Sayfa 17/193 İlkİlk ... 715161718192767117 ... SonSon
Arama sonucu : 1538 madde; 129 - 136 arası.

Konu: Orta Vadeli İnciler

1. Buradaki görüşlere göre hissedeki ağırlığımı arttırmak istiyorum. YTD.

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    İstanbul
    Gönderi
    396
     Alıntı Originally Posted by YALIN Yazıyı Oku
    Peki; ben size bir soru soracağım, bir önceki yazınızda da sanırım yazmıştınız bunu şirketin 2017 yılı ilk çaeyrek kar rakamı bir önceki yılın kar rakamı kadar. Yani şirket bir önceki yılın tamamında 6.3 milyon TL kar ederken, bu sene sadece üç ay da 6.8 milyon TL kar etmiş. Muazzam bir kar artışı diyebiliriz değilmi? Peki bu kar rakamından sonra hisse fiyatı neden hiç yükselmemiş?

Bu soruyu sayın Alican.34 ve sayın Legolas da cevaplamak isterse dinlemek isterim
     Alıntı Originally Posted by Alican.34 Yazıyı Oku
    Bahsettiğiniz dönemlerdeki yüksek karlılık artışını önceden fiyatlara yansıtmıştı.
    Klasik olacak ama;
    Beklentiler yükseltir gerçekler sattırır mantığı işledi gibi geliyor bana.
    Fiyat bazlı dip yapma çalışmalarının bir son bulması,farklı bir haber üzerinden gelecek olumlu algıyla değişebilir.
    Geçen sene ilk çeyrekte,
    Büyüme potansiyeli ve temettü avantajıyla Tınaz Abi bizlere yol göstermişti.
    Yeni inci arayışında, katkı verenlere ve size tekrar tekrar teşekkür ediyorum.
     Alıntı Originally Posted by Oralet_Osman Yazıyı Oku
    Sn Alican'ın cevabına katılıyorum. Bu karlılık zaten fiyatlandı. Artı olarak halka açıklığı az bir şirket ve sektör olarak bilinmediği için kimse de ilgilenmiyor faktoring şirketleriyle. Toplam 30 milyon hisseden halka açıklığı %15 olmasına rağmen dolaşımda sadece 1.5 mn lot kadarı var. Bu hisseler dönüyor sadece piyasada ve büyük yatırımcılar hem bu sebeple hem de hissenin C grubunda işlem görmesi nedeniyle yanaşmıyorlar. Ancak tahmin ettiğimiz üzere net karında bu artış ivmesi devam eder ve Bist içinde B grubu hisse statüsüne geçerse (ki en geç 2 yıl içinde geçebileceğini şahsen umuyorum) o zaman herşey çok farklı olur.

C grubu olduğu için açığa satış da yapılamıyor ve hisse fiyatı açısından güzel bence.

2015 toplamında yaptığı yaklaşık 7 mn karı 2016 da 3 katına çıkararak 21 mn a ulaştı. Bu yıl da ilk çeyrekte yağtığı kar geçen yılın ilk çeyreğine göre 3,9 mn dan 6,8 mn a çıkararak %60 lık bir artış sağladı. Tüm gözler 2. Çeyrek sonuçlarında. Orda da güzel bir sonuç gelirse bu artışların saman alevi değil de şirketin gerçekten işini iyi yapması ve karlılığını devam ettirebilmesi adına yatırımcılara bir güven unsuru olarak yansıyabileceğini düşünüyorum.

Yazdıklarımızı zaman ayırıp okuyan ve teşekkür eden tüm arkadaşlara ben de teşekkür ediyorum. Sadece Lidfa için değil Yalın beyin seçtiği diğer hisseler için de aklınıza takılan soruları sizler de sorun ki hep beraber araştırlaım öğrenelim gerekirse şirketlere sorup işin aslını ortaya çıkaralım. Syg.

Bende size katılıyorum arkadaşlar, bu kar artışı fiyatlandı hatta bana sorarsanız bu kar artışından fazlası var fiyatın içinde.

Şirketin kar&fiyat ilişkisini şöyle tarif edeyim; kar rakamlarını dönemsel kıyaslamaktan farklı olarak bir de kaydırılmış yıllık olarak hesaplarsak (sürekli son bir yıl)

örneğin kaydırılmış yıllık kar rakamı performansı şu şekilde oluşmuş.

