Yazayim forumdas ama ben egitimci degilim. Bu da cok derin, boyutlu bir konu, uzayip gidecek, sonra silerim. Kendi adima neler istemedigimi neler istedigimi biliyorum anca, cok ilginc olmayabilir dolayisiyla ama yazayim :
Finlandiya’yi ilgi ile izliyorum, bir sure daha da izleyecegim onu diyeyim.
Ben sans eseri iyi bir okulda okudugumu anladim ilerleyen yaslarda. O zaman farketmedim haliyle ama cok sey degistiriyor(mus).
İs hayatinda uzun donem ust yoneticilik yapmak zorunda kalinca Turkiye’deki egitim sisteminin uzun suredir ciddi sorunlari oldugunu dusundum dogrusu. Son donem polarizasyon ve yuzeysel ideolojik catismanin asiri agir basmasi vaziyetlerinden epeyce once de yaratici, sorun cozucu, kendine guvenen birey nadirceydi.
Son donem bunlarin derinlestigini ve yeni nesillerde (ozellikle 2005’ler sonrasi) kismen cagin halleri kismen de egitimin durumu nedeniyle ciddi kalite, dirayet, kavrayis ve sikiya gelince net ilgi kaybi olustugunu bizzat gozlemledim.
Bu belli ki ciddi sorunlar yaratacak ekonomik ve sosyal hayatta (hatta dunyada bazi yerlerde sosyal guvenlik vb sistemi cokertecegini dusunuyorum ama ayri konu). Makro cozum/urun ve ekonomik guc uretebilen sirketlerin artamamasindan, politikada, medyada vb populizm/sigliga, kisisel hayatlarda tahammulsuzluk, siddet hatta sosyopati, soyut dusunme eksikligi, gundelikte bosalan bireysel varligi surekli taraftarlikla anlamlandirmaya calisma, huzursuzluk, mutsuzluk vb.ye kadar bir suru etkiye donuserek izlenecek gibi.
Globalde de benzer gelisim var ama gelismislerde (amerika haric olabilir) temeller daha saglam ve cok dakika basi oynayamiyorlar. Zaten anca yari/tam otokratik yapilar gun gun yil yil sistem degistirip, hangi yaptiklarinin neye neden oldugunu bilemeyecek hallere dusebilir.
Hani baglanti kurar gibi oldugunuz icin andimizin okunup okunmamasindan baya daha dehsetli sorunlarimiz olabilir demek zorundayim yine de. Ben Turk degilim, yalanciyim, tembelim, kimseye saygim yok filan diyene cok rastlamadim ama pratikte ayan beyan oyle yasayana + kafayi calistirmayi ogrenememis insana cok rastliyorum.
Yer İmleri