Sayfa 108/250 İlkİlk ... 85898106107108109110118158208 ... SonSon
Arama sonucu : 1998 madde; 857 - 864 arası.

Konu: Türkiye Ekonomisi, Faiz, USD,BIST, Büyüme ve Makro Ekonomik Değerlendirmeler

1. Futbol ile maalesef ilgim yok. Dediğiniz noktaları kabul ediyorum... TFF yapısı özerk olabilir... Araştırmadım..

Lakin anlayamadığım diğer bir husus ise...

"Bu kadar paraların harcanıp; toplumda bu kadar sevilen bir spor dalında; bu denli BAŞARISIZ olmayı da, anlayamıyorum..."

2. Sn selka geçen sene mehtap karayol isimli Üye ile bahse girmistiniz. Dolar eylülde 4.60 olmazsa yazmayacagim demistiniz. Oda olursa ben yazmayacagim dedi ..ki dolar 3.70 yada 3.60 larda idi.kaldi 30 kuruş ki eylüle kadar allah kerim ..doları bu kadar tahmin eden sizden başkası az bulunur ..banada özelde 3
    95 görürse girerim dediniz 2 hafta önce 4.03 gördü ...buda başarı bence ..keşke 4.05 lerden girseymisik ..ama şimdi sizden tahmin sormayacagim çünkü her hafta tahmin olmaz bir süzün, toparlayın kemal sunal gibi şiki şiki baba kasedi bulalım ..1 ay sonra bir yorum alalım sizden )

SM-G800H cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.

3.  Alıntı Originally Posted by r.lucas Yazıyı Oku
    Sn selka geçen sene mehtap karayol isimli Üye ile bahse girmistiniz. Dolar eylülde 4.60 olmazsa yazmayacagim demistiniz. Oda olursa ben yazmayacagim dedi ..ki dolar 3.70 yada 3.60 larda idi.kaldi 30 kuruş ki eylüle kadar allah kerim ..doları bu kadar tahmin eden sizden başkası az bulunur ..banada özelde 3
    95 görürse girerim dediniz 2 hafta önce 4.03 gördü ...buda başarı bence ..keşke 4.05 lerden girseymisik ..ama şimdi sizden tahmin sormayacagim çünkü her hafta tahmin olmaz bir süzün, toparlayın kemal sunal gibi şiki şiki baba kasedi bulalım ..1 ay sonra bir yorum alalım sizden )

SM-G800H cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
    Gerçekten bravo .Sn Lucas... Aynen dediğiniz gibi idi.. Özelden yazıştığım birkaç kişi var onlar bu konuyu biliyor.. Ama sizin hatırlatmanız çok şık oldu...

Takdir edersiniz ki; asla müneccim değilim... Yüksek data akışlı bir terminal ağım filanda yok... Ancak ekonomi ile ilgili ister o taraf ister bu taraf hepsini okurum, etrafını dinlerim. Siyaseti izlerim. Günlük haber akışını kaçırmam.

Gerisi Matematik ve yabancının neler hissettiğini hissedebilmek sonucu bir anda kafada yanıyor....

Yoksa dediğim gibi ortalama bir zeka belki ortalama üstü önsezi ve MATEMATİK...

Temel unsur Yabancının TR deki %65 oranı...

Şu an sadece %5 sattılar ve BIST i 122,500 den 97,000 lere getirdiler... USD ı da 3,78 TL den 4,38 TL ye...

Bu adamlara kızmadan önce düşünmeli, düşünmeli ve tekrar düşünmeli ve sonra cevap verilmeli derim...

Teşekkürler SN.Lucas....

Not; Mehtap hanım yazıyor mu bilemem ama ben hala yazmaya devam ediyorum...

Not2; 3,96 TL iken USD ın 3,72 TL ye ineceğini oradan sonra zıplayacağını yazmıştım.. 3,7116 dan dönmüştü..

"Ref;Sn.Bir-Esnaf"

4. Bir öngörü de ben yapayım 2019 Ocak-Şubat USD tahminim 5.05-5.10 civarı. Yatırım tavsiyesi değildir.

SM-G900F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

5.  Alıntı Originally Posted by selka Yazıyı Oku
    Not2; 3,96 TL iken USD ın 3,72 TL ye ineceğini oradan sonra zıplayacağını yazmıştım.. 3,7116 dan dönmüştü..

"Ref;Sn.Bir-Esnaf"
    Evet doğrudur ben sayesinde baya bir maliyet düşürmüştüm.
    Bu vesile ile yeniden teşekkür ederim.

6. Ben fakirleşme ve gelir dağılımda adaletsizliğin gitgide artacağını ve herkesi bir şekilde etkileyeceğini düşünüyorum. Evet devlet batmaz ama sadece bir kere ve belirli bir süre yaşayan milyonlarca insan sefalet çekebilir. Zenginlerde etkilenecektir bu durumdan en basiti güvenlik örneğin; bir süredir tüm migroslarda çikolata ve pahalı diş macunları bile alarmlı kilitli kaplarda saklanıyor. Kriz sizi ekonomik olarak bulmaz ama fidye için çocuğunuz kaçırılırsa sıkıntı büyük. Belkide tamamen fantezidir bu söylediklerim bilemiyorum.

7. Sn.Samury fikirleriniz çok doğru. Benim tespitlerim de sizinkinden farklı değildir. Önümüzde bir krizden ziyade şiddetli bir fakirleşme olacağını ve asıl kavganın orta sınıfta olacağını düşünenlerdenim. Kriz borç geri ödeme dengesinin bozulması ile oluşur. Siz borcunuzu çevirdiğiniz sürece sorun yoktur. Orta sınıf elinde likit sermayesini gayrimenkul yada otomobile harcamamış ise iyi bir faiz geliri yada usd faiz gelirine sahip olacaktır. Asgari ücretli ise hiçbir şeye sahip olmayacaktır...

Ezilen orta sınıf, yok olan alt gelir grubu yaratacaktır. Yok olan alt gelir grubu ise her tür suçu işleyebilir. Sürpriz değildir... Örnekleri mevcuttur....

Arjantin, Brezilye, Venezuela...

8. Konut kredi faiz oranları % 0,98 emir ile indirildi.. Ekonomide emir ile işler yürümez. Rasyonalite ile yürür.. Türk Bankacılık Sisteminin bu denli sağlam olma nedenleri 1990'lar da gizlidir..

Türk Ekonomisi 1994 Çiller Krizi ile 2001 Ecevit krizine Bankacılık Sistemini Ekonomi üzerinde zorlaması ile girmiştir...

O dönemde de başrolde yine BETON cular ve Müteahittler vardı... Bankalara emir gitmiyordu ama Hazine Müsteşarlığı Çekirdek leblebi dağıtır gibi BANKACILIK RUHSATI veriyordu...

Nerdeyse 4 blokluk inşaat yapan müteahitt Hazineden 3 günde Bankacılık Lisansı alıp, milletten mevduat topluyor ve inşaatına yatırıyordu...

O dönem bu denli şeffaf olabailecek internet ortamda yoktu. Bilançolarına ulaşmak, özkaunaklarını bilmek, aktifleri, pasiflerinin hesap etmek için resmen Mali Müşavir olmak gerekiyordu..

Mesela Cavit Çağlar Tekstil fabrikalarına ucuz finans sağlamak için "İnterBank" ı kurmuş, Bayındır İnşaat "Bayındır Bank"ı, Toprak İnşaat ise "Toprak Bank" ı kurmuş ard arda hepsi özkaynak yetersizliği sebebi ile gümlemişti...

Aklıma gelenler İstanbul Bank, EgeBank, İmar Bankası, Ada Bank, Esbank, Töbank, Demirbank, Pamukbank vb....

Hepsi patır patır dökülmüştü... Her bir batık banka nın Türkiye ye maliyeti o zaman ki para ile yaklaşık 1 milyar USD idi...

Kriz kaçınılmazdı.. Krize girildi, 10 yıl geriye gidildi...

1994 krizinden ders alınmamış, benzer zayıf bankacılık Anayasa kitapçığının fırlatılması ile tekrarlanmıştı...

2001 de ders alınmış BANKACILIK SİSTEMİ KANUN İLE son derece sağlam ÖZkaynaklara ve Aktiflere sahip hale getirilmişti...

Hatta kar dağıtımında dahi banka sahipleri karın en fazla %25 alabilecek geri kalan %75 kar ekonomiye can olsun diye ÖZKAYNAK lara katılacaktır diye bankacılık kanununa kanun maddesi olarak eklenmişti..

Bu kanun ile Bankalarımız ister ÖZEL ister KAMU resmen TAŞ gibi hale geldi.. Bırakın bankanın batmasını AVrupa bankacılık sistemi dahi imrenerek bakıyordu...

Şimdi BU FİLM makarası maalesef BANKACILIK sistemi üzerinde tekrar eski senaryoya sarıyor...

Ekonomi daraldıkça, Bankalara yükleniliyor, bankaların karlarına göz dikiliyor.. KGF ile ucuz finansman, Nefes Kredileri ile düşük maliyetleri paralar dağıtılması BANKALARI yorar, yer, bitirir..

Bankalara bu denli yüklenilmesi doğru değiildir...

Faizlerin yükselme sebebi bankalar olamaz ki.. Sebebi izlenilen agresif siyasi politikalardır. Bu agresif siyasi politikalar yabancı yatırımcıyı ürkütür. Yabancı ürkünce, kaçar. Kaçarken parasını da alır, MB da giden bu paranın geri gelmesi için faizleri artırır artan faizler de paranın maliyetini artırır..

Bankalar bu durumda aracıdır.. Faiz %1 olur %2 den para dağıtır... Faiz %15 olur %17 den dağıtır...

Ama faizler %15,50 iken piyasa canlansın diye %10 ile konut kredisi dağıtırsanız bu bankaların karını eritir, emer, bitirir..

Eriyen kar Özkaynaklarını azaltır.. Azalan özkaynaklar krize sürekler....

Şimdi gelelim BANKALARIN KARINA...

Arkadaş bankaların karı bahs edildiği kadar devasa değidlir... Şöyle ki;

Mesela Akbank yada GARANTİ sermayesi 4,500,000,000 TL dir... Yani bu adamlar bu bankaları kururarken bugünün parası ile 4,5 milyar TL ortaya bir PARA dökmüşler demektir...

Sonuçta hiçbir şey bedava olmaz... 4,5 milyar para koydunuz bir işte yılda en az 1 milyar TL kazanmanız gerekir ki yatırdığınız sermayeye değsin..

Yani bu adamlar banka kurmayıp başka bankaya faize bu parayı yatırsalar nerdeyse 1 milyar TL yi oturdukları yerden ellerinde viski kadehi diğer elinde cigar tıkır tıkır alırlar...

O sebeble bankaların yıllık 2 milyar TL yada 3 milyar TL para kazanmaları ödedikleri kira, personel masrafları ve diğer risklerde göz önüne alınınca çok değildir...

Hele hele Tr gibi kurun son derece riskli olduğu ekonomilerde bankacılık yapacaksanız, özkaynaklarınız çok kuvvetli olmalıdır...

NOKTA:.............

Burası İsviçre yada Almanya değil; Türkiye....

O sebeble çok güçlü gibi görünen bu finansal yapılar en ufak bir güvensizlikle dağılır...

Roma İmparatorluğu, Lehman Brothers gibi ...

Uzun lafın kısası KGF ve Nefes Kredilerinin devam edeceğini haberlerden okuduk.. Üstüne konut kredileri 0,98 indirldi..

Allah önümüzdeki yıl BANKALARIN YAR ve YARDIMCISI olsun demekten başka çare kalmıyor....

İYİ PAZARLAR....
    Son düzenleme : selka; 13-05-2018 saat: 11:39.

Sayfa 108/250 İlkİlk ... 85898106107108109110118158208 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •