Üstadım rasyonellik nedir onu tam olarak bilmiyor olabiliriz.
Mesela demir çelik sektörü için rasyonelliği anlamak biraz daha kolay zira malın fiyatı dövize bağlı ve global yürüyen bir sektör.
Ama ülkemizin rasyonelliğini anlamak zorlaşıyor. Bugün iki saat OVP sunumunu izledim. Biraz somut şeyler görelim, öngörülebilirliğimiz artsın vs ama sunumu yapmasalar, piyasanın ruh hali daha iyi olurdu sanki?
Adamlar 2025 için ortalama dolar kurunu 42TL olarak kabul etmiş (hedef ya da tahmin değilmiş). Bu rakam nasıl oluşacak anlamadım. Mesela şimdi dolar 34TL, ortalama 42TL' ye ulaşmak için lineer bir artışla doların 2025 sonunda 50TL' ye yaklaşmasını mı bekliyoruz??? O zaman kur neredeyse %50 artacak mı yani? Ya da hemen 40' a yükselip, 2025 sonu 44TL mi olacak? Bu mu bizim rasyonel bakış açımız? Hiç bir destekleyici done yok...
2025' te büyüme %4, enflasyon %17,5 bekliyorlarmış. Piyasa resmen afalladı. O kadar bakan, teknik ekip vs toplanıp somut bir yol haritası çizememiş mi bu rakamların "umut verici, güvenilir" şekilde kabul görmesi için???
Vergi paketi hakkında açıklama yok.
Ticaret bakanının yerli üreticileri, Çin' den koruyucu planları yok.
Hemen hemen her gün tüm ekonomistler, uzmanlar, piyasa oyuncuları ve hatta dün MB başkan yardımcısı Hatice hanım bile yazıyla dedi ki "dezenflasyon için mali politikaların desteği lazım". 2 saat sunum yapıp bu konuda tek bir somut şey söylemeyen insanlara büyük bir "YUH" demek istiyorum....
Yer İmleri