03,2016 döneminde 9,6 milyon TL
    06.2016 döneminde 14.7 milyon TL %53 artmış
    09.2016 döneminde 19,7 milyon TL %34 artmış
    12.2016 döneminde 21.3 milyon TL %8 artmış
    03.2017 döneminde 23.9 milyon TL %12 artmış

Şuan yanımda hesap makinası olmadığı için her çeyrek dönemdeki kar artışlarının yüzdesel değişim oranlarını kabaca hesapladığımda sırası ile %53 - %34 -%8 ve %12 ile kar artış hızında bir yavaşlama olduğunu görüyorum. Ama buna rağmen hisse fiyatı gördüğü en yüksek fiyatlara yakın seyrediyor ve bu kar artış hızındaki yavaşlamaya rağmen hisse fiyatı iskonto edilmiyor.

Bu durumun iki seçeneği var;

1) Hisse fiyatı ucuz değil.

2) Bu şirketin yatırımcıları kar artış hızının düşmüş olmasını geçici bir durum olarak görüyor olabilir.

Ucuz olmaması benim adıma cazip değildir, bana göre herhangi bir ürünü alıp satacaksam ucuz değilse neden alayım ki derim.

Kar artış hızı normale dönse yani kaydırılmış yıllık kar rakamı 06.2017 döneminde %30 yada %50 gibi artmış olsa acaba hisse fiyatı bundan ne kadar olumlu etkilenebilir diye kendime sorduğumda aklıma şu yanıt geliyor. Kar artış hızı düştüğünde hisse fiyatı ne kadar olumsuz etkilendi ise kar artış hızı normale döndüğünde de o derece olumlu etkilenir. Ama olumsuz etkilenmemiştiki Yani kar artış hızı normale dönmüş olamanın dışında ekstra artmış olmalıki hisse fiyatı da olumlu etkilenebilsin. Böyle bir olasılık ise skyland daki ofisler satılırsa olabilir elbette ama bununla ilgili bir şirket haberi göremedim şu zaman satılığa çıkaracağız diye, böyle bir durum gündeme gelecekse bu durum hisse fiyat grafiğine de yansıyabilir ama grafikte de böyle bir emare göremedim. Aslında burada yapılması gereken, her çeyrek için şirketin kar rakamını tahmin etmek ve ona göre beklentiye girmek gerekir. Skayland satışı olur yada olmaz bunu bir kenara koyarak bu şirketin ortakları yada ortak olmak isteyenleri mesela 06.2017 dönemi için kar tahminlerini hesaplayıp kaydırılmış yıllığa uyarlayıp ve hisse fiyatına dair kendince bir beklenti oluşturabilir.

Ben bütün bu anlattıklarımı üst üste koyarsam hisse fiyatından iskonto istemem gerekiyor Bu yüzden ucuz değil demiştim.
    Borsa, korku değil eğlenceli bir gerilimdir. https://twitter.com/azizserin75

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    İstanbul
    Gönderi
    396
     Alıntı Originally Posted by POLARIS Yazıyı Oku
    Merhaba,
    SEKTÖRLERE GÖRE 2017 YILI TAHMİNİ DEĞER ANALİZİ
    Son 5 yıllık verilere göre hazırlanmış TAHMİNİ değerlerdir.1.Dödem reel değerleri, sonraki dönemler ise tahmini değerleri içerir.
    Bir sonraki dönem sıralamayı değiştirebilir.
    Bu listeye, Topik katılımcıları ile oluşturulan YALIN hocamın listesinden 2 şirket girdi.
    Bendeki liste 146 şirketten oluşuyor.Tüm liste içinden ise 5 şirket giriyor.
    Örnek değer analizi tablosu önceki sayfalarda KAREL için yapılmıştır.
    http://www.hisse.net/topluluk/newrep...reply&p=470077
    Bu çalışma tamamen amatörce olup fazla ciddiye almayınız.
    Kendi hesabınızı birde kendiniz yapınız.
    Hepinize bol kazançlar dilerim.

Çok teşekkürler POLARİS hocam. Sizdeki şu excell bilgisine hayranım

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    İstanbul
    Gönderi
    396
     Alıntı Originally Posted by ASELİŞ Yazıyı Oku
    Yalın hocam lidfa analiziniz androidden okunmuyor yazılar çok karışık tekrar koyma imkanınız varmı emekleriniz için çok teşekkür ederim saygılar.

hisse.net kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
    Hocam LIDFA ile ilgili çok şey yazıldı hangi birini tekrar yayınlayayım, hem belki de yine okuyamazsınız. Siz en iyi bir bilgisayarda okuyun

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    İstanbul
    Gönderi
    396
     Alıntı Originally Posted by mdogan07 Yazıyı Oku
    Yalın hocam, ALARK hakkında bir çalışmanız ve görüşünüz var mı? Özellikle Cengiz İnşaat ile enerji sektörün de yatırım faaliyetleri var.
    Hocam listeyi oluştururken belirtseydiniz keşke

Listedekiler bitince hatırlatırsanız inceleyelim bunu da

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    İstanbul
    Gönderi
    396
     Alıntı Originally Posted by ekonomist88 Yazıyı Oku
    anele F/K: 3.92 Piyasa Değ. / Defter Değ.:0,84
    uluse F/K: 10.25 Piyasa Değ. / Defter Değ.:3,01
    sanel F/K: 70.43 Piyasa Değ. / Defter Değ.:1,08
    orge F/K : 6.72 Piyasa Değ. / Defter Değ.:2,60

Anele anelt ile birleşecek uzman anele'ye 3.88 değer biçmiş rapor cuma akşam kap'a düştü. Yukarıdaki değerler iki hafta öncesine ait. Değerleri piyasanın çok altında duruyor.

Ayrıca katarda alınmış 600 milyon dolarlık ihale var. Yaklaşık 2 aydır bu hissedeyim. Yükselecek gibi oluyor duruyor. Bu son haberin belki iyi bir etkisi gözlenebilir. Pazartesi iyi yönlü bir hareket olabilir. Sn yalın ANELE'yi de değerlendirebilir misiniz?

Şimdiden teşekkürler.
     Alıntı Originally Posted by ekonomist88 Yazıyı Oku
    Buradaki görüşlere göre hissedeki ağırlığımı arttırmak istiyorum. YTD.

Hatırlamakta fayda var.

Alıntı Originally Posted by YALIN Yazıyı Oku
    Orta vadeli yatırım söylemi göreceli bir zaman dilimi olsa da, bana göre 6 ay ile 12 ay arası bir süre, yatırım yapılan bir şirketin en az iki bilanço dönemini kapsayacağından bu tarife uygun bir vade anlamına gelmektedir.

Bu topik de yapacağım analizleri bu vade doğrultusunda yapmayı planlıyorum.

Öncelikle temel analiz mantığına uygun ve kimi zaman da teknik analiz kriterlerinden faydalanılarak yapılan analizler sonucu ortaya çıkan sonuçları, hiç kimsenin direk alım, satım kararları olarak uygulamamasını rica ediyorum.

Ayrıca benim incelemeye değer bulduğum şirketler dışında herhangi bir şirket hakkında soru sorulurken X şirket ne olur, X şirket hakkında ne düşünüyorsunuz gibi basit ve klişe sorulara cevap vermeyeceğimin bilinmesini isterim.

Ve ısrarla belirtmek isterim ki; bu topik de veya başka bir başlık altında yapacağım örnekleme çalışmalar kesinlikle şirket önerisi, yatırım tavsiyesi uzantısında değildir ve olmayacaktır. Benim tek yatırım tavsiyem yatırımcının temel analiz yapmayı ilke edinmesi gerektiği olur, başkasının yorumlarıyla bodoslama al/sat işlemleri yapılmaması gerektiği olur. Benim buradaki nihai amacım; temel analiz yöntemine ışık tutmaktır. Hiçbir karşılık beklemeden, şahsi menfaat gütmeden, sayısal verilere dayanarak ulaşacağım sonuçlara, yorumlara parelel yada aksi görüşü olan varsa, olumlu/olumsuz görüşünün sebep ve dayanağını belirterek burada paylaşsın lütfen, ki böylelikle beyin jimnastiği yapmış oluruz.

Bu tip çalışmalara katılım ne kadar fazla olursa doğru sonuçları bulma olasılığımız da o kadar artar.

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    İstanbul
    Gönderi
    396
    Sizlerin önerileri ile liste bu şekilde oluşmuştu.

