SPK: "Piyasa Dolandırıcılığı" başlıklı 107’nci maddesinde işlem bazlı piyasa dolandırıcılığı ve bilgi bazlı piyasa dolandırıcılığı suçları düzenlendi
27/03/2020 17:44:13
* * SPK, "Piyasa Dolandırıcılığı" başlıklı 107’nci maddesinde* işlem bazlı piyasa dolandırıcılığı ve bilgi bazlı piyasa* dolandırıcılığı suçlarının düzenlendiğini açıkladı.
* * Açıklamada şöyle denildi:
* * "Kurulumuzun 07.02.2020 tarihli açıklaması ile Kurulumuzca yapılan* gözetim ve denetim faaliyetleri neticesinde, son dönemde sosyal medya* mecralarında oluşturulan üyelik bazlı gruplar üzerinden, aralarında* haklarında daha önce Kurulumuz tarafından suç duyurusunda bulunulmuş* kişilerin de bulunduğu, Kurulumuzca verilmiş yatırım danışmanlığı ve* benzeri sermaye piyasası faaliyeti izni olmayan kişi veya kişilerce,* yatırımcıların yönlendirilerek mağdur edilmeye çalışıldığının* görüldüğü belirtilerek, herhangi bir makul ekonomik ve finansal* gerekçe olmaksızın tamamıyla yatırımcılarımızın aldatılmasına ve* mağdur edilmesine zemin hazırlayan söz konusu fiilleri işleyenler ve* bunlarla birlikte hareket edenler hakkında gerekli incelemelerin* tamamlanarak hukuki işlemlere başlanacağı duyurulmuştur.
* * Bu kapsamda, tamamlanan incelemelere ilişkin olarak Kurulumuzca* tesis edilen işlemler Kurulumuz Bültenleri ile kamuoyuna duyurulmakta* olup, yapılan gözetim ve denetim faaliyetleri çerçevesinde başlanan ve* halen devam eden incelemeler tamamlandığında da inceleme sonuçları* kamuoyuyla paylaşılacaktır.
* * Konuya ilişkin olarak, 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nun "Piyasa Dolandırıcılığı" başlıklı 107’nci maddesinde işlem bazlı* piyasa dolandırıcılığı ve bilgi bazlı piyasa dolandırıcılığı suçları* düzenlenmiş olup, söz konusu suçları işleyen kişilerin 3 yıldan 5 yıla* kadar hapis ve beş bin güne kadar adlî para cezası ile* cezalandırılacağı hükme bağlanmıştır.
* * Bu çerçevede, yatırımcılarımızın herhangi bir hak kaybına ve* mağduriyete uğramamasını teminen ve söz konusu kişilerle birlikte* hareket etmenin “Piyasa Dolandırıcılığı†suçu kapsamında* değerlendirilebileceği göz önünde bulundurularak, bu nitelikte* faaliyetlerde bulunan kişilere itibar edilmemesi hususunun bir kez* daha hatırlatılmasında fayda görülmüştür.
* * Diğer taraftan, yatırım kuruluşları tarafından "Seri: V, No: 68 Aracı Kurumlarda Uygulanacak İç Denetim Sistemine İlişkin Esaslar Hakkında Tebliğ" çerçevesinde gerekli önlemlerin alınması, söz konusu* şahısların işlemlerine ve genel olarak Sermaye Piyasası Kanunu’nun 106, 107 ve 109/2 maddelerine aykırı işlemlerde bulunan kişilerin* işlemlerine aracılık edilmemesi, aksi takdirde Sermaye Piyasası Kanunu’nun 96 ncı maddesi kapsamında söz konusu fiili işleyen* kuruluşların faaliyetlerinin geçici olarak durdurulması ve sermaye* piyasası faaliyet yetkilerinin iptal edilmesi de dahil olmak üzere* gerekli her türlü tedbirin uygulanabileceği hususu kamuoyuna saygıyla* duyurulur."
* * Foreks Haber Merkezi ( haber@foreks.com
Yer İmleri