Originally Posted by
alenichev
13 EYLUL TCMB PPK TOPLANTISINDAN BENLENTIM NEDIR?
Oncelikle kesinlikle bir faiz artirimi yapacaklarini dusunuyorum. Bunun 2 nedeni var
NEDEN 1
Su anda yillik enflasyon 15.85 ve TCMB Politika faizi ise 17.75. (Arada 1.9 luk bir fark var.)
Enflasyon beklentileri 2 ile 3 arasinda (Ki bence cok iyimser bir rakam)
En iyi ihtimalle yil sonu enflasyon yuzde 17.5 olacaktir.
Ancak bu TCMB nin faizleri artirmasina tek basina neden degil. Cunku onlar eylul sonunda enflasyonun tepe yapmasini bekliyor olacaklar (Negatif baz etkisi devam ediyor eylulde ve ekimden itibaren baz etkisi yok)
Muhtemel yil sonu beklentileride 15 - 16 arasi bir enflasyonu amacladiklari icin yuzde 2-3 arasi bir reel faizi gerekli gorecekler
Ancak 1. NEDEN TCMB nin faiz artirmasini tek basina saglamayacak. 2.neden bunu yapmasini saglayacak
NEDEN 2
Haziran ayinda TCMB sadelesme/normallesmeye gecti. Artik politika faizini kullanacakti ancak TCMB su anda piyasayi 19.25 ten fonluyor yani 2 ayda bu sadelesme olayi suya dusmus bile. Eger bunda devamlilik gosterirse TCMB uzerinde ki kararsizlik artacak ve turk varliklarina olumsuz yansiyacak. Bu yuzden mutlaka bir faiz artirimi yapmak zorundalar.
PEKI faiz artirimi olursa ne kadar olmali.
TL yi cazip kilmak, insanlari mevduata yonlendirmek icin cok cazip bir oran sunmak zorundalar. Paranin mevduata gitmesi neden onemli. Bu sayede piyasada ki para arzi azalacagi icin enflasyonda dusecektir. Ben her zaman oldugu gibi PAUL VOLCKER vari bir artirimdan yanayim. Nisandan beri bunun olmasi gerektigini soyledim ama yapmadilar ve geldigimiz yer ortada.
Faizleri enflasyon hedefi ile guncel enflasyon farki kadar artirirdim.
Ornegin.
Enflasyon yuzde 17.5
Hedef = Yuzde 5
Arada ki fark yuzde 12.5
Politika faizi bu baglamda yuzde 30 olmali (17.5+12.5)
Ancak bunu yapamayacaklarini sanirsam hepimiz biliyoruz.
-----------------
Yapilmasi gerekenleri hicbir zaman yapmadiklari icin ne yapacaklarini tahmin etmek zor. Ancak kesinlikle yaptiklari artirim ile piyasa faizlerinin altinda kalacaklar. Ha olurda hic artirmamayi tercih ederlerse o zaman konusmaya da pek gerek kalmaz, zaten olan olmustur artik.
Piyasanın altında kalacağını düşünen var mı başka?
Yatırım Tavsiyesi Değildir.
Yer İmleri