Sayfa 1091/7020 İlkİlk ... 91591991104110811089109010911092109311011141119115912091 ... SonSon
Arama sonucu : 56156 madde; 8,721 - 8,728 arası.

Konu: Sanat Mozaik

1. Fatih Sultan Mehmet, kusatma basladiktan 53 gun sonra, 29 Mayis 1453 tarihinde Istanbul'u fethetti. / Sultano Maometto II "Il Conquistatore", conquistarono la città il 29 maggio 1453, dopo 53 giorni di combattimenti. / Ottoman armies under Sultan Mehmed II Fatih capture Constantinople after a 53 day siege, ending the Byzantine Empire.

2. Fransa dogumlu Prusyali ressam Antoine Pesne'in dogum yildonumu (29 Mayis 1683)

Ragazza con i piccion (Girl with pingeons, 1728)

3. Portre resimleriyle taninan Italyan ressam Michele Gordigiani'nin dogum yildonumu (29 Mayis 1835)

Ritratto di Adelaide (Portrait of Adelaide, 1872)

4. Ispanyol besteci ve piyanist Isaac Albeniz Leyenda'nin dogum yildonumu (29 Mayis 1860)

Seville Dancers, 1930

Foto: Martin Munkácsi

https://www.youtube.com/watch?v=lCee...ature=youtu.be

5. Ingiliz yazar, sair, filozof, dramatist, gazeteci, hatip, ilahiyatci, biyografi yazari Gilbert Keith Chesterton’in dogum yildonumu (29 Mayis 1874)

"Salt gercekler! Gercekten de hala gerceklere inandigini-batil inanclara battigini, belirsiz ve tarih oncesi sunaklara bagli oldugunu- kabul mu ediyorsun? Kisinin biraktigi ilk izlenimine guvenmiyor musun?

"Sey, ilk izlenimler," dedim, "salt gerceklerden daha az nesnel olabilir."

"Bos Laf" dedi." Dunya, ilk izlenimlerin etrafında donmuyor da neyin etrafinda donuyor? Daha ise yarar olan nedir? Dostum dunyanin felsefesi gerceklere dayali olabilir fakat esas is ruhsal izlenim ve atmosferle yuruyor. Bir katibi neden ise alirsin veya almazsin? Kafatasini mi olcersin? Fiziksel yapisini anlamak icin bir referans kitaba mi bakarsin? Hic gerceklerle ilgilenir misin?..."

"The mere facts! Do you really admit—are you still so sunk in superstitions, so clinging to dim and prehistoric altars, that you believe in facts? Do you not trust an immediate impression?"

"Well, an immediate impression may be," I said, "a little less practical than facts."

"Bosh," he said. "On what else is the whole world run but immediate impressions? What is more practical? My friend, the philosophy of this world may be founded on facts, its business is run on spiritual impressions and atmospheres. Why do you refuse or accept a clerk? Do you measure his skull? Do you read up his physiological state in a hand-book? Do you go upon facts at all? Not a scrap…”

6. Ingiliz yazar Terence Hanbury ‘Tim’ White’in dogum yildonumu (29 Mayis 1906)

"Unutkanligin nimeti: ilk gereklilik buydu. Birinin yaptigi ya da babalarinin yaptiklari her sey Olumcul Isler dizisi kanli bir sekilde ortaya cikmaya mahkum edildi, o zaman gecmis yikilmali ve yeni bir baslangic yapilmalidir. Simdi ileri ve geri yasamak yerine hatirlamadan taze baslayalim ayni zamanda. Gecmişten istifade ederek gelecegi insa edemeyiz."

“The blessing of forgetfulness: that was the first essential. If everything one did, or which one's fathers had done, was an endless sequence of Doings doomed to break forth bloodily, then the past must be obliterated and a new start made. Let us now start fresh without remembrance, rather than live forward and backward at the same time. We cannot build the future by avenging the past.”

“En cesur insanlar, korkak gibi gorunmeyi umursamayan kisilerdir.”

“Dunyanin en guc isi, bir seyin nasil yapilacaginiı bilirken, baska birinin nasil yapamadigini ses cikarmadan izlemektir.”

7. Rus Besteci Igor Stravinsky’nin besteledigi Bahar Ayini / Bahar Ritueli (Le Sacre du printemps - La sagra della primavera -The Rite of Spring) ilk kez 29 Mayis 1913’de Paris, Théâtre des Champs-Élysées’de sahnelendi.

8. Ispanyol sair Juan Ramón Jiménez’in olum yildonumu (29 Mayis 1958)

Tertemiz, geldi once
    Masumiyete burunmus;
    Severdim onu bir cocuk gibi.
    Burundu sonra baska seylere,
    Ne bileyim ben suslenip puslendi iste;
    Kendisinden tiksinmeye basladigimi bilmeden.
    Bir kralice oldu
    Hazineleri goz alici...
    Ofkesi sert ve delice!
    ...Cikardi burunduklerini sonra
    Ben de gulumsuyordum ona artik
    Eski masumiyetinden kalma
    Saldan baska bir sey yoktu ustunde.
    Inandim ona yeniden!
    Cirilciplak kalmak icin sonunda
    Sali da atti sirtindan...
    Ey yasamimin tutkusu, Siir,
    Cirilciplak siir, benimsin sonsuza kadar!

At first she came to me pure,
    all clothed in innocence,
    and I loved her like a child.
    Then she was dressing up
    in goodness knows what fancies;
    I hated her, not knowing why.
    She even became a queen,
    magnificent in her treasures…
    what gall and bitterness, and oh, what nonsense!
    ...Then she began undressing,
    and I could smile upon her.
    Soon she was left in her shift,
    in her former innocence;
    I believed in her once more.
    Then she took off even that
    and appeared before me naked…
    Oh, passion of all my life! Oh, poetry,
    naked and mine forever!

Sayfa 1091/7020 İlkİlk ... 91591991104110811089109010911092109311011141119115912091 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •