Sayfa 110/607 İlkİlk ... 1060100108109110111112120160210 ... SonSon
Arama sonucu : 4851 madde; 873 - 880 arası.

Konu: ARENA - Arena Bilgisayar

1. İsmettarhan yorumlarınız için teşekkür ederiz. Sizde Emirhan bey gibi yorumlarınız dolu dolu. Kesinlikle al-tut - sat olarak algılanmamalı. Nitekim sayın sorpressa bilir petunda aylarca bekledik enflasyona dahi kaybettik. Bu işler nasip ve stresli işler. Önemli olan sağlık önce sağlık ve diğerleri sonra :)

2.  Alıntı Originally Posted by ismettarhan Yazıyı Oku
    Emirhan Bey,

Onceki mesajimda da yazdigim gibi Paynet'in degeri bence tam anlasilmis durumda degil. Hatta B2B tarafinda (bayilik) daha guclu oldugu icin rekabetin daha yogun oldugu tuketici tarafina gore cok daha cekici bir sirket. B2B'de musterinin sistemine bir kere entegre oldugunuzda rakibinizin sizi yerinden oynatmasi cok zor olur. Keza bankacilikta ya da kurumsalda legacy system diye bir konsept vardir. Yanilmiyorsam yurtdisinda bazi bankalar hala 1960lardan kalma COBOL kodlarini kullaniyorlar ve COBOL bilen yazilimcilar cok da az oldugundan ufacik kod degisiklikleri icin bile inanilmaz yuksek paralar harciyorlar. Bu ornegi vermemin sebebi B2B'de bir kere bir sisteme entegre oldunuz mu cok uzun yillar kaymagini yiyebiliyorsunuz. Tuketici tarafinda ise durum cok daha rekabetci. Dijital cuzdan icin 50 lira bonus diyip bir musteriyi cekmek mumkun. Sonucta telefona bir uygulama indiriyorsunuz. Musteriler de en avantajli hesabi veren kuruma kaciyor. Mesela Paypal musteri sayisini artirmak icin arkadasini yonlendir $5 bonus veriyim diye bir kampanya baslatmisti. Ortaya cikti ki 4.5 milyon hesap sahte acilmis. Ek olarak pandemide vs kullanilmak icin acilan yeni hesaplarin bir cogu da birkac kez kullanip gittigi icin strateji olarak kullanici buyumesi yerine halihazirda iyi kullanicilarina odaklanma karari aldilar. Ote yandan ebay odeme sistemini Paypal'in elinden alan ADYEN firmasi ise tam gaz devam ediyor.

Biraz uzun uzadiya bu orneklere odaklanmamin sebebi ise Paynet'in neden stratejik olarak onemli ve degerli bir istirak oldugunu gostermek. Biliyorum 700mn TL civari sizi mutlu edecek bir rakam diye zikretmistiniz ama ben, biraz da inatla, 1 milyar TL'nin altindaki rakamlara ragbet etmeyerek sirketi iceride tutmanin yatirimci lehine olacagina inaniyorum. Cunku hala %50'lerin uzerinde buyuyen ve kurumsal piyasaya is yapan bu sirketin degerleme carpaninin kar degil satis uzerinden olmasi gerektigine, uzerine de yabanci piyasa muadillerinin ust noktasinda olmasi gerektigine inaniyorum. Mesela ADYEN %35 buyuyor ama 40x satis carpanina sahip! Elbette Adyen daha farkli bir firma ama yine de Paynet'in onunde kurumsal piyasada olmasi sebebiyle cok firsat bulunuyor (ornegin BNPL ya da musterilerine finansman/kisa vadeli kredi gibi bircok hizmet sunabilir)

Bu arada cok derinlemesine olmasa da yaptigim arastirmalarda Paynet'in ozellikle insaat sektorune (pimapenciler) yonelik bir agirligi mevcut. Su anda insaat sektorunun duragan oldugunu dusunursek, buyume rakamlarinin da ileride daha iyilesme imkani olacaktir.

Saygilar

Hocam dediklerine katılmakla beraber , Payneti mevcut durumu ile 40-50 çarpanla bile satsalar 700 milyon lira etmeyebilir. O yüzden ben 700 milyona mutlu olurum dedim.

Yani biz burada yaklaşık 2 senedir Payneti çok konuştuk ve geleceğinin çok parlak olduğunu anlattık.

Çok hızlı büyüyen bir sektör , çok hızlı büyüyen bir şirket , çok bakir bir piyasa , büyüme potansiyeli çok yüksek , hem organik hem de inorganik büyümeye elverişli bir piyasa , birleşme ve satınalmaların yoğun olacağı bir sektör vesiare.

Burada birçok kez bazı arkadaşlar Paynet ne zaman satılır yada halka arz olur sordu. Ben de her defsaında 2023'den önce beklemiyorum ama öncesinde biri çıkar da iyi para verirse , 2022'de de satılabilir dedim. Sanırım şirket bunu görmek istiyor şimdi. Piyasaya çıktılar Paynet ne eder diye bakacaklar. Hakikaten 1-2 sene sonra edeceği parayı şimdi veren varsa satacaklar. Çünkü kapıda çok lisans bekleyen var. Piyasa henüz bakirken 1-0 önde başlamak isteyenler , piyasada var olan birirlerini almak ister ve bunun için de iyi para verirse hemen satacaklar.

Şimdi evet , sektör güzel ve karlı ama sonuçta 1-1,5 milyarları etmesi için 50 F/K ile bile satsanız 2021 senesini 30 milyon kar ile kapamış olması lazım.

2019 senesi karı 3,5 diye hatırlıyorum. 2020 ise en fazla 7-8 milyondur. 2021 ise belki 12-13 milyon. Yani senelik karı 12-13 milyon olan bir şirketi , önümüzdeki 10 sene %100 bile büyüse , 100 çarpanla alırlar mı çok emin değilim.

Sonuçta sektör büyüyor belki ama sektöre giren oyuncu sayısı da çok ve rekabetin çok olduğu bir sektörde iyi bir kar marjı tutturmak ve %100 büyümek kolay değil. Nitekim 2021 büyüme hedefi de %100 idi , ama %60 civarı artmış aracılık yapılan ödeme miktarı. Ülkede %30 seviyesinde enflasyon var zaten deseniz demek ki gerçek büyüme %20-30 arası olmuş Paynette.

Ben de isterim 1,5 milyara satılsın ama bence beklentiyi yüksek tutmak sonrasında hayal kırıklığı getirebilir. O yüzden biz 700 bekleyelim de 1 milyar olsun 1,5 milyar olsun seviniriz o zaman. Ama 1,5 milyar bekleyip sonra 700 olursa , beklentinin çok altında değerlendi deyip ters bile tepebilir hisse fiyatı üstünde.

Eğer biri çıkıp 1 milyar ve üstü bir para verirse , muhtemelen burayı çok stratejik görüyordur ve hedefleri çok büyüktür ondan verir. Yani belki de yeterli sermaye koyup dijital bankacılığa çevirecek Payneti.

Neyse bunları zaman gösterir. Şirketin çok talep göreceğinden ve çabuk satılacağından eminim ama benim ön görüm 50 milyon USD seviyesinde bir satış fiyatı. Üstü benim için bonus olur.

3.  Alıntı Originally Posted by Nazar Yazıyı Oku
    İsmettarhan yorumlarınız için teşekkür ederiz. Sizde Emirhan bey gibi yorumlarınız dolu dolu. Kesinlikle al-tut - sat olarak algılanmamalı. Nitekim sayın sorpressa bilir petunda aylarca bekledik enflasyona dahi kaybettik. Bu işler nasip ve stresli işler. Önemli olan sağlık önce sağlık ve diğerleri sonra :)
    Sn Nazar mesajiniz icin tesekkur ederim. Sayin sorpressa, borsavizyon, ADORABLE sizin ve diger ismini sayamadigim katilimcilarin da yorum ve surekli katkilari forum basligini canli tutuyor. hepinize katkilarinizdan dolayi minnettarim.

Burada yazilanlarin Al-sat-tut tavsiyesi olmadigi kesin. keza bence bu baslikta herkes bilgi paylasimi yapiyor, mal pazarlama gibi bir durum yok. Bunu yaparken de illa ki yorum, degerleme konularinda gorus bildirimi olacaktir - ifade hurriyeti bu olsa gerek. Katilimci kimsenin art niyetli oldugunu zannetmiyorum. Hatta bu paynet olayina kadar sadece gozlemci olarak takipteydim cunku zaten bilgi paylasimlari cok derin ve kapsamli idi.

PETUN ozelini bilmesem de enflasyon konusu inanilmaz sorunlu bir durum. Turkiye'deki varliklarin bir cogu bu yuzden kazandiriyor gibi gozukse de yurtdisi piyasalara goreceli olarak reel getiride cok ama cok gerideyiz. Ozellikle katma degeri dusuk, emtia/montaj islerine dayali ekonomi ve sirketlerin oldugu piyasalarda enflasyon cok ciddi problem. Cunku zaten dusuk marji ve minimal buyume potansiyeli olan dusuk katma degerli islerde isin icine bir de enflasyon girdi mi F/K carpanlari inanilmaz dusuk kaliyor. Reel varliklar sadece "degerini korusun" diye tutuluyor (emlak/arazi vb). Bu da zaten pahali olan sermayeyi kitliyor... :(

Fintech bu noktada bir katalist olabilecegi ve yuksek katma deger yaratabilecegi icin bence cok onemli bir konu. Arena'nin elindeki bu firsati iyi degerlendirmesini umit ediyorum.

4.  Alıntı Originally Posted by Emirhan06 Yazıyı Oku
    2019 senesi karı 3,5 diye hatırlıyorum. 2020 ise en fazla 7-8 milyondur. 2021 ise belki 12-13 milyon. Yani senelik karı 12-13 milyon olan bir şirketi , önümüzdeki 10 sene %100 bile büyüse , 100 çarpanla alırlar mı çok emin değilim.
    Sn Emirhan Bey,

Ben pembe gozlukluyum bu konuda. 50x carpan gosterdigim ornek F/K degil FD/Satis carpani idi. Benim sahsi fikrim FD/Satis carpani olarak hedefin 10x olmasi, 5x altina da fiyat dusunulmemesi yonunde. Bu da 10 milyarlik bir islem hacminde 2.5%'luk bir komisyon orani uygular isek 250mn TL Satis uzerine uygulanmasi gereken carpandir diye dusunuyorum.

Ama haklisiniz Turkiye'de bu bu carpani lokal bir firma asla vermez. Silikon Vadisi ya da Euro fintech'ler verir. Bunun icin tutulan yatirim bankasi cok onemli. Raiffeisen'in boyle bir road show duzenleyecek kapasitesi olup olmadigini gorecegiz. Gonul isterdi ki GS/Citi/MS gibi daha teknoloji odakli bir banka ile anlasilmis olsun....

Siz bana kizacaksiniz biliyorum ama yine de aklimdan geceni soylemeden edemedim, affola.

5.  Alıntı Originally Posted by ismettarhan Yazıyı Oku
    Sn Emirhan Bey,

Ben pembe gozlukluyum bu konuda. 50x carpan gosterdigim ornek F/K degil FD/Satis carpani idi. Benim sahsi fikrim FD/Satis carpani olarak hedefin 10x olmasi, 5x altina da fiyat dusunulmemesi yonunde. Bu da 10 milyarlik bir islem hacminde 2.5%'luk bir komisyon orani uygular isek 250mn TL Satis uzerine uygulanmasi gereken carpandir diye dusunuyorum.

Ama haklisiniz Turkiye'de bu bu carpani lokal bir firma asla vermez. Silikon Vadisi ya da Euro fintech'ler verir. Bunun icin tutulan yatirim bankasi cok onemli. Raiffeisen'in boyle bir road show duzenleyecek kapasitesi olup olmadigini gorecegiz. Gonul isterdi ki GS/Citi/MS gibi daha teknoloji odakli bir banka ile anlasilmis olsun....

