Sayfa 1110/1223 İlkİlk ... 11061010101060110011081109111011111112112011601210 ... SonSon
Arama sonucu : 9779 madde; 8,873 - 8,880 arası.

Konu: Viop 24 muhabbet

Alıntı Originally Posted by deniz43 Yazıyı Oku
    Twitter'da rastladım,gayet güzel anlatmış,Merkez Bankası ne yapmak istiyor diye merak edenler için(507)

TCMB neden VİOP'a girdi, sonuçları ne olacak?

1- MB'nin elinde az bir döviz rezervi var. Bunu piyasaya direkt satmasının (müdahale etmesinin) ters psikolojisiyle $'ı yükselteceğini biliyor. Bu yüzden piyasanın $ alım iştahını doyurma teknikleri geliştirdi.

2. İlki; yerli bankalara ihaleyle "vadeli dolar" satmak. Püf noktası: Vade sonunda gerçekten dolar teslim etmiyor. İhale kuruyla, vade günündeki kurun farkını son gün hesaplıyor; "alın bankacıklar, bu da sizin kar/zararınız" diyerek #TL cinsi ödeme yapıyor/alıyor. $ hareketi yok.

3. Bankalar 2002'den beri "$ kumarına" girmiyor. MB'den ihaleyle gelecek sahte $'ların riskini kapatmaları lazım: bu #NDF işlemlerinin tersini gün içinde 6 ayrı saat başında spot piyasaya parti parti $ satarak yapıyorlar. Amaçları bu aldım-verdim oyununda risksiz kâr törpülemek.

4.TCMB bankalara farklı vadelerdeki bu "çakma dolar" kontratlarından $8 milyar stok seviyesine kadar sattı. Şu an ürkütmeden bu stoğu azaltıyor; yekün $5.3 milyara indi (yani vadesi gelen kontratları yenilemiyor). Yerine yeni bir havuza daldı: Vadeli işlemler borsası, nam #VİOP.

5. VİOP'un kurulma amacı dış ticaretçilere kur hareketlerine karşı #korunma sağlamaktı. Ancak bu, prim ödenmesi gereken bir mekan. "Kasko" pas geçilip Allah Korusun Sigorta AŞ ile devam edildi. VİOP'u ise forexçiler işgal ettiler. not: Spekülasyon iyidir; piyasa derinliği sağlar.

6. Peki MB VİOP'a niye geldi? Yine "vadeli çakma $" satmaya: Hemen 100 milyonlarca $'lık #short pozisyon depolamaya başladı. Aynı NDF'ler gibi gerçek dolar ödenmeyecek, rezerve etkisi yok. Peki karşı tarafta kim var?

7. İlk alanlar yabancılar. Çünkü düşük kurlardan $ getirip ++aldıkları hisse, tahvil, AVM gibi Türk mallarını satmak ve çıkmak istiyorlar. Ama "gel bakalım $" dediklerinde kur delicesine fırlıyor ve ellerindeki varlıklar düşüyor. Bu da onları beklemeye itti. Fırsat olsa $'da #uzun pozisyon hasretindeler. VİOP'ta çakma $ almaları da bundan

8. Peki yerli bankalar? Onlar yine törpücü. VİOP'ta vadeli $ alıp #spot piyasaya satıyorlar. Nakit akışı problemini swaplarla çözüyorlar. VİOP düşük vade farkını ödeyip, swaplarda yüksek vade farkı kazanıyorlar. $'da 10 kuruş ceplerine kalıyor. Bu tatlı işlemlerin adı: #arbitraj.

9. MB böyle $'ı 3 yapabilir mi? Hayır. NDF & VİOP kontrat vadeleri gelince MB olası zararını TL basarak ödeyecek. Nasılsa printer bol! Ancak, $ short stoğunu yenilemezse, yabancılar & bankalar gerçek $ almak isteyecekler. Çünkü uzun pozisyonları buhar olacak, dengeleri bozulacak.

Özetle kısa vadede $ düşürme hedefi güzel gözükse de orta vadede $ dalgalarının boyunu çok arttırabilir. MB'nin short stoğunu düşürüşü spot $'a alım getirebilir. Yani biraz dar görüşlü bir mekanizma. Niye daha iyisi yapılamıyor? Malum #sektörün frekansı benim TV'de çekmiyor
    benzer açıklamalar.

sn jondowes sanırım üst düzey yönetici bir bankada. senelerir okurum topicini.

