Originally Posted by
selka
Sn.Human o nasıl söz... Yanlış yada doğru, ne kadar güzel fikirleriniz ile katkıda bulunuyorsunuz.. Ayrıca bana akıl da verebilirsiniz. Çok hoşuma gider, bana değer verdiğinizi düşünürüm.. Aksine hiçbir şey yazmaz, fikir beyan etmez iseniz o zaman uçurumlar açılmış demektir. Ayrıca, Size alınmam olası değildir. Sizde beni bilirsiniz. Sizin yeriniz bende de ayrıdır..
Sn.Human TR piyasalarında ben bilirim demek, hiçbir şey bilmemektir. Sonuçta ikimizde öngörülerde ve tahminlerde bulanabiliriz. Dünya da haftalık politika faizlerine baktım. Sanırım TR ya 3.cü yada 4.cü sırada...
Haftalık politika repo faizi %24 den yukarı 2 yada 3 ülke filan var.. Arjantin ve Venezuela bunlara dahil... Papua filan Sudan filan bizden aşağıda, o denli...
Sn.Human sizin bankacılık geçmişiniz var.. Piyasayı ülkeyi insanları benden daha iyi tanıdığınız muhakkak ama Türkiye asla bir Papua nın altında olamaz, inanın bana eksiklerimiz olabilir ama bu kadar uzun boylu değil.
Günlük brüt %24 faiz ise USD ın yükselmemesi için verilen bir bedel... Sn.Human yatırım, kapitalizm biraz acımasız olabilir. Sonuçta bu çarklar arasında bizler en az erezyon ile kurtulmanın yolunu arayan yatırımcılarız..
USD alınabilir, TL satılabilinir.. Tam tersi de olur.. Ama her seçenek aslında bir vazgeçiştir.. USD almak, TL faizinden vazgeçmektir.. Oysa TR de son 25 yıldır USD taşımanın bedeli hiç bu kadar ağır olmamıştı...
Asla USD satın yada alın demek haddim değildir, sadece fikirlerimi yazıyorum. Sonuçta burada herkes diğerini etkileyebileceğini sanmıyorum....
USD bu şekilde yükselmez SN.Human..
Çünkü TR girmiş olduğu her krizin 1 gün öncesi tüm ekonomik aktivite tüm sıradanlığı ile devam etmiştir. Hiç kimse özellikle KY kriz olacağını öngöremeden, hazırlıksız PAT diye yakalanır...
Kriz BASKIN demektir.. Amansız milleti, ekonomiyi yakalar milleti silkeler....
Oysa, şimdi KY DTH larını 90 milyar USD dan 180 milyar USD a kadar doldurmuş, sipere yatmış, şarjörü doldurmuş, kurma kolunu çekmiş, baskını bekliyor...
Siz olsanız böyle bir baskını yapar mısınız?
Yabancı da öyle...
Bu baskın sonucundan fazladan aldığı 90 milyar USD ı 9 yada 10 TL den satıp yabancının parasını alacak; böylece TR de bir ilk gerçekleşecek ; ilk defa KY 90 milyar USD ı krizde satıp para kanazanacak demektir, USD alırım demek...
Olmaz mı? Olabilir... Aksini iddia edecek kadar tecrübesiz bir yatırımcı değilim, lakin SN.Human 18 yıllık TRADE hayatımda bu tecrübe, memlekette bir ilk olduğu kadar; bende de bir ilk olacak.....
KY nın TR de para kazandığı bir Ekonomik KRİZ, diye..
Benim tecrübem şöyle der...
Bir kriz olacak ise şöyle olur...
TR nin DTH ları ortalama 110 milyar USD dır... 180 milyar USD dth ile kriz olmaz...
USD ı 5,70-5,60-5,50-5,3 a kadar indirirler... Burada moraller bozulur.. Psikolojisi en güçlü olanın bile zor dayanacağı yerdir.
DTH lar çözlümeye başlar 180-160-130-100 milyar USD a kadar iner, vade cayır cayır faiz yazar...
Herşeyin normalleştiği düşünülmeye başlanır, herkes mesut mutlu iken bir allahın kulu KY gidip USD alayım diye aklına gelmez iken; akşam yatar sabah kalkarsınız USD 5,10 TL den 10 TL olmuştur...
Sn.Human burada amacım asla sizi etkilemek değildir.. Sadece, düşüncelerimi ve tecrübelerimiz paylaşmak istedim..
Saygılar...
Yer İmleri