Celil Sadık
@celilsadk
James Gandolfini’nin doğum günü bugün. Tony Soprano efsanesi olmak ona pek iyi gelmedi. Bugün aramızda olmayışının sebeplerinden biri de hepimizin onu tanıdığı ve sevdiği Tony rolüydü. Ailesi ve yakınları onun her zaman çok ince ruhlu ve iyi bir insan olduğunu ama Tony karakterinin zamanla onu değiştirdiğini söylerler. Çünkü Tony ve James birbirine tamamen zıt karakterlere sahiptirler. James; nazik, iyi huylu ve sanatçı ruhlu bir aktörken Tony; bencil, kindar, çıkarcı, iki yüzlü ve soğukkanlı bir katildi. James, Tony olabilmek için çok çaba sarf etti ve zamanla bu çaba dizinin beraberinde getirdiği ünle baş etmesinde bir takım sorunların doğmasına neden oldu. Dizi beklenenin çok ötesinde ünlü olunca onu gören herkes kendisine Tony olarak seslenmeye başlamıştı. Dev cüssesi nedeniyle dizinin çekildiği Newark’ta saklanamayan ve sosyal yaşantısı bitme noktasına gelen James, bu yalnızlığında Tony karakterine daha çok sarılmaya başladı.
Dizi tamamen Tony Soprano üzerine kurulu olduğu için çekim günlerinde en yoğun çalışma temposu ona aitti. Sayfalarca yazılan senaryoya gömülüyor ve kendine çok uzak bir adama hayat vermeye çalışıyordu. Sette tamamen Tony olarak yaşayan James setin ardından dışarı çıktığında herkesin ona Tony! diye seslendiği dünyadan uzaklaşmak için alkole ve uyuşturucuya sığınmaya başlamıştı. Tony olmak ona çok ağır geliyordu ancak her geçen gün giderek Tony’e benziyordu. Zamanla sette Tony gibi bağırıp çağırmaya ve etrafa bir şeyler fırlatmaya başlamıştı. Karavanına giriyor ve bağırıp etrafı dağıtıyordu. Dışarı çıktığında ise sosyal hayatının çoğu zamanını alkol ve uyuşturucu etkisi altında geçiriyor ve kendisine soru sormak isteyen gazetecilere oldukça saldırgan tavırlar sergiliyordu. Dizi boyunca da dikkat ederseniz Tony Soprano depresif hissettikçe kendimi yemeye verir.
James bu özelliği karakterden kendine alarak kilo problemleri de yaşamaya başladı. Nihayet dizi final yaptığında James harap olmuş bir haldeydi. İş, sosyal çevre ve aile hayatında ciddi problemler yaşamış hatta dizi çekimleri devam ederken günlerde ortadan kaybolmuş ve herkesi çok meraklandırmıştır. Günler sonra da ankesörlü bir telefondan yapımcıyı aramış ve kendisini almaları için bir araba göndermelerini söylemiştir. Oraya gittiklerinde sanki günlerdir sokakta yaşamış gibi gözüken James perişan bir haldedir. Yani günlerce sokakta yatmış ve uyuşturucu kullanmış ve tüm bunları belki de içindeki Tony’den kaçmak için yapmıştır. James dizi bittikten sonra bir süre çeşitli film projelerinde çalışsa da Sopranos dizisi sırasında yaşadığı muhteşem tempo onu mental ve fiziksel olarak çok yıpratmıştır.
James aile ilişkilerini toparlamaya çalıştığı ve arınmaya çalıştığı bir dönemde Roma’da tatildeyken aniden kalp krizi geçirerek aramızdan ayrıldı. Belki mezarından bile bize “Ben Tony değilim!” Diye seslenmek istiyordur çünkü neredeyse herkes hala onu Tony karakteri ile hatırlıyor. En sevdiğim dizi olduğu için ben de ne onu ne de hayat verdiği karakteri unutabiliyorum. Yaşadıklarını öğrendiğimde inanılmaz üzgün hissetmiştim. Sizlerle de paylaşmak istedim. İyi ki doğdun James… 🖤
Yer İmleri