Alıntı Originally Posted by JonDowes Yazıyı Oku
    1. Banka VİOP'tan vadeli doları 7.00'den alır.

2. Hemen spota 6.50'den satar.

3. Elinde spottan gelen TL var, ve spota ödemesi gereken de nakit dolar ihtiyacı doğdu. Bunu swap piyasasında "Buy&Sell Dollar" yönünde bir swapla yapar. Bu swaplarda karşıya TL ödeyen taraf (yani işbu banka), TL ile doların faiz farklarını -yani swap pointi- kazanır. Oradaki swap point de diyelim ki bu vade için 60 kuruş.

4. Vade gelince swap kapanır, VİOP pozisyonu kapanır; banka spottan dolarını geri alır. Tüm nakitler sahiplerine döner. VİOP kontrat uzlaşma kuru ile, spota geri sattığı dolar kuru arasındaki cüzi fark, bankaya kar/zarar olarak yansır.

Bankanın kazancı: 1+2 toplamından 50 kuruş gider + 3. işlemden 60 kuruş gelir + 4. dikkate değer bir rakam olmaz 2-3 kuruş kar/zarar
    = takriben 8-12 kuruş arası net getiri.
     Alıntı Originally Posted by rxpu Yazıyı Oku
    Sn jondowes, ben biraz bu para politikası sistemini değiştireceğiz lafına takıldım.

1-Bu lafı direk faiz arttıracağız demek istemediği için mi sarf etti?

2-Yoksa politika faizi ile GLP arasındaki farkı açıp daha katı bir cezalandırma politikası izleyeceğini belirtmek için mi?

Daha 2-3 ay önce piyasalara sadeleşme sözü veren bir merkez bankası , 3 ay sonra sistemi değiştireceğiz dediğinde bu güvensizlik yaratmaz mı?.

1 ise laf başka yere çekilebileceği için yine de verimsiz bir cümle değil mi?

2 ise yine piyasa için güvenilirliğini zedeleyici bir adım değil mi?
     Alıntı Originally Posted by JonDowes Yazıyı Oku
    MB'nin açıklamarını okuyup, beklentiye girip, sonra o bekletinin gerçekleştiğini gördüğümüz son tarih.... ne zamandı hatırlamıyorum

Yabancı da uzun yıllar önce bu lakırdıları tahmin etmeye çalışmayı bıraktı. Herkese neticeye bakıyor: TL borçlanmak pahalanacak. Az artarsa olumsuz. Çok artarsa olumlu. MB'nin izini paragraflarda kaybettirmesi bu özeti değiştirmeyecek.

2.  Alıntı Originally Posted by *Bozkurt Yazıyı Oku
    senin cocuk ne yapti,kerata işi biliyo . var mi dollar öngörüsü
    ne işi biliyor bildiği tek şey dolar almak

aşık oldu o paraya

eline tl gecince alıyor başka bi .... bildiği yok

sinir oluyorum küflencek dolarları

dramaya gerek yok beyler, senetler ucuz usd try pahalı NOKTA

Alıntı Originally Posted by savasC Yazıyı Oku
    kamu bankalarina kesinlikle bulasmayin , bankalar bi sey uretip satmaz , kredili para bulur onu sana satar, kredi karti ivir zivir yemler..
    0.98 den kredi satan bi banka kar edemez, alacaksan kendin al 10 yil bekle..
    1 tl den almak varken desem ben mesela..!!herkesin ucuz algisi farkli, dikkat edelim..ytd
    Güzel yorum savasC bayım.. İmza da güzel olmu$,

evet çukur çıkı$ı eğer kazıyla olabiliyorSA, 'yatay ve kademeli yükselen' kazı tek yol o da zemin vs. kazı boyu uygunsa anca, selamlar.. )

CONSENSUS, endeks çıkınca susuyon. çok ilginç. Yada tam tersimi acaba. Sen SUS ta endeks çıksın emi

6. Koç Holding’in yükselişinin makul bir nedeni var mı acaba?

Algıya yenik düşen kysini silkeleyen kağıt direk kitliyor yukarı.

Alıntı Originally Posted by Caho Yazıyı Oku
    CONSENSUS, endeks çıkınca susuyon. çok ilginç. Yada tam tersimi acaba. Sen SUS ta endeks çıksın emi
    Basak mı yine yeniden, isten mi??, günlük iftiracı Caho..

İzle bakalım kısmetine..

Sayfa 1110/1223 İlkİlk ... 11061010101060110011081109111011111112112011601210 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •