Originally Posted by
ismettarhan
Emirhan Bey,
Onceki mesajimda da yazdigim gibi Paynet'in degeri bence tam anlasilmis durumda degil. Hatta B2B tarafinda (bayilik) daha guclu oldugu icin rekabetin daha yogun oldugu tuketici tarafina gore cok daha cekici bir sirket. B2B'de musterinin sistemine bir kere entegre oldugunuzda rakibinizin sizi yerinden oynatmasi cok zor olur. Keza bankacilikta ya da kurumsalda legacy system diye bir konsept vardir. Yanilmiyorsam yurtdisinda bazi bankalar hala 1960lardan kalma COBOL kodlarini kullaniyorlar ve COBOL bilen yazilimcilar cok da az oldugundan ufacik kod degisiklikleri icin bile inanilmaz yuksek paralar harciyorlar. Bu ornegi vermemin sebebi B2B'de bir kere bir sisteme entegre oldunuz mu cok uzun yillar kaymagini yiyebiliyorsunuz. Tuketici tarafinda ise durum cok daha rekabetci. Dijital cuzdan icin 50 lira bonus diyip bir musteriyi cekmek mumkun. Sonucta telefona bir uygulama indiriyorsunuz. Musteriler de en avantajli hesabi veren kuruma kaciyor. Mesela Paypal musteri sayisini artirmak icin arkadasini yonlendir $5 bonus veriyim diye bir kampanya baslatmisti. Ortaya cikti ki 4.5 milyon hesap sahte acilmis. Ek olarak pandemide vs kullanilmak icin acilan yeni hesaplarin bir cogu da birkac kez kullanip gittigi icin strateji olarak kullanici buyumesi yerine halihazirda iyi kullanicilarina odaklanma karari aldilar. Ote yandan ebay odeme sistemini Paypal'in elinden alan ADYEN firmasi ise tam gaz devam ediyor.
Biraz uzun uzadiya bu orneklere odaklanmamin sebebi ise Paynet'in neden stratejik olarak onemli ve degerli bir istirak oldugunu gostermek. Biliyorum 700mn TL civari sizi mutlu edecek bir rakam diye zikretmistiniz ama ben, biraz da inatla, 1 milyar TL'nin altindaki rakamlara ragbet etmeyerek sirketi iceride tutmanin yatirimci lehine olacagina inaniyorum. Cunku hala %50'lerin uzerinde buyuyen ve kurumsal piyasaya is yapan bu sirketin degerleme carpaninin kar degil satis uzerinden olmasi gerektigine, uzerine de yabanci piyasa muadillerinin ust noktasinda olmasi gerektigine inaniyorum. Mesela ADYEN %35 buyuyor ama 40x satis carpanina sahip! Elbette Adyen daha farkli bir firma ama yine de Paynet'in onunde kurumsal piyasada olmasi sebebiyle cok firsat bulunuyor (ornegin BNPL ya da musterilerine finansman/kisa vadeli kredi gibi bircok hizmet sunabilir)
Bu arada cok derinlemesine olmasa da yaptigim arastirmalarda Paynet'in ozellikle insaat sektorune (pimapenciler) yonelik bir agirligi mevcut. Su anda insaat sektorunun duragan oldugunu dusunursek, buyume rakamlarinin da ileride daha iyilesme imkani olacaktir.
Saygilar
Yer İmleri