Herkes istediği gibi düşünmekte serbest elbette. Öncelikle bahsettiğiniz yükseklikteki f/k değerleri borsa genelini yansıtmıyor. İkincisi dünya borsalarını ve oralardaki rasyo ortalamasını da inceleyiniz. Üçüncüsü tahvil faiz getirilerinin anaparayı amorti süreleri ile borsa şirketlerinin anaparayı amorti sürelerini karşılaştırınız. Şu anda % 10 civarlarında geziyor 2, 5 ve 10 yıllık tahvil faizleri. Reel değil nominal olarak baksanız bile bu faizlerle 10 yılda anaparanızı amorti edemiyorsanız, bunun alternatifi para için borsadır ve endeks için de en az tahvil faizlerinin amorti süresi büyüklüğündeki f/k karşılığıdır. Büyüme şirketleri için büyüme hızlarına göre bunun 1.5-3 katına kadar da yolu vardır. Dünyada tahvillerin alternatifidir borsalar. Kaldı ki bir de bunun üstüne negatif faiz ortamını ekleyiniz. Tüm bunlara baktığınızda borsanın hala ucuz olduğunu görürsünüz. Ayrıca benim verdiğim değerler ağırlıklı ortalama değerleridir. Her şirket bu ortalama değerlerinin etrafında olamaz zaten. Ayrıca sizin verdiğiniz 10 f/k kriteri şirketine, sektörüne, dünya benzerlerine, şirketin sermaye maliyetlerine göre değişir. Yazılım şirketi ile ağır sanayi şirketi aynı f/k baz alınarak değerlenmez mesela. Kurulum maliyetleri yüksek, amortisman giderleri yüksek şirketler daha ucuz, tersi olanlar pahalı fiyatlanır mesela. Tüm dünyada böyledir bu. Başka istatistiki detaylar da var ama mobilden bunları paylaşma imkanım yok şu anda. Bir ara dünya borsalarından örneklerle tahvil faizi-borsa fiyatlaması korelasyonlarını istatistiki verilerle karşılaştırırız.
Finans piyasalarında görecelik ve mukayese esastır.
Saygılar.
Son düzenleme : deva-i dert; 13-12-2022 saat: 08:30.
Cante2 Kasım ayında diğer aylara göre üretime ara verdiği günlerin sayısını bayağı artırmış. Bu da günlük ortalama üretim miktarında bir azalmaya sebep olmuş durumda. Aralık ayında ise normalleşme görülüyor ve bu şekilde ay biterse Cante2’nin 4Ç üretimi 3Ç’ye kıyasla % 8 civarı aşağıda gerçekleşecek. (Aylara göre toplam üretimi tilkii arkadaşımızın verdiği linkten inceleyebilirsiniz.) Ancak Oyak’ın verdiği raporda olduğu gibi yerli kömür üretimi ile elektrik üretenlerin uzlaşma fiyatlarında % 41’lik artışı gözönünde bulundurursak Cante2 kaynaklı favök getirisi geçen çeyrekten yine de epey yüksek gerçekleşecektir. Bilançolarda bölümlere göre hasılat ve faaliyet getirileri belirtilmiş olsa da enerji kalemi detaylandırılmamış. Bu sebeple elde edilen gelirin ne kadarı üretim ne kadarı dağıtım kaynaklı, üretimin de ne kadarı Cante2 kaynaklı olduğunu kestirmek zor. Toplamda Özbekistan katkısı ve fiyatlardaki artışları baz aldığımızda daha yüksek favök beklentisi ortaya çıkıyor. Net kar tarafında ise 3Ç’de ertelenmiş vergi geliri sözkonusu olduğu için bu çeyrekte net karın onu aşıp aşamayacağını, aşsa da ne kadar yüzde iie aşabileceğini kestirmek zor. Yakın rakamlar bile gelse prospektif f/k gelecek dönem için aynı hisse fiyatlarıyla 6 altında bir f/k’yı işaret ediyor. Hem sektörüne, hem dünya benzerlerine göre, hem borsa geneline göre, hem tahvil faizlerinin amorti süresine göre oldukça iskontolu. Ne kadar daha tutabilirler merak ediyorum.
Bu şirkette her zaman dediğim gibi; güven, istikrar, sürdürebilirlilik ve faaliyet dalında güncel proje geliştirmemesi eksikliği mevcut. Tabii ki patron ve tahta yapıcıların zihniyeti önemli.
Yer İmleri