Sebze fiyatları ile ilgili haber var.
50 kuruşluk mal, markette nasıl 5 TL oluyor. Hal yöneticisi anlatmış. Nerdeyse zarar ediyoruza getirmiş.
Eti niye çaldığını tilkiye soracak kadar salaksan, kandırılmaya kendini hazırlamışsın derim.
Bu bu cümle süper oldu. Özlü sözlerimden kimbilir kaçınsıcı olarak kopyalayıp saklayayım. Yanlız salak lafını çıkarıp, benzer anlamı verecek bi usturuplu kelime bulayım.
Şöyle daha iyi.
"Eti niye çaldığını tilkiye soruyorsan, kandırılmaya kendini hazırlamışsın demektir."
Yada,
"Hakimin kötüsü, eti niye çaldın diye tilkiye sorarmış."
olmadı.
"Suçu kapamak istiyorsan, sadece suçluya sorduğun sorularla kararını verirsin."
Her neyse..
Gerçeği ben anlatayım.
Eskidende olurdu bu fiyat yükselmeleri. Nadiren tek sebze yada meyvede. Bi kaç ayda düzelirdi.
Ama son yıllarda meyve sebzelerin geneline yayılmaya başladı.
Bunun büyük oranda sebebi, USD 7 ye yükselince herşeye %100 zam yapıldı. 7 den geri düşünce zamların bir kısmı %60 lara kadar çekildi, bir kısmı çekilmedi.
Ancak sebze meyve hassas konu olduğu için, en çok onun üzerinde durulması doğal.
Diğer önemli sebep ise şu.
Olayları birleştirelim.
Geçen yaz ilk defa buzhane kavunu ve buzhane domatesi yemek zorunda kaldım. Halbuki yazları domatese kavuna doyardık. Karpuzada doyardık ama cahil köylü kabak aşısı karpuzu piyasaya sürünce kendi ayağına kurşun sıktı. Şimdilerde vazgeçtiler gibi. Yinede karpuzu almayı çoğu kişi bırakmış yada azaltmıştır.
Şaşırmıştım, yazın nasıl kavunun domatesin tadı böyle berbat olur ve 2 günde saydamlaşır.?????
Evet keçi sebebini araştırır, maymun sadece kızar ve küfür eder.
Geçen aylarda bir haber okudum, depo yapılsın diye devlet geçtiğimiz yıllarda bolca teşvik vermiş. O zaman sebebini anladım.
Köylüden alan tüccarlar, ARTIK mevsiminde bile sebzeyi meyveyi depoluyor ve birkaç ay sonra daha pahalı satarım diye bekletiyor.
Bizim ülkede devlet olmadığından, millet yakaladığını soymaya alıştı. Haberlere bakın her yer hırsız soyguncu dolu.
O sebeple, köylü zarar etmesin diye verilen depo teşvikleri, halkı bıçaklamak için kullanıldı...
Zamların ana sebebi USD artışı sonucu enflasyon. İkinci önemli sebepte depoculuğun yaygınlaşması.
Yer İmleri