Sayfa 100/662 İlkİlk ... 50909899100101102110150200600 ... SonSon
Arama sonucu : 5290 madde; 793 - 800 arası.

Konu: ISCTR - İş Bankası C

Duhul
    Jul 2017
    İkamet
    güneşin doğduğu yer
    Gönderi
    1,082
    ALINTIDIR.
    1. Haziran 2001'de bir ISCTR hisse fiyatı 3.58 Şişe Cam hisse fiyatına eşitmiş. Bugün bu oran 0.24. Bunun nedeni sizce nedir? 2. İş Bankası Şişe Cam'ın yüzde kaçına sahiptir? Bunu göz önüne alınca bu dengede bir yanlışlık var mıdır?

2.  Alıntı Originally Posted by körhacı Yazıyı Oku
    ALINTIDIR.
    1. Haziran 2001'de bir ISCTR hisse fiyatı 3.58 Şişe Cam hisse fiyatına eşitmiş. Bugün bu oran 0.24. Bunun nedeni sizce nedir? 2. İş Bankası Şişe Cam'ın yüzde kaçına sahiptir? Bunu göz önüne alınca bu dengede bir yanlışlık var mıdır?
    Hisse değeri karşılaştırması yaparken son 22 senede sermayelerdeki değişim de göz önüne alınmalı, bu yapılmazsa yanıltıcı olur çünkü son 22 yılda her 2 şirketin sermayesi defalarca değişti, en mantıklısı piyasa değeri karşılaştırması yapmaktır
    27.80 maliyetli YKBNK leri 3 ay 10 gün sonra %14 net kar ile 31.70 ten satıp ful nakde döndüm.

3. Maalesef İşbankasının bünyesindeki gömülü değerler gözardı ediliyor piyasa tarafından. Bunun nedeni İşbankasının de facto bir holding olmasıdır. Gelişmiş ülkelerde holding türü şirketlerde de 1960 larda 1970 lerde hattac1989 lerde ayni durum söz konusu idi. Bunun nedeni holding türü kurumsal yapının hem hissedarlar hem de bünyedeki şirketler için verimli bir yapı olmadığı inancı idi ki bu doğrudur. İşte bu nedenle holdinglerin piyasa değerlerine sürekli bir iskonto uyguladı piyasa o zamanlar gelişmiş ülkelerde.
    27.80 maliyetli YKBNK leri 3 ay 10 gün sonra %14 net kar ile 31.70 ten satıp ful nakde döndüm.

4. Defter değerlerine oranla ciddi iskontoların farkına varan aktivist fonlar bu meseleyi gelişmiş ülkelerde çözdü. Doğrudan meselenin kalbine müdahale ettiler, bu tür şirketlerin hisselerini toplayıp yönetimi ele geçirdiler, sonra da bünyedeki iştiraklerletle bağlı ortaklıkları tek tek sattılar. Harika paralar kazandılar. Piyasada oluşan bu değerleme çarpıklığı da ortadan kalktı.

5. Bu değerleme çarpıklığının ortadan kalkmasıyla holding türü kurumsal yapılaşma da büyük ölçüde tarihe karıştı gelişmiş ülkelerde. ABD İngiltere Almanya Fransa Japonya gibi ülkelerde TR tarzı holding şirketi pek yoktur hatta tüm dünyada bu tür kurumsal yapıları kullanan sadece 2 ülke kaldı: TR ve Güney Kore

6. TR türü holdingler demodedir, modern işletme prensipleriyle bağdaşmazlar, bünyedeki şirketlerin verimliliğinş olumsuz etkilerler. Holdingler artık aile servetlerinin yönetiminde kullanılan, kamuya kapalı, vergi yükümlülüğünü minimize etmeye odaklı kurumsal yapılar olarak kullanılıyor tüm dünyada yani son derece dar perspektiflliler. Bu gerçeğin farkında olduğuna inanıyorum İşbankası yönetiminin, o kadar da naif olamazlar.

7. Piyasadaki çarpıklığı hesaba döküp aydınlatalım:
    Solo defter değeri 2022 4Ç : 191 milyar TL
    Solo defter değeri 2023 1Ç : 220 milyar TL (tahmini)
    Sadece bankanın değeri = 1 5 x DD= 330 milyar TL = ~18 milyar dolar

Bankacılık harici iştiraklerle bağlı ortaklıkların İşbankasının şu anki 5.7 milyar dolarlık piyasa değerine 3 aşağı 5 yukarı karşı geldiğini göz önüne alırsak piyasa,18 milyar dolar değerindeki bankacılığa 0, yazı ile SIFIR, değer biçiyor demektir. 18 milyar dolarlık gömülü değere 0 değer biçme olayı, diğer adıyla piyasadaki çarpıklık net olarak işte budur.

8. Normal şartlarda böylesine devasa bir çarpıklığa hiç müsaade edilmez, piyasanın iç dinamikleri bunu derhal giderir. Düzgün işleyen bir piyasada bu şirketin akbabalar tarafından çoktan ele geçirilip sıfır değer biçilen bu 18 milyar dolarlık finansal varlığın realize edilmesi (girişimin karı olarak cebe indirilmesi) icap ederdi.

Sayfa 100/662 İlkİlk ... 50909899100101102110150200600 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •