Sayfa 112/250 İlkİlk ... 1262102110111112113114122162212 ... SonSon
Arama sonucu : 1998 madde; 889 - 896 arası.

Konu: Türkiye Ekonomisi, Faiz, USD,BIST, Büyüme ve Makro Ekonomik Değerlendirmeler

1. UÇAN KAÇAN USD ve LONDRA

Usd kelebek gibi uçuyor, arı gibi sokuyor... USD tamamen kendi dünyasında, Türk Piyasa yapıcı kurumlar(Hazine Müsteşarlığı, Ekonomi Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, SPK, BDDK, PPK ve de son olarak TCMB ise kendi dünyasında...

Külliye mi? O da tamamen kendi dünyasında.....

Külliyenin sağında, solunda, önünde, arkasında olan EKONOMİ danışmanları olarak vazifede bulunanlar; ŞAKA gibi, koca koca ulusal TV ler de Şakkadanak satarım 10 milyar USD; yetmedi, takkadanak bir 10 milyar USD daha; baktın ki YABANCI hala ŞOK içinde değil Patdadanak bir 10 milyar USD daha satarım diyor....

Oysa TCMB internet sitesine girse Toplam Brüt rezervimiz 85 milyar USD... Bunun NET ederi 35 milyar USD ki; en az 18 milyar USD ı külçe altın... Kalan 17 milyar USD mızı ise NET hazır sıcak likit takkadanak yada paddadanak ve yahut şakkadanak satılabilir REZEVR...

Ama 3*10 olursa 30 olur.. Biz deki 17... Sözüm ona hükümete yakın iktisatçı böyle diyor... Adama daha 30 satacak hazinemiz olmadığının farkında dahi değil....

Külliye bunları dinliyorsa ve 25 metre çapında iftar sofralarında kendi dünyasında iftar ediyorsa; bir çift lafım olucak...

Millet 1600 TL aylık maaş ile perişandır... Öyle ki; "SURVİVOR" denilen programı bir adam yanına eşini ve 2 adet bebesini koyun ve hiç çalıştırmadan aylık 1600 TL para verip TAKSİM meydanında serbest bırakın ve aile reisinin çalışmadan bir ay boyunca İstanbulda 1600 TL ile geçinmesi çekin...

Gerçek SURVIVOR budur... Yoksa Acun'un ki değil...

Durum vahimdir.. Ciddidir.. Cıvıtılamayacak kadar önemlidir...

Bugün Ak Parti MV listelerinde mevcut ekonomi kurmaylarının hiçbiri yoktur... Neden?

Külliye ile ters oldukları için mi? Belki de bu listeye giremeyen adamlar şakadanak satmakla olmaz bu işler diyenler olmasın?

Derhal, rasyonaliteye gelinmeli, aklı selim davranılmalıdır... USD ın bir an yukarı çıkıp aşağıya gelmesi sorun değildir, yükselip yukarıda kalması sorundur...

NEDEN?

Çünkü Türkiye'nin kısa vadeli yükülülükleri 180,000,000,000 USD dır... Yani 21 Mayıs 2017 ile 21 Mayıs 2018 tarihleri arasında ödememiz gereken USD borcumuz budur... 365 e bölersek günlük TR de ki şirketler yaklaşık her gün 500,000,000 USD borç ödemek zorundadırlar...

500,000,000 USD günlük borç ödeyen firmalarımız 1 kuruş kurun yükselmesi ile 0,01*500,000,000= 5,000,000 TL fazladan ödeme demektir... Bırakın 1 kuruşu nerdeyse olması gerekenden 1 TL yukarıda bir kur var.. Bu da firmalara günlük 500,000,000 TL fazladan (Ana BOrç Değil) Kur farkı ödemelerine neden oluyor...

Bimeks gümledi... Teknosa, Doğuş gibi dövize hassas kurumlar ki buna beyaz eşya üreticileri de dahil dir.. Ne yapacaklar?

Bu ekonomi işi şöyledir...

Bir duvar düşünün... Tabanı 5 m yüksekliği 20 m.. Ağırlığı 50000 ton....

Bu 50,000 tonluk duvarı bir okey taşı ile devire bilirmisiniz?

Evet devrilir...

Sıra ile domino taşını büyüterek tek tek ana bbüyük duvara kadar dizin bu domino etkisi ile ilk taş yıkılınca hepsi patır patır devrilir ve yıkılamaz dediğiniz o 50,000 tonluk duvar gümm diye ufak bir okey taşı ile kolaylıkla devrilir...

Ekonomi güven işidir... Bu güveni vermeniz gerekir...

Sn.CB nımız 3 günlüğüne Londra'ya yatırımcılar ile toplantı yaparak TR ye ye güvenmelerini istedi...

Ben bu geziyi aklım yettiğince izledim... Ama faydalı bulmadım...

Londra öyle bir şehirdir ki; başkenti olduğu koca ingilterede 1 adet yaş fındık yetişmemesine rağmen Giresun'da ki fındık fiyatını orası belirler...

1 yaprak çay yetiştirmemesine rağmen Sri Lanka Türkiye yada başka ülkelerin uluslararası çay fiyatını Londra belirler... Türkiye'de ki USD /TL kuru ABD den değil, Türkiye'den değil... Londra'dan belirlenir...

Bunun nedenleri ayrı bir konu ve tartışma başlığıdır.. Onu boşverin... İşte böyledir...

Türkiye'nin son 2 ayında ekonomik yangın yerine dönme sebebi LONDRA dır...

LONDRA lı Yatırımcılar pür dikkat Sn.CB nımızı dinlerken ; SN.CB nımız " Enflasyonun sebebi FAİZ dir.. Faiz inmelidir" dedi..

Yatırımcıları dumur etti.. Çünkü adamlar bunu zaten "Faizlerin artması için piyasayı speküle ediyorlardı..."

Şu an benim korkum; bu yabancıların bu Londra gezisinden yeterince beklentilerini gerçekleşmemesinden münhasır; piyasayı "Speküle" etmek yerine "Manipule" etmeleridir....

O sebeple 24 Haziran seçimlerine kadar oldukça "Volatil" bir piyasa bizleri bekliyor...

Allah hepimizin yardımcısı olsun, demekten başka çare aklıma gelmiyor...

İyi akşamlar...

2. Yatırımcılar Türkiye hakkında neden artık ürkek?

Dünya sonunda Türkiye'de Erdoğan'a kuşkuyla yaklaşanların bunca zamandır ne dediğini anlamaya başladı.

http://www.paraanaliz.com/2018/ekono...uzursuz-23279/

Sabah Cafe'de paylaşmıştım...

Dönülmez akşamın ufkundayız...
    "İyi insanlar cennete gider değil, İyi insanlar nereye giderse orası cennet olur."

3. TCMB sının 300 baz puanlık faiz artışı ilk başta pozitif gibi olsa da; orta ve uzun vade de bankacılık ve emlak sektörü için kötüdür... TCMB bu faiz artışı ile piyasaya TL disiplini getirmiş oluyor...

Lakin 2014 Ocak 500 baz puan faiz artışı ile bu artışı karıştırmayınız.. O zaman kı faiz oranları farklı idi.....

Çünkü o dönem 2 yıllık tahvil faizi %4,50 ile +5 ile %9,50 olmuştuk.. Hatta TL nin sıkılaşması USD ı 2,05 TL ye kadar vurmuştu...

Yani; 2014'de 500 baz puanlık faiz artışı "PİYASA YAPICI" İKEN 2018 MAYIS 300 baz puanlık faiz artışı "PİYASA YAVAŞLATMACI TL ÖZENDİRMELİ FAİZ CAZİBELİ" şeklinde özetlenebilir..

375 baz puanlık artış zaten yüksek olan faiz oranlarımıza ek bir yükselme sağladığından ben piyasa yapıcılığından ziyade "FAİZ ÖZENDİRİCİ" bir para politikası olarak yorumluyorum...

Yanlış mı? Hayır...

Kısa vade belki BİST yükselir, ama faizden hemde 3,75% daha fazla bir oran ile FAİZ ve TL çok cazip olur..

Bırakın hisseyi uzun vade yüksek faiz için ev bile satılır...

Lakin, bu 375 bazlık artış başta emlak devamında banka işlemlerini soğutur.. Zaten faiz artışı ekonomileri soğutmak içindir...

Banka kredi verme oranları yüksek faiz sebebi ile azalır. Bankanın ürünü PARA dır, PARA satamaz ise kar edemez..

Kısaca Banka eğer faiz 4,5 olursa 5,5 dan verir.. Faiz 16,50 ile 17,50 den verir gene her durumda kar eder...

Bir farkla...

Faiz 4,5 iken 1000 müşteri bulurken, faiz 17,50 oldumu 10 tane müşteri bulamaz o banka...

O sebeple ben orta ve uzun vade YÜKSEK FAİZ önce Emlak'ı sonra bankaları vurur, derim..

4.  Alıntı Originally Posted by selka Yazıyı Oku
    TCMB sının 300 baz puanlık faiz artışı ilk başta pozitif gibi olsa da; orta ve uzun vade de bankacılık ve emlak sektörü için kötüdür... TCMB bu faiz artışı ile piyasaya TL disiplini getirmiş oluyor...

Lakin 2014 Ocak 500 baz puan faiz artışı ile bu artışı karıştırmayınız.. O zaman kı faiz oranları farklı idi.....

Çünkü o dönem 2 yıllık tahvil faizi %4,50 ile +5 ile %9,50 olmuştuk.. Hatta TL nin sıkılaşması USD ı 2,05 TL ye kadar vurmuştu...

Yani; 2014'de 500 baz puanlık faiz artışı "PİYASA YAPICI" İKEN 2018 MAYIS 300 baz puanlık faiz artışı "PİYASA YAVAŞLATMACI TL ÖZENDİRMELİ FAİZ CAZİBELİ" şeklinde özetlenebilir..

375 baz puanlık artış zaten yüksek olan faiz oranlarımıza ek bir yükselme sağladığından ben piyasa yapıcılığından ziyade "FAİZ ÖZENDİRİCİ" bir para politikası olarak yorumluyorum...

Yanlış mı? Hayır...

Kısa vade belki BİST yükselir, ama faizden hemde 3,75% daha fazla bir oran ile FAİZ ve TL çok cazip olur..

Bırakın hisseyi uzun vade yüksek faiz için ev bile satılır...

Lakin, bu 375 bazlık artış başta emlak devamında banka işlemlerini soğutur.. Zaten faiz artışı ekonomileri soğutmak içindir...

Banka kredi verme oranları yüksek faiz sebebi ile azalır. Bankanın ürünü PARA dır, PARA satamaz ise kar edemez..

Kısaca Banka eğer faiz 4,5 olursa 5,5 dan verir.. Faiz 16,50 ile 17,50 den verir gene her durumda kar eder...

Bir farkla...

Faiz 4,5 iken 1000 müşteri bulurken, faiz 17,50 oldumu 10 tane müşteri bulamaz o banka...

O sebeple ben orta ve uzun vade YÜKSEK FAİZ önce Emlak'ı sonra bankaları vurur, derim..
    İmzamı atarım altına..

BLA-L09 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
    "Borsa sabırsızların parasının , sabırlılara aktarmanın bir aracıdır." Warren Buffet

5. Kaç gündür kontrol etmekten yoruldum.
    Yine öksüz bıraktın başlığı sevgili SELKA 😑

6.  Alıntı Originally Posted by selka Yazıyı Oku
    UÇAN KAÇAN USD ve LONDRA

Usd kelebek gibi uçuyor, arı gibi sokuyor... USD tamamen kendi dünyasında, Türk Piyasa yapıcı kurumlar(Hazine Müsteşarlığı, Ekonomi Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, SPK, BDDK, PPK ve de son olarak TCMB ise kendi dünyasında...

Külliye mi? O da tamamen kendi dünyasında.....

Külliyenin sağında, solunda, önünde, arkasında olan EKONOMİ danışmanları olarak vazifede bulunanlar; ŞAKA gibi, koca koca ulusal TV ler de Şakkadanak satarım 10 milyar USD; yetmedi, takkadanak bir 10 milyar USD daha; baktın ki YABANCI hala ŞOK içinde değil Patdadanak bir 10 milyar USD daha satarım diyor....

Oysa TCMB internet sitesine girse Toplam Brüt rezervimiz 85 milyar USD... Bunun NET ederi 35 milyar USD ki; en az 18 milyar USD ı külçe altın... Kalan 17 milyar USD mızı ise NET hazır sıcak likit takkadanak yada paddadanak ve yahut şakkadanak satılabilir REZEVR...

Ama 3*10 olursa 30 olur.. Biz deki 17... Sözüm ona hükümete yakın iktisatçı böyle diyor... Adama daha 30 satacak hazinemiz olmadığının farkında dahi değil....

Külliye bunları dinliyorsa ve 25 metre çapında iftar sofralarında kendi dünyasında iftar ediyorsa; bir çift lafım olucak...

Millet 1600 TL aylık maaş ile perişandır... Öyle ki; "SURVİVOR" denilen programı bir adam yanına eşini ve 2 adet bebesini koyun ve hiç çalıştırmadan aylık 1600 TL para verip TAKSİM meydanında serbest bırakın ve aile reisinin çalışmadan bir ay boyunca İstanbulda 1600 TL ile geçinmesi çekin...

Gerçek SURVIVOR budur... Yoksa Acun'un ki değil...

Durum vahimdir.. Ciddidir.. Cıvıtılamayacak kadar önemlidir...

Bugün Ak Parti MV listelerinde mevcut ekonomi kurmaylarının hiçbiri yoktur... Neden?

Külliye ile ters oldukları için mi? Belki de bu listeye giremeyen adamlar şakadanak satmakla olmaz bu işler diyenler olmasın?

Derhal, rasyonaliteye gelinmeli, aklı selim davranılmalıdır... USD ın bir an yukarı çıkıp aşağıya gelmesi sorun değildir, yükselip yukarıda kalması sorundur...

NEDEN?

Çünkü Türkiye'nin kısa vadeli yükülülükleri 180,000,000,000 USD dır... Yani 21 Mayıs 2017 ile 21 Mayıs 2018 tarihleri arasında ödememiz gereken USD borcumuz budur... 365 e bölersek günlük TR de ki şirketler yaklaşık her gün 500,000,000 USD borç ödemek zorundadırlar...

500,000,000 USD günlük borç ödeyen firmalarımız 1 kuruş kurun yükselmesi ile 0,01*500,000,000= 5,000,000 TL fazladan ödeme demektir... Bırakın 1 kuruşu nerdeyse olması gerekenden 1 TL yukarıda bir kur var.. Bu da firmalara günlük 500,000,000 TL fazladan (Ana BOrç Değil) Kur farkı ödemelerine neden oluyor...

Bimeks gümledi... Teknosa, Doğuş gibi dövize hassas kurumlar ki buna beyaz eşya üreticileri de dahil dir.. Ne yapacaklar?

Bu ekonomi işi şöyledir...

Bir duvar düşünün... Tabanı 5 m yüksekliği 20 m.. Ağırlığı 50000 ton....

Bu 50,000 tonluk duvarı bir okey taşı ile devire bilirmisiniz?

Evet devrilir...

Sıra ile domino taşını büyüterek tek tek ana bbüyük duvara kadar dizin bu domino etkisi ile ilk taş yıkılınca hepsi patır patır devrilir ve yıkılamaz dediğiniz o 50,000 tonluk duvar gümm diye ufak bir okey taşı ile kolaylıkla devrilir...

Ekonomi güven işidir... Bu güveni vermeniz gerekir...

Sn.CB nımız 3 günlüğüne Londra'ya yatırımcılar ile toplantı yaparak TR ye ye güvenmelerini istedi...

Ben bu geziyi aklım yettiğince izledim... Ama faydalı bulmadım...

Londra öyle bir şehirdir ki; başkenti olduğu koca ingilterede 1 adet yaş fındık yetişmemesine rağmen Giresun'da ki fındık fiyatını orası belirler...

1 yaprak çay yetiştirmemesine rağmen Sri Lanka Türkiye yada başka ülkelerin uluslararası çay fiyatını Londra belirler... Türkiye'de ki USD /TL kuru ABD den değil, Türkiye'den değil... Londra'dan belirlenir...

Bunun nedenleri ayrı bir konu ve tartışma başlığıdır.. Onu boşverin... İşte böyledir...

Türkiye'nin son 2 ayında ekonomik yangın yerine dönme sebebi LONDRA dır...

LONDRA lı Yatırımcılar pür dikkat Sn.CB nımızı dinlerken ; SN.CB nımız " Enflasyonun sebebi FAİZ dir.. Faiz inmelidir" dedi..

Yatırımcıları dumur etti.. Çünkü adamlar bunu zaten "Faizlerin artması için piyasayı speküle ediyorlardı..."

Şu an benim korkum; bu yabancıların bu Londra gezisinden yeterince beklentilerini gerçekleşmemesinden münhasır; piyasayı "Speküle" etmek yerine "Manipule" etmeleridir....

O sebeple 24 Haziran seçimlerine kadar oldukça "Volatil" bir piyasa bizleri bekliyor...

Allah hepimizin yardımcısı olsun, demekten başka çare aklıma gelmiyor...

İyi akşamlar...
    Cok bilme iyibisey degil.dovizin cikma nedeni abd nin gelismis piyasalardan para cekmesinden baska bisey degildir.tum gelisen piyasalarda doviz zipladi.bundan niye bahsetmiyorsun da olayi siyasete yukleyip kara haber tellaligi yapiyorsun

7.  Alıntı Originally Posted by 2020 Yazıyı Oku
    Cok bilme iyibisey degil.dovizin cikma nedeni abd nin gelismis piyasalardan para cekmesinden baska bisey degildir.tum gelisen piyasalarda doviz zipladi.bundan niye bahsetmiyorsun da olayi siyasete yukleyip kara haber tellaligi yapiyorsun
    Yazdığınız eleştirinin neresine cevap yazayım, en az 10 dakika düşündüm... Siyaset yapmıyorum ama siyasetin sorumluluğu ekonomi üzerinde çok büyük..

1.ci si diyelim ABD para çekiyor... Çekebilir, çeker de... Size ne.. Adamın parası değil mi? Verirken iyi idi de isterken mi kötü oldular, dış mihraklar oldular..

İşte burada sorumlu kişiler siyasiler yada ekonomi bürokratları her kim ise; neden hazırlıklı değilller di? ABD faiz artıracağını gizli gizli filan mı yaptı?

Hayır. Ted Bernanke 2012 Mayıs ayında "Party Over" diye başladığı FED toplantısı ile duyurmuş idi..

2012-2013-2014-2015-2016-2017-2018 bunun için siyaset ve bürokrasi hangi ekonomik önlemleri aldı...

Bu arada Hindistan faizleri %6 dan %6,25 yaptı. Onlar neden öyle yaparken bize 300-500 baz faiz artıryoruz?

Sormayalım mı? Dış mihraklar deyip geçelim mi? Öyle dersek çözülüyor mu?

Bak değerli kardeşim...

Matematik severmisin bilmem.. Ben çok severim.. Hobby'im dir.. Trigonometri, geometri, türev, integral, polinomlar, 3 bilinmeyenli denklemler, analitik geometri, 3D uzay, filan.. Severim yani... Bulmaca gibi....

Matematik'te Türkiye sondan 1.ci dir. Bilirmisin?

Neden sondan 1.ciyiz? Biz Türkler "Gerizekalı" insanlarmıyız?

Asla... Bilakis, zekidirler...

Ancak kritik noktayı burada olduğumuz gibi hep atlarız... O sebeple hata üzerine hata yaparız...

Matematik te ALTIN KURAL... Soruyu doğru oku! Soruyu doğru önyargısız okumak çözümün yarısıdır... Diğer yarısı çözümdür...

Kısaca, soruyu doğru okumak o denli önemlidir ki, çözümü bulur yada bulamazsınız. O derece...

Türkiye'de hemen herkes soruyu yanlış okur... Ve çözümü de yanlış olur. Böylece başarısızlıkta kaçınılmaz olur...

Kısaca olayın "Geri Zekalılık ile Asla İlgisi yoktur.." Tamamen "Duygusal bir millet" olmamızdır, hatamız.. Oysa RASYONEL olmamız gerek...

Daha net anlaşılabilmek için somut bir örnek vermek isterim... Şöyle ki;

Bir arkadaş beni pavyona davet eder.. SELKA maaşı aldın, ileride pavyon var.. Gel orada yiyelim parayı... Bende tamam hadi gidelim diyorum... Sabaha kadar, kadınlar kızlar, yemekler eğlence tam gaz.. Sabaha doğru maaşı bırakıyor, eve geliyorum...

Evde hanım SELKA maaş nerde mutfak tam takır, çocukların ihtiyaçları, evin ihtyaçları nerde deyince?

Bende "Hanım benim suçum yok, beni arkadaşım kandırdı, payvona gittik. Eğlendik yedik içtik. Tüm maaşım bitti. Yoksa ben yapmazdım. Benim hiç suçum yok. Dışarıdaki arkadaş yaptı. Benim suçum yok" diyorum....

Şimdi samimi olarak burada suçlu kimdir?

Elbette arkadaşında kabahati vardır, lakin bende ona İRADE koyup, hayır maaşım bana lazım. Evde ailem beni bekler, hadi eyvallah demem gerekirdir diye sorunu daha iyi anlarsak bir daha o dış mihrak yada dışarıdaki arkadaş beni kandıramaz...

Yani o beni kandırmak isteyebilir, ama benim de İRADE koyma gücüm vardır. İRADE koyamıyorsam %90 suç bende %10 suç dış mihraktadır...

Ama suçu %100 dış mihraklara yüklersek, inan bana arkadaşım burada sayfa sayfa yazı yazsam

"Anlayana sivrisinek saz; Anlamayana davul zurna az!"

8.  Alıntı Originally Posted by bir-esnaf Yazıyı Oku
    Kaç gündür kontrol etmekten yoruldum.
    Yine öksüz bıraktın başlığı sevgili SELKA ��
    Sn.Bir Esnaf merhabalar.....

Sayfa 112/250 İlkİlk ... 1262102110111112113114122162212 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz