Sayfa 255/997 İlkİlk ... 155205245253254255256257265305355755 ... SonSon
Arama sonucu : 7975 madde; 2,033 - 2,040 arası.

Konu: Banka Mevduat Faizleri (ARTI PUAN/tezgah altı faiz oranları)

1.  Alıntı Originally Posted by mehtapkarayol Yazıyı Oku
    Valla para basmak için üretimden daha sağlam bir temel düşünemiyorum ben.
    Para basıp bankalara verirseniz tabi ki olmaz.
    Para ondan buna bundan şuna para karşılığı satılınca hem akışkanlığı azalıyor hem de enflasyon doğuruyor.
    Üzerinde 100 TL yazan para o paranın faizi nedeniyle 110 TL maliyete çıkıyor.
    Değeri 100 TL ama maliyeti 110 TL.
    Buyrun size enflasyonun sebebi.
    Parayı basıp doğrudan üretene, üretecek olana vermek lazım.
    Enflasyon üretimin karşılığı olarak piyasaya sürülmeyen yani karşılığında mal olmayan paradan doğar.
    Benzer şeylerden bahsediyoruz ama söylemlerimiz arasında bir fark var. Ben üretim veya üretim potansiyeli oluşacak ve bu parayı yaratacak diyorum. Siz para yaratarak (tcmb ile) ve bu üretim yapması için potansiyelleri teyit edilmemiş imalatçı adaylarına dağıtılacak diyorsunuz. Bana göre sizin modeliniz rant, eksik rekabet ve hak edilmeyen kazanç yaratır.
    Parayı bir sebep değil bir sonuç olarak düşünmeli. Üretim ve katma değer var olan parasal taban ile *önceden* oluşmalı ve para arzını
    *kendisi* arttırmalı. Para arzını önceden suni olarak arttırarak (tcmb) , yani üretim potansiyeli ve verimi doğal olarak gelişmemiş vereceğiniz para ile *gelişiyor gibi gözüken* bir aktöre para transfer edilmemeli.

Burası ince bir nokta ama gündüz ve gece gibi bir fark yaratıyor. Zira siz para denilen afyonu onu gerçek dinamikleri ile hak etmeyen bir aktöre verdiğinizde aslında sanal ve geçici bir büyüme yaratıyorsunuz.
    En güçlü veya en zeki olan değil, DEĞİŞİME en açık olan türler hayatta kalır...Charles Darwin
    https://twitter.com/r_x_p_u

2. Türkiye, kazığın her türlüsünü ayrı ayrı deneyimleyebilmek için mükemmel bir yer. Burada yetişen biri dünyanın başka bir yanında sıkıntı yaşamaz.
    Re-twittlediklerim katıldığım anlamına gelmez!

3. Bu yeni artışla sadece konut kira geliri ile geçinenleri yaktılar. Ayda 2.000TL senelik 24binTL geliri olan birisi zaten kıt kanaat geçiniyordur.

Acımasızca bu kişilerden refah seviyesi sınırı olmadan 2491TL vergi alıyorlardı, şu anda yeni yasayla 2767TL alacaklar.

Yaşam standartı diyeceksin, mesela tek başına yaşayan için aylık 2500TL, 2 kişi aynı evde ise 1750şerden 3500 , 3 kişi için 4500 vs vs onun altına vergi sıfır olacak. Üstüne alacaksın.

Dönelim hesabımıza: 2000TL kira alıyorsanız her yıl 42 günlük kiranızı vergi olarak ödeyeceksiniz.

Emlak vergilerini iyice coşturmuşlardı, böyle bir evin emlak vergisi 800TL civarında.

O da yetmedi boş kaldığı zamanlarda aidatlar size kalıyor.

O da yetmedi çıkacak tamir bakım masrafları için senelik 1000TL gideriniz olur.(3-5-10 yıl hiç olmaz ama eninde sonunda senelik 1000TL ortalama ile ödersiniz, yada site apartman yönetimi bir harcama yapar kazan değişiminden tutun dış cephe boyasına kadar, bu para eninde sonunda parça parça yada toptan cebinizden çıkar)

Vergi: 2767TL
    Emlak vergisi: 800TL
    Senelik ortalama gider: 1000TL
    Senelik ortalama boş kalma ve aidat gideri: 750TL

Senede 24000TL kira alacağım hesabı yaparken elinize 18.683TL geçecek.Tek geliri konut kirası olan yada toplam geliri 2500TL den az olan kişiden böyle bir vergi acımasızlıktır.

Ki alt vergi dilimde olduğunuzda böyle. Üst vergi diliminde yani senelik 70bin TL geliri geçtiğinizde elinize 15700TL civarında para geçecek.

Böyle bir daire şu an 600BİNTL, alınan kira 15700TL, çarpan 460.

Gelelim mevduat başlığını ilgilendiren kısma:

Mevduatta senelik net yüzde 2,2 Yi geçtiğimizde konut kirasından hem karlı hem tertemiz. Depremde yıkıldısı yok vergi ile uğraşmak yok kiracı belası yok.

