dollari konuşalım birazda,geberdi mi
dollari konuşalım birazda,geberdi mi
Hamdım Piştim Yandım
Olası yeni zirve gelmeden, 7.20 zirvesi geçerli olmak üzere, usd 4.90 altına gelirse çıkış trendi biter. Gelmediği müddetçe yeni zirve beklentim sabit.
It is not because things are difficult that we do not dare, it is because we do not dare that they are difficult. (Seneca)
Twitter'da rastladım,gayet güzel anlatmış,Merkez Bankası ne yapmak istiyor diye merak edenler için(507)
TCMB neden VİOP'a girdi, sonuçları ne olacak?
1- MB'nin elinde az bir döviz rezervi var. Bunu piyasaya direkt satmasının (müdahale etmesinin) ters psikolojisiyle $'ı yükselteceğini biliyor. Bu yüzden piyasanın $ alım iştahını doyurma teknikleri geliştirdi.
2. İlki; yerli bankalara ihaleyle "vadeli dolar" satmak. Püf noktası: Vade sonunda gerçekten dolar teslim etmiyor. İhale kuruyla, vade günündeki kurun farkını son gün hesaplıyor; "alın bankacıklar, bu da sizin kar/zararınız" diyerek #TL cinsi ödeme yapıyor/alıyor. $ hareketi yok.
3. Bankalar 2002'den beri "$ kumarına" girmiyor. MB'den ihaleyle gelecek sahte $'ların riskini kapatmaları lazım: bu #NDF işlemlerinin tersini gün içinde 6 ayrı saat başında spot piyasaya parti parti $ satarak yapıyorlar. Amaçları bu aldım-verdim oyununda risksiz kâr törpülemek.
4.TCMB bankalara farklı vadelerdeki bu "çakma dolar" kontratlarından $8 milyar stok seviyesine kadar sattı. Şu an ürkütmeden bu stoğu azaltıyor; yekün $5.3 milyara indi (yani vadesi gelen kontratları yenilemiyor). Yerine yeni bir havuza daldı: Vadeli işlemler borsası, nam #VİOP.
5. VİOP'un kurulma amacı dış ticaretçilere kur hareketlerine karşı #korunma sağlamaktı. Ancak bu, prim ödenmesi gereken bir mekan. "Kasko" pas geçilip Allah Korusun Sigorta AŞ ile devam edildi. VİOP'u ise forexçiler işgal ettiler. not: Spekülasyon iyidir; piyasa derinliği sağlar.
6. Peki MB VİOP'a niye geldi? Yine "vadeli çakma $" satmaya: Hemen 100 milyonlarca $'lık #short pozisyon depolamaya başladı. Aynı NDF'ler gibi gerçek dolar ödenmeyecek, rezerve etkisi yok. Peki karşı tarafta kim var?
7. İlk alanlar yabancılar. Çünkü düşük kurlardan $ getirip ++aldıkları hisse, tahvil, AVM gibi Türk mallarını satmak ve çıkmak istiyorlar. Ama "gel bakalım $" dediklerinde kur delicesine fırlıyor ve ellerindeki varlıklar düşüyor. Bu da onları beklemeye itti. Fırsat olsa $'da #uzun pozisyon hasretindeler. VİOP'ta çakma $ almaları da bundan
8. Peki yerli bankalar? Onlar yine törpücü. VİOP'ta vadeli $ alıp #spot piyasaya satıyorlar. Nakit akışı problemini swaplarla çözüyorlar. VİOP düşük vade farkını ödeyip, swaplarda yüksek vade farkı kazanıyorlar. $'da 10 kuruş ceplerine kalıyor. Bu tatlı işlemlerin adı: #arbitraj.
9. MB böyle $'ı 3 yapabilir mi? Hayır. NDF & VİOP kontrat vadeleri gelince MB olası zararını TL basarak ödeyecek. Nasılsa printer bol! Ancak, $ short stoğunu yenilemezse, yabancılar & bankalar gerçek $ almak isteyecekler. Çünkü uzun pozisyonları buhar olacak, dengeleri bozulacak.
Özetle kısa vadede $ düşürme hedefi güzel gözükse de orta vadede $ dalgalarının boyunu çok arttırabilir. MB'nin short stoğunu düşürüşü spot $'a alım getirebilir. Yani biraz dar görüşlü bir mekanizma. Niye daha iyisi yapılamıyor? Malum #sektörün frekansı benim TV'de çekmiyor
5.70-5.85 arasına çekilmesi çok normal olmak kaydıyla, 5.40-5.50 arası plase. 5.40-4.90 arası gevurun tüm beklentisinin karşılanması ve ülkenin süt liman olması durumunda, 4.90 altı yeni parasal genişleme olursa![]()
Yer İmleri