Balon 1 yıl içinde patlayacaktır, nakitte fırsat beklenmelidir
dolar bu fiyatlarda iken, yatırım yapmak mantıklı
faizler insin, şimdi almak mantıklı değil
ömür boyu alacak param olmayacak
Kira çarpanlarının uçtuğu ortamlarda ev almak doğru değildir, beklenmelidir.
İstanbul gibi metropollerde gayrimenkül yatırımı her zaman karlı bir iş olacaktır.
Ev alacak ve satacak arkadaslara yardimci olabilmek icin once su sorunun cevabini vermemiz lazim tabi mumkunse. Bugun gelen enflasyon verisinden sonra faizlerin yukselecegi herkesin malumu. Peki ev alacak biri -buyuk seferberlik vatan millet sakarya kredi faiziyle- 0.89 la evini almali mi? Yoksa referandumdan sonra 1.09 gibi bir faizlemi almali. 200.000tl lik kredi icin yaklasim 30.000tl farkediyor. 20 baz puanlik bi artis evin degerini 180.000 bine ceker mi. Sizce hangisi?
MX5 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Cevap her zamanki ile aynı:
Vatandaş evi oturmak için alıyorsa, alabildiği ilk anda evini alsın.
Yok yatırım yapmak için 2.'yi, 3.'yü alıyorsa riskler geçinceye kadar beklesin. Ekonomik, sosyal, içsel, dışsal her türlü risk var. Beton karın doyurmayabilir.
ytd
Faizler yükseldiğinde belki evlerin satış fiyatları düşebilir ama krediyle ev almayı düşünenlerin geliri artacak mı ki 200 bin Tl için ekstra faiz ödeyebilsin ? Sizin dediğiniz nakit parayla ev almayı düşünenler için geçerli olur. Bu benim düşüncemdir kesinlik ifade etmez ama geçmiş tecrübelerime göre olayların bu şekil olacağını düşünüyorum. KREDİLİ ev alabilecek olanlar için bu faizler ne kadar cazipse evini satmak isteyenler içinde mevcut fakat çok fazla sürdürülemez olan düşük kredi faiz ortamı o kadar caziptir.
Benim düşüncem tabiki kesinlik içermez, oturum amaçlı ev almak isteyen ve kredi kullanacaklar için bu düşük faizler bir daha uzun süre görülemeyecek oranlardır, ama konutu yatırım için düşünenler içinse ortam hiç ama hiç uygun değildir . Yükselecek faizler alternatif getiri olarak konuta yatırım yapmış olanların zararına olacaktır. Konut elden çıkarılması güç bir yatırım şeklidir yani likit değildir, hele yüksek faiz ortamlarında elden çıkarmak dahada zorlaşır. Tecrübemdir kesinlikle atmasyon değildir.
GYO yatırımcısıyım bende, panora gyo temettü oranı ile cazip ama yatırım yapmayan ve portföyü çeşitli olmayan (tek bir avm'den ibaret) bir gyo uzun vade için ciddi riskler barındırıyor. Her avm günün birinde cazibesini kaybeder, yeni kurulan bir avm eskisini tamamen gözden düşürebilir. Böyle bir durumda elde ki tek varlığın değeri çok düşecek.
GYO'da olsa borsada yatırım yapmanın bana göre birinci anlamı düzenli yatırım yapıp büyümeye çalışan bir şirkete ortak olarak, büyümesinden faydalanmak.
Bende gyo olarak sadece işgyo var. Son 3 yılda nakit temettüsünü %100 arttırdı, gayrimenkulünüz olsa kirasını en fazla %33 arttırabilirdiniz. Yatırımlarının önemli bir kısmı tamamlanmış olsa da devam eden yatırımları mevcut ve benim görüşüm 2020 sonuna kadar kira gelirlerini arttırmaya devam edecek.
doğrudur.. sıfır faiz diye bi şey matematik olarak mümkün değil, %12 ile fon bulan banka sıfır faizle yada %5.6 (10 yıl- aylık 0.47) ile satamaz, hükümet kafasına silah dayamış olsa bile satamaz.. bankanın yaptığı en fazla kar marjından biraz fedakarlık olabilir, 4 puan değil 1-2 puan karla satıyordur..
aradaki faiz farkını müteahit öder bankaya, dolayısıyla fiyata yedirmek zorundadır.. bu kampanyaya dahil projelerde aslında en cazip olanı dap'ın validebağ projesi- 5 katlı apartmanlar.. ama satıcı dap ise semtine bile uğramamak gerekir- 2 kere 2 dört.. oturmak için olanı ayrı ama yatırım amaçlı olarak marka projelerden asla konut alınmaz.. güvenilir kira geliri olan ticari mülk olabilir, ege ve marmara'da tarla oabilir uzun vade için..
bi arkadaşın bahsettiği gibi temettü ödeyen gyo'lar olabilir.. ankara'da avm işleten gyo'ları bilmiyorum, tek avm'den ibaret portföyler risklidir syılmaz'ın dediği gibi.. ama mesela torun gyo çok cazip değerlemelerde, güçlü bir portföyü var- çatır çatır kira topluyor.. zayıf tarafı ettiği kara göre düşük temettü ödemesi, ama kazandığı parayı doğru yatırımlara kanalize ediyor, doğru kağıt bence..
GYMO için diyecek fazla bir şeyim yok, tek bildiğim karlarını paylaşmakta fazlasıyla cimri davranmaları ve karlarını sonuçta bana faydası olmayan sözde yeni yatırımlara harcamaları. Borsada ki şirketlerin güvenirlilikleri yaptıkları türlü madrabazlıklar nedeniyle iyi sorgulanmalıdır aksi olsaydı gymo`larının çoğunun piyasa fiyatı görünen defter değerlerinin altında olmazdı.
Yer İmleri