Siz bana kizacaksiniz biliyorum ama yine de aklimdan geceni soylemeden edemedim, affola.
    Abilerim gelin bu işi tatlıya bağlayalım.Emirhan abi minimum 50 milyon $ ve anladığım kadarı ile ismettarhan abimde minimum 100 milyon $ değer biçiyor.Bence 75 milyon $ olsun el sıkışalım tatlıya bağlayalım:)

ismettarhan hocam görmediğim halde az çok bildiğim Emirhan06 abim sana kızmaz bilakis donanımlı biri olduğunuz için bu konuları konuşmak,tartışmak inanın onun içinde mutluluk verici olduğunu düşünüyorum.Sizlerin bu analizlerini okudukça kendime acayip notlar çıkarıyorum.Okula ,kursa gidip alabileceğimi zannetmiyorum.

Kalın sağlıcakla.

6.  Alıntı Originally Posted by ismettarhan Yazıyı Oku
    Sn Emirhan Bey,

Neden kızayım hocam. Burası herkesin bilgisini paylaştığı ,fikrini söylediği bir platform. Hakaret ve saygısızlık olmadığı sürece herkes dilediğini söyler. Kimsenin tapulu malı değil burası.

Tam aksine ben burada çok yazılsın çizilsin istiyorum. Özellikle bilgi dolu kaliteli yazı yazanı severim. Sen de onlardan birisin.

Kaldı ki söylediğin şey benim de yararıma birşey. Yani bu konuda senin haklı çıkman benim de yararıma neden kızayım. Keşke dediğin paralara satılsın.

Bakalım olay biraz şekillensin anlarız kaç para ettiğine. Ama Arena'nın FD/satış çarpanı şu an 0,25 civarı , Arenanın durumu bu iken , Arena iştirakinin bunun 40 katı etmesi ne kadar olası göreceğiz.

Ben de Paynetin iyi para edeceğini düşünüyorum. Ama bunun finansal tablolarından çok şu andaki kritik pozisyonundan kaynaklandığını düşünüyorum.

Yani dijital bankacılık , açık bankacılık gibi konuların çok revaçta olduğu bir dönemde , bu işin lisansına sahip , sektörde 6 sene tecrübesi olan , hatırı sayılır bir müşteri portföyü olan bir şirketin iyi para edeceğini düşünüyorum.

Hayırlısı olsun İnşaallah. Bekleyip görelim.

7. Gene eksi açtık. Bu piyasa yapıcılar fon yöneticileri vs bizden daha mı tabiri caizse algıları kapalı yoksa Paynet satılmasa daha mı iyiydi diye düşünüyorlar acaba :)

8.  Alıntı Originally Posted by Nazar Yazıyı Oku
    Gene eksi açtık. Bu piyasa yapıcılar fon yöneticileri vs bizden daha mı tabiri caizse algıları kapalı yoksa Paynet satılmasa daha mı iyiydi diye düşünüyorlar acaba :)

Hocam endeks %2 aşağıd aiken , neden düştük diye bir soru sorulur mu ?

Tüm dünya neden düşüyorsa , Türk borsası da o yüzden düşüyor. Türk borsası neden düşüyorsa , Arena da o yüzden düşüyor.

Şu an tek gündem Rusya-Ukrayna olayı. Herkes bundan etkileniyor biz de etkileniyor. Şu an gündem Paynet değil zaten Rusya-Ukrayna savaşır mı savaşmaz mı ?

Bu savaş çıkarsa değil Payneti Arenayı satışa çıkarsan bile , yukarı gitmek zor.

Evet bu şartlarda bile yükselen hatta tavan olan hisse bile var ama bunlar tamamen spekülatif hisseler. Yoksa savaş kapıda iken kimse koşa koşa hisse almaz.

Önce şu Rusya-Ukrayna olayı ne olacak bunun netleşmesi laızm. Bizim burada konuştuğumuz paynet satışı , ciro artışı , net kar artışı olayları falan ancak ve ancak her yer sükunet içinde olursa bir anlam ifade eder. Yoksa 3. dünya savaşını bile koparacak bir olay henüz çözülmeden borsada yukarı hareket olmaz.

Biz de bundan etkileniyoruz doğal olarak. Rusya-Ukrayna tarafında bir yumuşama olursa o zaman borsalar veya hisseler kendi dinamikleri ile hareket eder. O zaman Paynet satışı bir beklenti oluşturur.

Sayfa 110/607 İlkİlk ... 1060100108109110111112120160210 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •