https://www.setav.org/eskimis-kavramlar/
Halbuki inişli çıkışlı dünya siyaseti bizi her gün yeni gerçekliklere yöneltirken biz on sene öncesinin kavramlarıyla dünyayı okumaya çalışırsak bir karmaşanın içine saplanıp kalabiliriz.Mesela evrensel insan hakları, demokrasi, yumuşak güç, uluslararası hukuk, Avrupa standartları falan hep doksanların moda kavramlarıydı. Moda sözünü bilerek tercih ediyorum çünkü o tarihlerde de bir gerçekliğe tekabül etmediğine inanıyorum.İslam dünyasından sol hareketlere kadar her şeyin liberal olanını tattık.Amerikan saldırganlığına karşı değerler temelinde daha yumuşak politikaları tercih ettiği söylenen Avrupa gidiyor yerine sertliğe dayalı bir Avrupa geliyor. Camiler basılıyor. Müslümanlara hakaret normalleştiriliyor. Eskiden aşırı sağın üzerine atılan ırkçılık bugün merkez Avrupa siyasetinde kol geziyor.Güçlü olan taraf Abd idiyse, niçin işin zor kısmını yapıyordu? Abd'ye süper güç diyen Avrupa idi, madem Abd süper güçtü, niçin tüm dünyanın düşmanlığını kazandı?Amerikalılar işin zor kısmını yaparken Avrupalılar Amerikalıların sırtından geçiniyordu. Amerika Müslümanları terörist ilan ederken Avrupalılar iyi polisi oynuyordu. Yumuşatıcı kavramlarla da devasa bir makinenin çarklarını yağlama işini yapıyordu. Halbuki Müslümanlara karşı bakış açısı genel kamuoyunda yüzlerce yıldır hiç değişmedi.
Almanya, hiç askeri harcama yapmadan, Abd'nin korumasında ekonomisini ve teknolojisini müthiş geliştirdi. Aynen japonya gibi. İngiltere ve Fransa için aynısını söyleyemeyiz. Fransa'nın güçsüz olduğu gözüküyor. Afrika'dan yılda 500 milyar dolar sömürüyor, sürdüremezse aç kalır.
Abd'ye süper güç olma özelliği ödünç verilmiştir. Ödünç veren Almanya'dır. Kanıtı koyulaştırılmış cümleler. 4-5 ay öncesine kadar Almanya ve Rusya neredeyse ortak hareket ediyorlardı. Bu ortaklık Rusya'nın Michael Flyn ve Trump
üzerinden Abd seçimlerine müdahalesine kadar gitmişti. Benim beklentim, İngiltere'nin Almanya ve Rusya'nın yanına gelmesi; İngiltere-Almanya-Rusya ittifakı'nın oluşarak, dünya hegemonu olmalarıydı.
Özellikle Brexit sonrası artık yazdığım gibi olmalıydı. Fakat İngiltere kendi oyununu oynamaya başladı. Slavofobi'yi harekete geçirdi ve Almanya-Rusya ilişkilerini bozmaya başladı. Sonra Abd-Rusya ilişkilerini, Türkiye-Rusya ilişkilerini, Fransa-Rusya ilişkilerini.
Gitmek istediği yer Nazizm'dir. İngiltere-Almanya ve Fransa'yı bu temelde birleştirebilir. Bu bir felakettir.
Yer İmleri