Originally Posted by
BaşKara
Uzun süredir herhangi bir mesajını görmedim ama arap şükrü kardeşimizin bir tespiti üzerinden graf verelim.
Aylık grafik önceki tepenin üzerinde kapandığı zaman oralarda biraz git gel olsa bile
Yoğunluktan uzun süredir foruma bakamıyorum, bu mesajınızı da tesadüfen gördüm, hatırladığınız için teşekkürler.
Belki bir süre daha aktif olamayabilirim diye fırsattan istifade tekrarlayayım: 2013 sonrası dövizin gidişatını kestirmek kolaylaştı, son yıllardaysa artık aşırı basit.
1. Dövizi asıl takip sebebimiz TL'nin değer kaybı. Ancak nereyi açsanız usd nin kendi dinamikleri ile ilgili yorumlar. Hiç gerek yok, sepet kuru takip edin (Hem parite etkisinden arındırıldığı için teknik daha iyi çalışıyor). Bir daha da abd 10 yıllıkları, dxy falan umursamayın.
2. Son yılların ekonomisi, a) kurun 50 haftalık üssel ortalama ya da aşağısında kalmasını b) 50 h.o.'nun %20 ya da daha yukarısında kalmasını kaldıramaz. Bu yüzden a'da mb başkanı gider, b'de şok faiz artırımı gelir. Yani döviz a'ya yaklaştıkça kelepirleşir, b'ya yaklaştıkça pahalanır. (Ne zaman a'ya yaklaşsak foruma uğrar, durumu hatırlatır, sonra uzar giderim)
3. Kurun adil değeri haftalıkta 50 ema +%10'dur. Şu an buradayız. Peki kur adil değerdeyken nereye bakılır? Reel faize. Kağıt üstünde reel faiz eksiyse (ya da beklenti bu yöndeyse) döviz yukarı, artıysa aşağı gitmek ister (şu an eksi). Ama iyi fiyatlar kaçtı.
4. Kur son yıllarda aylık grafikte eski belirgin zirvelerini aştıktan sonra bir daha kapanış bazında bu seviyeleri aşağı kırmadı ve kırmamaya da devam ediyor (yukarıda paylaşıldığı üzere)
--Kişisel görüşlerim olup, yatırım danışmanlığı tavsiyesi değildir
Yer İmleri