Son düzenleme : enki; 29-09-2017 saat: 19:01.
AB ye üye olmasalarad devalüasyon yapıp sorunlarını çözme yoluna gideceklerdi..
Yada IMF kapısına gideceklerdi..
90 larda hatırlıyorum arjantin meksika rusya hatta biz
AB ye bağlı oldukları için de mecburen AB yardım etti bunlara..
TR nin borç bulma sorunu yoktur..
Gazetelerde çıkan şu kadar borcumuz vardan hareketle dolar fırlayacak türü haberlere itibar etmeyiniz..
Yıl sonunu, sanki şirketlerin borçları için genel bir vade gibi ifade etmişsiniz.
Ya da ben öyle anladım.
Myhasebesel açıdan dönem sonlarında döviz cinsinden borç alacak cari MB kuruyla değerlenir o kadar. Tabi değerlemenin kar zararı ilgilendiren kısım da netice hesaplarına atılır.
Fiziksel ya da hesapsal bir döviz almak (salt bu nedenle) söz konusu değil.
Bunlardan Yunanistan'ın kredi notu yatırım yapılabilir seviyenin altında olduğundan tahvil alınması yerine AB direk yardım etti..benim hatırladığım en son 3. kurtarma oldu..4-5 incinin devamı gelecek gibi..yani kısaca AB yardım etmese idi, iflas kaçınılmazdı..
İspanya, İtalya belkide ardından Fransa, IMF'in kurtaramayacağı kadar büyük ülkeler..neyseki durumları en azından Yunanistan kadar olmadığından tahvil alımları ile kurtarılma durumuna geldiler..yoksa örneğin İspanya 16 sene emlak balonu yaşamış..şimdi olduda bitti maşallah kurtuldu denilebilir mi?..geçenlerde bir bankası Banco Popular 1 Euro'ya Santander'e devredildi..hepsi bu kadar mı?..
İtalya'nın bilinen kötü kredileri 400 milyar Euro'ya yakın, borcun GDP'ye oranı ise %133..artmaya devam ediyor..
Kısaca benim anladığım Avrupa'da bankacılık söktörünün sorunları bitmedi..
Örneğin kurtuldu, artık büyüyor denilen Portekizin durumu:
Son kısmını özellikle koyuladım..güneşli günlerde her şey ''lay lay lom'' olabilir..Portuguese biggest banks try new approach to tackle 25bn Euro in bad loans
Financial Times
The three banks account for most of an estimated 25bn Euro to 30bn Euro of bad debt in the Portuguese banking system, about 15 per cent of total credit portfolios. Problem loans expanded rapidly during a deep recession triggered by the eurozone debt crisis.
Ancak önemli olan havalar kapandığında ne olur, önemli olan bu..
Demiştin ya ortalıkta trilyon dolarlar dolaşıyor..doğrudur..
O yüzden kimler şımardı..kimler ne oldum delisi oldu, şimdilik belli değil..
Bilinmeyen sulardayız..bu seferki gerçekten çok farklı..![]()
Yer İmleri