Originally Posted by
KaraKemal
hegemonik batı kampındaki çatlak tabii ki 3.dünya için bi şans, düzeni değiştiremese bile sömürülme oranını azaltması adına.. on sene evvel finans medyasını çok izlerdim- batılı fon yöneticileri o sıralar asya f/x piyasalarında para yapamaz olmuşlardı ve trade desk'ler kapatılıyordu.. oysa aynı trader'lar sadece 10 yıl önce asya piyasalarının altını üstüne getirmiş, tozu dumana katmış, tayland- malezya- kore vs domino taşı gibi diz çöktürmüştü hepsine, basit f/x oyunlarıyla.. ama asyalılar oyunu görmüştü, mekanizmayı az çok anlamışlardı, ve artık izin vermez olmuşlardı şımarık soroscukların- yukarı sürdüm, aşağı bastım vs gibi ucuz triklerine.. volatilite öldü ve soroscuklar para yapamaz oldu, trade deskler kapandı
bizde mekanizmanın çanına ot tıkamak çok zor geldi, çok geç geldi, az geldi.. haziran başı guvernör değişikliğinden beri volatilite hissedilir ölçüde azaldı, çok açık görünüyor fiyat grafiğinde.. oysa son 5 ayda olanlar, son 5 yıla rahmet okutur cinstendi- yaptırım tehditleri, yaptırımlar, not indirimleri, medya üzerinde estirilen muazzam fake-news rüzgarları, abd ordusunun savaş açarım tehditleri, ordunun sınırı geçip koridoru gömmesi- abd ordusunun çekilmek zorunda kalması, vs vs.. bunların hiç biri rahip krizinden aşağı değildi, amma velakin ‘look at the tabela’
usd/try bir türlü kıpraşamıyor, 5.70- 5.75 dolayına demir atmış, max %3 aşağı- %3 yukarı, volatilite son nefesini vermek üzere, dolar kuru ne düşüyo- ne çıkıyo.. herşeyini dolara basmış ahali ise gittikçe endişeleniyor, dolar 65 lira olacak videoları rating rekoru kırıyor- nasıl olacak (inşallah olsa hemen) diye bilinçlenmek istiyor ama ruhunu serinletemiyor bi türlü, videolardaki boş laf salatası beynine yığılmaya devam ediyor, aklı selim tamamen yitip gitmiş.. artık kendinin bile inanmadığı klişelerden başka bir şey görmüyor gözü, görmek/duymak bile istemiyor.. lira satıp dolar almayı, iktidar partisine karşı en mühim muhalefet etme aracı olarak içselleştirmiş durumda.. acıklı bir görüntü.. küresel sistem tıkanmış, hegemonik güçler kendi içinde kavga ediyor, kurulu düzen büyük değişimlere gebe falan- lakin türk’ün okumuş etmiş kesimi, tarihin bu dramatik değişim sahnesinde tek bir mevzuya vakfetmiş bütün enerjisini- rakip partinin liderini devirmek.. başka hiç bi şeyi görmüyor
Yer İmleri