Birinci saptama: Tofaş yıllık 300 ila 400 küsür bin araç üretir, bununda sadece 15 ila 20 bini RAM promaster city denen araçtır. Yani şirketin üretmekte olduğu tüm modeller dikkate alındığında RAM promaster city ne ciddi bir üretim hacmi, ne de öyle ciddi bir ciro etkisi olan bir model değil. (Ancak Tofaşa ABDye otomobil satışı yapıyor olma payesini sağlaması sebebiyle prestijli bir model olduğu açık)
İkinci saptama: Son dönemde şirket karlı durumda ama bilançoda karlılığın doğrudan üretime bağlı operasyonel faaliyetlerden gelen kısmı yüzde olarak istenen seviyede değil. (Operasyonel faaliyet gelirlerinden ziyade, satış sonrası hizmetler ve finansal gelirlerin oransal yüksekliği, ana faaliyeti otomobil üretmek olan bir şirket için pek de sevimli bir durum olmasa da bu durum RAM modelinde yaşanabilecek olası bir üretim kaybı halinde bunun bilançoya olan etkisini sınırlandıracaktır)
Varılan sonuç: Bu şartlarda Trumpın dengesizce alacağı bir karara bağlı olarak bu RAM modelinin üretim hacmindeki olası bir daralmanın şirket bilançosuna etkisinin çok sınırlı olmasını beklerim.
Yer İmleri