Tabi bu ekonomik durumda konutların enflasyonun altında pirim yaptığını da hesaba alırsak, mevduat şu yıllarda çok daha karlı. Dövizi ise düşükten alanların değmeyin keyfine.
    Son düzenleme : Turnike; 28-09-2017 saat: 09:26.
    Yukarıda yazdıklarım yatırım tavsiyesi değildir.

4.  Alıntı Originally Posted by Turnike Yazıyı Oku
    Bu yeni artışla sadece konut kira geliri ile geçinenleri yaktılar. Ayda 2.000TL senelik 24binTL geliri olan birisi zaten kıt kanaat geçiniyordur.

Acımasızca bu kişilerden refah seviyesi sınırı olmadan 2491TL vergi alıyorlardı, şu anda yeni yasayla 2767TL alacaklar.

Yaşam standartı diyeceksin, mesela tek başına yaşayan için aylık 2500TL, 2 kişi aynı evde ise 1750şerden 3500 , 3 kişi için 4500 vs vs onun altına vergi sıfır olacak. Üstüne alacaksın.

Dönelim hesabımıza: 2000TL kira alıyorsanız her yıl 42 günlük kiranızı vergi olarak ödeyeceksiniz.

Emlak vergilerini iyice coşturmuşlardı, böyle bir evin emlak vergisi 800TL civarında.

O da yetmedi boş kaldığı zamanlarda aidatlar size kalıyor.

O da yetmedi çıkacak tamir bakım masrafları için senelik 1000TL gideriniz olur.(3-5-10 yıl hiç olmaz ama eninde sonunda senelik 1000TL ortalama ile ödersiniz, yada site apartman yönetimi bir harcama yapar kazan değişiminden tutun dış cephe boyasına kadar, bu para eninde sonunda parça parça yada toptan cebinizden çıkar)

Vergi: 2767TL
    Emlak vergisi: 800TL
    Senelik ortalama gider: 1000TL
    Senelik ortalama boş kalma ve aidat gideri: 750TL

Senede 24000TL kira alacağım hesabı yaparken elinize 18.683TL geçecek.Tek geliri konut kirası olan yada toplam geliri 2500TL den az olan kişiden böyle bir vergi acımasızlıktır.

Ki alt vergi dilimde olduğunuzda böyle. Üst vergi diliminde yani senelik 70bin TL geliri geçtiğinizde elinize 15700TL civarında para geçecek.

Böyle bir daire şu an 600BİNTL, alınan kira 15700TL, çarpan 460.

Gelelim mevduat başlığını ilgilendiren kısma:

Mevduatta senelik net yüzde 2,2 Yi geçtiğimizde konut kirasından hem karlı hem tertemiz. Depremde yıkıldısı yok vergi ile uğraşmak yok kiracı belası yok.

Tabi bu ekonomik durumda konutlar enflasyonun altında pirim yaptığınıda hesaba alırsak, mevduat şu yıllarda çok daha karlı. Dövizi ise düşükten alanların değmeyin keyfine.
    460 çarpan çok yüksek değil mi?
    Yatırım tavsiyesi içermez ve asla yatırım tavsiyesi DEĞİLDİR.

5.  Alıntı Originally Posted by diproyal Yazıyı Oku
    460 çarpan çok yüksek değil mi?
    Tüm giderler, senede 10 gün boş kalma, vergilerde ise yüzde35 vergi dilimine giren birey için çarpan maaleef böyle. Hesaplama 600binTL lik dairenin 2000TL ye kiraya verilmesi ile Ankara da biraz önce baktığım emlak vergisi hesaplamalarıyla yapıldı.

Daire fiyatı ve kirası ise yine Ankaradan gerçek bedellerle hesaplandı. Yani tahmini yapmadım.
    Yukarıda yazdıklarım yatırım tavsiyesi değildir.

6.  Alıntı Originally Posted by Turnike Yazıyı Oku
    Tüm giderler, senede 10 gün boş kalma, vergilerde ise yüzde35 vergi dilimine giren birey için çarpan maaleef böyle. Hesaplama 600binTL lik dairenin 2000TL ye kiraya verilmesi ile Ankara da biraz önce baktığım emlak vergisi hesaplamalarıyla yapıldı.

Daire fiyatı ve kirası ise yine Ankaradan gerçek bedellerle hesaplandı. Yani tahmini yapmadım.
    Bu hesaplamaya göre konut fiyatların reel olarak %33 düşmesi gerekiyor...
    Yatırım tavsiyesi içermez ve asla yatırım tavsiyesi DEĞİLDİR.

7.  Alıntı Originally Posted by diproyal Yazıyı Oku
    Bu hesaplamaya göre konut fiyatların reel olarak %33 düşmesi gerekiyor...
    Fiyatlar düşmeyebilir ama yıllık %10-11 enflasyon ile 2-3 yıl sabit kalabilir. Bu risk var. Bu da sonuç olarak %33 düşüşe eşdeğer oluyor.
    En güçlü veya en zeki olan değil, DEĞİŞİME en açık olan türler hayatta kalır...Charles Darwin
    https://twitter.com/r_x_p_u

Sayfa 255/997 İlkİlk ... 155205245253254255256257265305355755 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •