Fonlarda hisse seçme imkanı bizlere verilsin isyatın pd/dd si ertesi gün o.80 olur)))))))))
Fonlarda hisse seçme imkanı bizlere verilsin isyatın pd/dd si ertesi gün o.80 olur)))))))))
Bes İSYAT tutmuyorda tuttukları ne getiriyor ortada.Millet boşuna besden kaçmıyor.
Hem yüzde 25 devlet katkısı olsun hem milletin parasını adam gibi işleteme ,bu beslerdede katakulli çok ya neyse
BES için düşüncem, devlet katkısı olmasa tamamen para tuzağı. devlet katkısı ise sadece küçük bir katkıdır. neden böyle düşündüğümü açıklayayım.
birikime başlıyorsunuz ve ufak ufak taksit taksit para yatırıyorsunuz... biraz zaman geçiyor, bir bakıyorsunuz ki ana para kadar bile birikim yok. yılda asgari ücretin 1/8'i kadar kesinti yapılıyor. sonra yatırımdan anlamadığınız için riski düşük başlangıç fonu tercih ediyorsunuz. bu tip fonların getirisi enflasyonun altında. 5 yıl sonra elinizde enflasyon karşısında erimiş bir birikim oluyor.
şimdi diyeceksiniz ki devlet katkısı? işte o katkı da öyle güzel ayarlanmış ki 56 yaşından önce o paraya dokunamıyorsunuz. erken ayrılırsanız hem vergi biniyor hem de katkının bir kısmı kesiliyor. ayrıca devlet katkısı için fon seçemiyorsunuz yıllık %5 getirisi olan fonlarda değerleniyor. yani bana verdikleri %25 katkı 20 - 25 sene sonra enflasyon altında getiri getiren fonlarda değerlendirildiğinden eçiş büçüş bir şey oluyor.
20 yaşında BES'e giren 56 yaşına geldiğinde devlet katkısının hiç katkısı olmadığını görecektir.
fikir değil realite...
BES fon büyüklüğü 75milyar TL ISYAT değeri 159 mil. TL halka açık kısmı %57 den 90 mil. cuk. 833'de 1'i. şimdi şöyle düşünün BES fonlarından %1 i ISYAT almak istedi. alabilir mi? alamaz. yeterli sayıda lot yok. 1000 de biri bile alamaz.... yok yani lot yok.
anlatabildim mi bilemiyorum.
elinizde hisse olduğu için yükselmesini umut ettiğinizi anlayabiliyorum.
Emekli olmadan çalıştıgım şirkette BES'e maaşının %3u ile katılırsan %3 de şirket ödüyordu.
Bunun üzerine ödediğimiz tutarın %25i kadar da devlet katkısını düşünün.
BES de hisse secmek serbest olsa tamamıyla İŞYAT almak inanılmaz akılcı bir iş olurdu.
Maasdan % 3 kesiliyor ama 3 şirketten 1,5 da devletten %7,5 oranında her ay işyat.
Gayet akılcı, ama bes hisseyi secmeye izin vermiyor maalesef.
Esasen BES hisse secmeye izin verse baska güzel fırsatlar olacagına da eminim.
Son düzenleme : ozim; 10-01-2018 saat: 15:20. Sebep: hesap hatası
Yer İmleri