen tahvil krizi boyle olusacak galiba. Peki boyle bir senaryoda emtiaya mi yonelmek gerekir? Alternatif yatirim araclari neler olabilir?
Yukarıda yapıştırdığım Kondratieff döngülerine bakarsan hangi ortamda hangi enstrümana yatırım yapman gerektiği yazıyor. Ancak runaway enflasyon olursa yani suni olarak yaratılan enflasyonda ipin ucu kaçar ve olay hiper enflasyona doğru giderse emtialar doğru adres oluyor. Gözlemlenmesi gereken gelişme şudur: Acaba merkez bankaları kapıda bekleyen deflasyonu bertaraf etme girişimlerinde başarılı olacaklar mı? Eğer olurlarsa, o zaman yeniden "gayrimenkul ve borsalar" paranın adresi olur. Ancak bunun olasılığı çok düşük. Ben şahsen bunda başarılı olacaklarını öngörmüyorum, olacak olsalardı şimdiye kadar olurlardı çünkü 9 senedir piyasaları likiditeye boğdular ama varlık fiyatlarını (özellikle borsalar, tahviller ve gayrimenkul) şişirmekten öteye gidemediler. Başarılı olma şansı olsaydı, 20 senedir deflasyonla boğuşan Japonya başarılı olurdu. Elimizdeki en önemli emsal de zaten Japonya. Demek ki ABD ve AB için deflasyondan kaçmak mevcut konjonktürde hemen hemen imkansız.
26 Eylül 2025 de tüm portföy ile 61.95 den AKBNK aldım. Tek kağıt.
Yer İmleri