Değerli Şirket Yönetimi,
Bir Sabancı Holding Bireysel Yatırımcısı SPK ve Türk Ticaret Kanunun meri hükümlerine göre olarak aşağıdaki sorulara net bir cevap talep ediyorum.
Şirketinin uzun süredir devam ettirdiği geri alım programının tamamen bir fiyaskoya dönüşmesi neticesinde PD/DD'nin 1,03 gibi şirketin gerçek portföy değerinin çok ötesinde fiyatlamasına neden olmuş, hiç bir etki etmediği de açıkça görünmektedir. Devam eden geri alım programı faydadan çok zarar getirmeye başlamıştır. Bu program olmasa şirketinin PD/DD 0,50 mi olmasını bekliyordu? Ne yapılmaya çalışıyor. Rasyonel bir açıklamaya bekliyoruz. Ortalıkta bir sürü kirli bilgi var, bu uzun vadeli pozisyon tutan yatırımcıların sağlıklı karar vermesine etki ederek idarelerini manipüle etmektedir. Asimetrik enformasyon ve eksik bilgi biz yatırımcılara zarar vermekte, risk-getiri ve beklenti kararlarımızı sekteye uğratmaktadır.
Sabancı Topluluğu genelinde ve Sabancı Holding özelinde halka açık şirketlerimizin finansal performanslarının sürdürülebilir bir şekilde geliştirilmesi; böylelikle hem piyasada oluşan fiyatlamaya olumlu katkıda bulunulması hem de şirketlerimizin temettü verimlerinin artırılması ve bu yolla mevcut ortaklarımıza ve potansiyel yatırımcılarımıza cazip bir yatırım fırsatı sunulması Sabancı Topluluğu’nun öncelikli amaçları arasında yer almaktadır. Bununla beraber, hisse geri alım programı da SAHOL pay piyasasında sağlıklı fiyat oluşumunun destekleyici bir unsuru olarak, diğer sermaye kullanım alanlarımız ve stratejik yatırımlarımıza ilaveten, ilgili KAP açıklamasında belirtildiği şekli ile ve hergün piyasa koşullarına bağlı olarak uygulanmaktadır.
Şirketimiz tarafından gerek geri alım programı kapsamında gerekse yatırımcı kararlarını etkileyebilecek nitelikteki diğer özel durumlarımız ile ilgili olarak sermaye piyasası mevzuatı çerçevesinde gerekli açıklamalar tam, zamanında ve mevzuata uygun bir şekilde kamuya duyurulmaktadır. Şirketimizce yapılan açıklamaları resmi internet sitemizden veya Kamuyu Aydınlatma Platformu’dan takip etmeniz rica olunur.
Halka kapalı olan EnerjiSa Üretim AŞ'nin önemli bir aktif değeri bulunmakta olup bu değer halka kapalı olduğu için şirket değerlendirilmelerinde yeterince yer almamaktadır. Emsal şirketler ciddi piyasa değeri ile işlem görmektedir. Bu husus yönetim nezdinde dikkate alınmakta mıdır?
Enerjisa Üretim’in halka açılması konusunda piyasa koşulları takip edilmekte olup bu konuda bir gelişme olduğunda kamuoyu ile paylaşılacaktır. Bununla birlikte şirketimiz 21 Haziran 2023 tarihinde bağımsız uzman kurulus E&Y tarafından hazırlanan bir değerleme çalışmasını KAP aracılığı ile yatırımcıları ile paylaşmış ve burada Enerjisa Üretim’in değeri 73.7 milyar TL olarak hesaplanmıştır. İlgili link için şu adrese tıklayabilirsiniz: https://www.kap.org.tr/tr/Bildirim/1160661
Yakın gelecekte bir çok orta ölçekli şirketin piyasa değeri Sabancı Holdingin üzerine çıkmaya devam edecek gibi görünmektedir. Türkiye'nin sayılı ve itibarlı bir holdinginin bunun için etkili bir stratejisi geliştirememesi büyük bir zafiyet olarak algılanmaktadır. Piyasa değeri olarak gün ve gün küme düşen hisse için piyasa psikolojisini bozan geri alım satım döngüsünden başka akıllı bir stratejiniz var mıdır?
İlk soruya verdiğimiz cevapta belirtildiği üzere, şirketimiz hem topluluk genelinde hem de Sabancı Holding özelinde piyasada oluşan fiyatlamaya olumlu katkıda bulunulması ve şirketlerimizin temettü verimlerinin artırılması ve bu yolla mevcut ortaklarımıza ve potansiyel yatırımcılarımıza cazip bir yatırım fırsatı sunulması Sabancı Topluluğu’nun öncelikli amaçları arasında yer almaktadır. Bu kapsamda stratejimiz, içinde bulunduğumuz sektörlerde liderlik pozisyonumuzu korurken, yeni büyüme alanları olan iklim teknolojileri, ileri malzeme teknolojileri ve dijital teknolojilere yatırım yapmaktır. Güçlü bilanço yapımızı korumak ve sürdürülebilirlik kriterlerini her yatırımımızın odağına koymak bahsi geçen stratejinin ayrılmaz bir parçasıdır. Bu kapsamda yaptıgımız yatırımlar ve yapacaklarımıza dair olusturdugumuz stratejik planlarımıza şu linkten ulaşabilirsiniz: https://yatirimciiliskileri.sabanci....numlari/40/0/0
VUK göre göre yapılacak yıl sonu enflasyon değerlemesi şirketin değerlemesine esas varlıkları üzerinde nasıl bir etkiye neden olacaktır. Bununla ilgili bir öngörü yapılmış mıdır?
VUK kapsamında enflasyon düzeltmesi 7352 sayılı Kanun uyarınca 31.12.2023 tarihli gerçekleşen sonuçları yansıtan finansal tablolara uygulanacak olup, bu tarih itibariyle söz konusu kapsamda yapılmış bir hesaplama bulunmamaktadır.
Yazdıklarım kişisel görüşlerimdir. Kendi yatırımlarımı bağlar. Yatırım tavsiyesi içermesi mümkün değildir.
https://www.kap.org.tr/tr/ek-indir/4...88dc32e0174db5
sayfa 50'de EnerjiSa 3,823 Milyar USD %100 hissesi. Kabaca Sabancı payı güncel 50 milyar TL.
Yazdıklarım kişisel görüşlerimdir. Kendi yatırımlarımı bağlar. Yatırım tavsiyesi içermesi mümkün değildir.
Deli deli oldum
Dağa taşa sordum
Yar oturmuş Divanda
Yana yana durdum
Seni bana buldum…….
Artık geri alım yapmaz oldular neden acaba? Şirketin net aktif değeri 200 TL kusur milyonlara çıkmış.
Son düzenleme : ferden; 13-10-2023 saat: 17:53.
Mehmet A. Benim mali vergi uzmanı arkadaşım VUK kapsamında enflasyon düzeltmesi yapıldığında finansal gider kalemleri yüzünden Akbank ve bankanın Sabancı holding üzerinde görece nisbi negatif etkisi sınırlı kalacak duran varlıkları ve diğer şirketleri ise aşırı iyimser etkide olacak özetle % 20-30 gelir artışı beklenebilir hesabına girdi.
Vergi geliri ve bilançoda aktif büyüklükler yani kar edilen brüt kar diyoruz rakamlar enflasyon genleşmesinde büyüyecekmiş
250-300 milyar tl değerinde bir dev holding var ortada 125-140 tl Defter değeri olabiliyor !2024 senesi içinde bu rakamların görülmesi dileğiyle iyi akşamlar dilerim .
Güler Sabancı ve ailesine sevgiler saygılar bir yerde hesap hatası mı yapıyoruz Akbank 100 tl gidecekse yabancı alım iştahı % 3 temettü verimi 3 tl ve 99 tl piyasa fiyatı ile bunun holdinge etkisi ile Sabancı 140 tl oluyor bu rakama ulaşılıyor ! Ytd bir Akbank analisti kadar akbankı avucumun içi gibi biliyorum 100-120 tl hedefleri çıtır çerez bir hisse Akbank bunu dünya alem de biliyor , Ytd.
Fonlar düşüşlerde anca derinliği olan hisseleri satarak denge sağlayabilirler. Fonlar verir elin yabancısı toplar. Bu işler böyle gider.
Sabancı alımlarının eksikliği hiç hissedilmiyor çünkü ters etki bile yapıyordu.
9.Xx den 60 a çıktı. Daha ne istiyorsunuz ?
Bundan iyisi Şam’da kayısı.
Fazla der etmeyin 15 dolar olmasa da Üç beş güne kalmaz bir on kat daha gider.
Yer İmleri