Originally Posted by
deniz43
Twitter'da rastladım,gayet güzel anlatmış,Merkez Bankası ne yapmak istiyor diye merak edenler için(507)
TCMB neden VİOP'a girdi, sonuçları ne olacak?
1- MB'nin elinde az bir döviz rezervi var. Bunu piyasaya direkt satmasının (müdahale etmesinin) ters psikolojisiyle $'ı yükselteceğini biliyor. Bu yüzden piyasanın $ alım iştahını doyurma teknikleri geliştirdi.
2. İlki; yerli bankalara ihaleyle "vadeli dolar" satmak. Püf noktası: Vade sonunda gerçekten dolar teslim etmiyor. İhale kuruyla, vade günündeki kurun farkını son gün hesaplıyor; "alın bankacıklar, bu da sizin kar/zararınız" diyerek #TL cinsi ödeme yapıyor/alıyor. $ hareketi yok.
3. Bankalar 2002'den beri "$ kumarına" girmiyor. MB'den ihaleyle gelecek sahte $'ların riskini kapatmaları lazım: bu #NDF işlemlerinin tersini gün içinde 6 ayrı saat başında spot piyasaya parti parti $ satarak yapıyorlar. Amaçları bu aldım-verdim oyununda risksiz kâr törpülemek.
4.TCMB bankalara farklı vadelerdeki bu "çakma dolar" kontratlarından $8 milyar stok seviyesine kadar sattı. Şu an ürkütmeden bu stoğu azaltıyor; yekün $5.3 milyara indi (yani vadesi gelen kontratları yenilemiyor). Yerine yeni bir havuza daldı: Vadeli işlemler borsası, nam #VİOP.
5. VİOP'un kurulma amacı dış ticaretçilere kur hareketlerine karşı #korunma sağlamaktı. Ancak bu, prim ödenmesi gereken bir mekan. "Kasko" pas geçilip Allah Korusun Sigorta AŞ ile devam edildi. VİOP'u ise forexçiler işgal ettiler. not: Spekülasyon iyidir; piyasa derinliği sağlar.
6. Peki MB VİOP'a niye geldi? Yine "vadeli çakma $" satmaya: Hemen 100 milyonlarca $'lık #short pozisyon depolamaya başladı. Aynı NDF'ler gibi gerçek dolar ödenmeyecek, rezerve etkisi yok. Peki karşı tarafta kim var?
7. İlk alanlar yabancılar. Çünkü düşük kurlardan $ getirip ++aldıkları hisse, tahvil, AVM gibi Türk mallarını satmak ve çıkmak istiyorlar. Ama "gel bakalım $" dediklerinde kur delicesine fırlıyor ve ellerindeki varlıklar düşüyor. Bu da onları beklemeye itti. Fırsat olsa $'da #uzun pozisyon hasretindeler. VİOP'ta çakma $ almaları da bundan
8. Peki yerli bankalar? Onlar yine törpücü. VİOP'ta vadeli $ alıp #spot piyasaya satıyorlar. Nakit akışı problemini swaplarla çözüyorlar. VİOP düşük vade farkını ödeyip, swaplarda yüksek vade farkı kazanıyorlar. $'da 10 kuruş ceplerine kalıyor. Bu tatlı işlemlerin adı: #arbitraj.
9. MB böyle $'ı 3 yapabilir mi? Hayır. NDF & VİOP kontrat vadeleri gelince MB olası zararını TL basarak ödeyecek. Nasılsa printer bol! Ancak, $ short stoğunu yenilemezse, yabancılar & bankalar gerçek $ almak isteyecekler. Çünkü uzun pozisyonları buhar olacak, dengeleri bozulacak.
Özetle kısa vadede $ düşürme hedefi güzel gözükse de orta vadede $ dalgalarının boyunu çok arttırabilir. MB'nin short stoğunu düşürüşü spot $'a alım getirebilir. Yani biraz dar görüşlü bir mekanizma. Niye daha iyisi yapılamıyor? Malum #sektörün frekansı benim TV'de çekmiyor
Yer İmleri