TFRS ile Vergi dairesine bildirim standartlarýný bilmediði gibi...
Geride bir yerdeki mesajýnda bu niye böyle diye sormuþ bir de...![]()
TFRS ile Vergi dairesine bildirim standartlarýný bilmediði gibi...
Geride bir yerdeki mesajýnda bu niye böyle diye sormuþ bir de...![]()
SANTRAL'de kullanýlan jeneratörü, kazaný Santral zanneden birine ne anlatýlabilir ki ?
Kafana göre takýl...Saldým seni...![]()
Bilindiði üzere grubumuzun enerji alanýndaki toplam üretim portföyümüzün %70'ine kadar olan kýsmýný 2018 itibariyle yerli kömür termik santrali oluþturacaktýr.
Bu çerçevede, 2017/11070 Sayýlý Bakanlar Kurulu Kararý ile onaylanan ve 2 Aralýk 2017 Tarihli ve 30258 Sayýlý Resmî Gazete'de yayýnlanan Yerli Kömür Yakýtlý Elektrik Üretim Santrallerinden Elektrik Enerjisi Temini Hakkýndaki söz konusu karar sayesinde Grubun elektrik üretim gelirlerinde 2018 yýlýndan geçerli olmak üzere 7 yýl süre ile asgari bir gelir garantisi saðlanacaktýr.
Ayrýca ithal kömür santralleri de yerli kömür kullandýðý ölçüde 7 sene boyunca orantýsal olarak bu teþvikten faydalanabilecektir.
13.11.2014 tarihinde yaptýðýmýz özel durum açýklamasýnda da belirtildiði üzere Çan ve yakýn çevresini kömür tedarik merkezi olarak tayin edip, bölgede bir hub oluþturma stratejimizle uyumlu bir geliþmedir.
Kamuoyuna Saygýyla Duyurulur.
https://www.odasenerji.com.tr/tr/yat...iskileri/#null
--bu sene süre doluyor...nasýl etkilenecek?
Ülkemizde kömür yakýtlý elektrik üretim tesislerine destek saðlamak
için getirilen yöntemlerden birisi de EÜAÞ’ýn yerli kömür yakýtlý ve yerli-ithal kömür karýþýmýný yakýt olarak kullanan üretim tesislerinden doðrudan
elektrik satýn almasý þeklinde olmaktadýr. Bu yöntemde her yýl bir sonraki
yýl satýn alýnmak üzere piyasa fiyatýndan fazla bir fiyatla belli oranda elektrik EÜAÞ tarafýndan satýn alýnmakta ve böylece bu tür santrallara hem
üretim hem de fiyat garantisi verilmiþ olmaktadýr.
2021 yýlý için açýlan ihale ile 27,148 milyar kWh yerli kömür yakýtlý
üretim tesislerinden, 1,713 milyar kWh yerli-ithal kömür karýþýmý yakan
elektrik üretim tesislerinden olmak üzere toplam 28,862 milyar kWh elektrik alýmý için ihale açýlmýþtýr. Bu ihalede fiyat belli olup MWh baþýna en
yüksek 55 ABD dolarý, en düþük de 50 ABD dolarý þeklindedir.
Satýn alýnacak miktar 2020 yýlý yerli kömür yakýtlý elektrik üretim tesislerinin 2020 yýlýnda ürettiði elektriðin yaklaþýk %70’i oranýnda olmaktadýr. Yani fiilen yerli kömür ile elektrik üreticilerinin tesislerinin üretiminin
üçte ikisine devlet alým garantisi vermektedir.
2020 yýlý elektrik piyasasý ortalama satýþ fiyatý 278,72 TL/MWh olmuþtur. 2021 yýlýnýn ilk 2 ayýnda da fiyatlar yaklaþýk ayný seviyededir. ABD
dolarý olarak bu rakam 37,16 $/MWh olmaktadýr (Kur:1$=7,5 TL). Yani
Devlet bu tip santralarda üretilen elektriði piyasa fiyatýnýn %48 ila %34
• 77 •
fazlasý bir fiyatla satýn almaktadýr. TL olarak satýn alma fiyatý 37,5 krþ/kWh
ile 41,25 krþ/KWh olmaktadýr. EÜAÞ’ýn toptan elektrik satýþ 2021 ilk dönem tarifesinin 20,50 krþ/kWh olduðu dikkate alýnýr ise verilen bu desteðin büyüklüðü daha fazla görülecektir. TL/dolar kuru deðiþimine uygun
olarak bu desteðin TL bazýnda artýp azalacaðý dikkate alýnmakla beraber
piyasa fiyatlarýnýn dolar bazýnda artmasý durumunda bu destek fiyatlarýnýn da yükseleceðini öngörmek yanýltýcý olmayacaktýr. Elektrik üreticilerini
çeþitli þekillerde desteklemeyi amaç olarak gören bugünkü yöneticiler
yurttaþlarýn vergileri ile ödedikleri bu destekleri tüketici tarifelerinde
göstermeyerek bir nevi gözden saklama politikasý uygulamaktadýrlar.
EMO Daimi Enerji Komisyonu Raporu
.................................9 AYLIK ÜRETÝM...........CÝRO
izdemir=Toplam Üretim: 2.045.747,44 MWh.... 4.341,0
çan-2..=Toplam Üretim: 1.304.378,58 MWh..... 3.495,7
9 aylýk PTF ise 2208
ÝZDEMÝR de EÜAÞ ye teþvikli satýþ yok ya da çok az olduðu için mi..MWh i 2.120 tl iken (PTF ye yakýn) CANTE de 2.679 TL??...
.... Fiyat güncelleme formülü 2020 yýlbaþýndan
itibaren TÜFE ve ÜFE’nin yaný sýra ABD dolarý kurunu da içerecek þekilde
deðiþtirilmiþ ve ayrýca fiyatlar 5–5,5 dolar-sent/kWh aralýðý ile sýnýrlandýrýlmýþtýr.
• 2021 yýlýnýn ikinci yarýsýnda ve özellikle son üç ayda PTF’nin çok yüksek düzeyde
gerçekleþmesi nedeniyle sabit alým fiyatý ile PTF arasýndaki fark azalmýþtýr. Bu
eðilimin 2022 yýlýnda da devam edeceði hatta sabit alým fiyatýnýn PTF’nin altýnda
kalabileceði öngörüsü nedeniyle þirketler EÜAÞ’nin 2022 yýlý duyurusuna olumlu
cevap vermemiþ, baþvuruda bulunmamýþlardýr. 2023 yýlý için de ayný durum
yaþanmýþtýr.
https://www.mmo.org.tr/sites/default...s%202023_A.pdf
CANTE nin üretime göre cirosunun daha yüksek olmasýnýn sebebi...kapasite mekanizmasý nedeniyle ilave ödeme midir?
![]()
Son düzenleme : ft-2; 12-11-2023 saat: 23:10.
yerli kömür santrallerine verilen alým garantisi, 2022 ve 2023 yýllarýnda fiyatlarýn yükselmesi ve fiyat deðerlerinin (en yüksek 55 ABD dolarý, en düþük de 50 ABD dolarý) piyasa fiyatýnýn altýnda kalmasý nedeniyle 2021 yýlý sonrasý kendiliðinden sonlanmýþ...
ÝZDEMÝR CANTE arasýndaki fiyat farký nýn büyük kýsmý kapasite mekanizmasýndan geliyor olabilir ... ithal kömürlü santraller faydalanmýyor...
Yer Ýmleri