LIDFA - HLGYO - KRONT - KAREL - ULUSE - SANKO - MRSHL - ALKIM

LIDFA benim adıma sonuca ulaştı ama elbette görüşleri olanlar yazabilir. Artık diğerlerine de geçelim istiyorum.

Sırada HLGYO şirketi var. Bu şirketin incelenmesini önerenler ve bu şirkete ilgi duyanlar bu şirket ile ilgili bilgilerini paylaşsın lütfen. Ben de şirketi tanımak adına çalışmalara başlayacağım.

8.  Alıntı Originally Posted by YALIN Yazıyı Oku
    Bende size katılıyorum arkadaşlar, bu kar artışı fiyatlandı hatta bana sorarsanız bu kar artışından fazlası var fiyatın içinde.

Şirketin kar&fiyat ilişkisini şöyle tarif edeyim; kar rakamlarını dönemsel kıyaslamaktan farklı olarak bir de kaydırılmış yıllık olarak hesaplarsak (sürekli son bir yıl)

örneğin kaydırılmış yıllık kar rakamı performansı şu şekilde oluşmuş.

03,2016 döneminde 9,6 milyon TL
    06.2016 döneminde 14.7 milyon TL %53 artmış
    09.2016 döneminde 19,7 milyon TL %34 artmış
    12.2016 döneminde 21.3 milyon TL %8 artmış
    03.2017 döneminde 23.9 milyon TL %12 artmış

Şuan yanımda hesap makinası olmadığı için her çeyrek dönemdeki kar artışlarının yüzdesel değişim oranlarını kabaca hesapladığımda sırası ile %53 - %34 -%8 ve %12 ile kar artış hızında bir yavaşlama olduğunu görüyorum. Ama buna rağmen hisse fiyatı gördüğü en yüksek fiyatlara yakın seyrediyor ve bu kar artış hızındaki yavaşlamaya rağmen hisse fiyatı iskonto edilmiyor.

Bu durumun iki seçeneği var;

1) Hisse fiyatı ucuz değil.

2) Bu şirketin yatırımcıları kar artış hızının düşmüş olmasını geçici bir durum olarak görüyor olabilir.

Ucuz olmaması benim adıma cazip değildir, bana göre herhangi bir ürünü alıp satacaksam ucuz değilse neden alayım ki derim.

Kar artış hızı normale dönse yani kaydırılmış yıllık kar rakamı 06.2017 döneminde %30 yada %50 gibi artmış olsa acaba hisse fiyatı bundan ne kadar olumlu etkilenebilir diye kendime sorduğumda aklıma şu yanıt geliyor. Kar artış hızı düştüğünde hisse fiyatı ne kadar olumsuz etkilendi ise kar artış hızı normale döndüğünde de o derece olumlu etkilenir. Ama olumsuz etkilenmemiştiki Yani kar artış hızı normale dönmüş olamanın dışında ekstra artmış olmalıki hisse fiyatı da olumlu etkilenebilsin. Böyle bir olasılık ise skyland daki ofisler satılırsa olabilir elbette ama bununla ilgili bir şirket haberi göremedim şu zaman satılığa çıkaracağız diye, böyle bir durum gündeme gelecekse bu durum hisse fiyat grafiğine de yansıyabilir ama grafikte de böyle bir emare göremedim. Aslında burada yapılması gereken, her çeyrek için şirketin kar rakamını tahmin etmek ve ona göre beklentiye girmek gerekir. Skayland satışı olur yada olmaz bunu bir kenara koyarak bu şirketin ortakları yada ortak olmak isteyenleri mesela 06.2017 dönemi için kar tahminlerini hesaplayıp kaydırılmış yıllığa uyarlayıp ve hisse fiyatına dair kendince bir beklenti oluşturabilir.

Ben bütün bu anlattıklarımı üst üste koyarsam hisse fiyatından iskonto istemem gerekiyor Bu yüzden ucuz değil demiştim.
    Yalın bey, bilirsiniz derler ki "İstatistik mini etek gibidir, çok şeyi gösterir ama en önemli şeyi göstermez". Olaya nasıl ve nereden baktığımıza göre değişiyor herşey. Yıllıklandırılmış verilere bakarsanız net kar artış hızı düşüyor ama ben de size elimizdeki en son veri olan 2017 ilk çeyrek sonucunu baz alarak,

1Ç2014 Net kar: 682.697 TL
    1Ç2015 Net kar: 695.889 TL
    1Ç2016 Net kar: 3.974.000 TL
    1Ç2017 Net kar: 6.604.000 TL

şunları gösterirsem kar artış hızında azalma falan değil tam tersine müthiş bir artış olduğunu görürüz. Hisse fiyatıyla ilgili tespitinizde hala en yüksek seviyelerine yakın seyrettiğini belirtmişsiniz ama bu hisse 7 lirayı geçmişti ve şu an zirve noktasından zaten %25 civarı aşağıda bulunmakta. Gördüğüm kadarıyla şirkete olan tüm eleştirilerinizin mihenk noktası fiyatının şu an olması gerekenden daha yüksek olduğu. Ancak geçen yıl yaptığı muhteşem kar artışından sonra bu yılın ilk çeyreğinde de geçen yılın ilk çeyreğine göre yine muhteşem bir net kar artışı yapan bir şirketi yıllıklandırılmış kazanç denen bir yöntemle kıyaslayıp kar artış hızının azaldığını söyleyip, bu fiyat olması gerekenden fazla, düşerse belki alırım demeye getiriyorsunuz.

Subjektif yani kişiye özel değerlendirmelerden bağımsız olarak düşünürsek Özkaynakları 119 mn lira olan ve geçen yıl 21 mn lira bu yıl belki de özsermayesi kadar yani 30 mn lira net kar edecek bir şirketin hisse fiyatına siz ne değer biçersiniz? Kaç lira olmalı ki fiyatı makul olsun? Bunun bilimsel bir değerleme yöntemi var mı? Formülü var mı? Bunu Lidfa'dan bağımsız olarak soruyorum.

X şirkete ortak olmak istiyorsam en en en temel olarak nelerine bakıp da almalıyım hissesini?

Sırasıyla diğer hisseleri de inceleyeceksiniz ve oradaki 2 hissenin Lidfa dan da yüzdesel olarak çok daha fazla kar artışı yapmış olduğunu hep beraber göreceğiz. Muhtemelen onlara da aynı mantıkla yaklaşacaksınız. Bu mantığınıza göre hiçbir yatırımcı ne kısa, ne orta ne de uzun vadeli olarak bu kar rakamlarıyla 96 liradan Tüpraş, 40 liradan Froto, 22 liradan Aselsan almamalı.

Tüpraş 70 olursa alırım, bu fiyat pahalı >>> Almadı, 115 TL oldu.

Olayı mı yaşanmalı illa ki?

Bu hisseleri incelemeye değer görmenizin muhtemelen en büyük sebeplerinden birisi (hepsine tam vâkıf değilim ama) çok iyi bir kar artış ivmesi yakalaması. Aynı mantıkla o zaman hele 1 yıl daha bekleyelim, bakalım tüm bu şirketler aynı güzellikte kar etmeye devam edecekler mi, ederlerse o zaman alırım bu hisseyi demeye benziyor bu biraz. Zaten asıl mesele de o değil mi? Şimdiden geleceği öngörebilmek ve bu fiyatlardan hisseye yatırım yapabilmek. Kront, Karel ya da Ulusoy vs 6 ay sonra hisse fiyatları %80 artarsa o fiyatlardan almanın da pek bir mantığı kalmıyor o zaman.

Zaten bahsettiğiniz şekilde bir hisse net kar artışını her dönemde yüzdesel olarak %30-%40-%50 vs gibi artan şekilde büyümeye devam ederse krallığını ilan etmiş olur. Böyle bir şirket var mıdır varsa bu periyoda nefesi en fazla kaç çeyrek yeter?

Sizi takip etmediğim için ve ilk olarak burada okuduğum için kıstaslarınızı bilmiyorum ama bizlere örnek bir şirket söyleseniz ve "Şirket dediğin böyle olur arkadaş, ben buna gömleğimi satar yine ortak olurum" dediğiniz bir örnek var mı? Halka açıklığının azlığından ve özsermayesinin görece azlığından bahsetmiştiniz Lidfa'nın. Aynı mantıkla Egeen, Aslan ya da Konya da size göre Lidfa ile bu yönlerden benzeşiyor mu? Olumsuz değerlendirilebilecek hisseler mi? Teşekkür ederim.

Sayfa 17/193 İlkİlk ... 715161718192767117 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •